torsdag 28 maj 2009

Ugnsbakad lax med pepparrot-dill-gräslökstäcke, pressgurka...och kanske vårens sista potatismos?


I går kväll irrade jag återigen runt i en butik i södra Stockholm men något vilt i blicken. Jag säger det nu, så har jag sagt det - till hösten, när båda jag och min man arbetar, måste vi ha mer framförhållning gällande veckans middagar. Nu kan vi fortfarande överleva det faktum att jag i går inte var hemma förrän klockan var närmare sex, och att maten inte stod på bordet förrän efter sju. Våra barn är tack och lov flexibla.
När mitt mentala vacuum i butiken slutligen släppte, insåg jag att jag var sugen på fisk. Egentligen hade jag tänkt mig röding, som jag ville fylla med perpparrot, dill och gräslök. Någon röding fanns inte att uppbringa i fiskdisken, så det fick bli den gamla vanliga laxen i stället.

Doften av nyriven pepparrot, blandad med finhackad dill och gräslök - det är nog något av det godaste jag vet. Det doftar sommar. Det smakade även sommar att blanda dessa goda smaksättare med rumsvarmt smör, och bre blandningen över laxfilén. Den fick sedan bakas i ugn, och den serverades med pressgurka och vad som förmodligen blir säsongens sista potatismos. Nu stundar snart den tid då potatismos och gratäng ersätts av allt det goda som går att göra med färskpotatis. Givetvis hade även nykokt färskpotatis passat utmärkt väl till denna fiskrätt.
Pressgurka - ja, det är ett sådan där fint gammal klassisk grönsakstillbehör som man periodvis glömmer bort, men alltid återkommer till. Om du aldrig har prövat det, så är det hög tid att du gör det.

Lax med pepparrot-dill-gräslökstäcke
cirka 800 gram laxfilé
50 gram smör
knappt 1 msk flingsalt
några varv med vitpepparkvarnen
2 rågade matskedar riven pepparrot
0,5 kruka dill, finhackad
0,5 kruka gräslök, finhackad

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda det rumsvarma smöret med pepparrot, dill och gräslök. Smörj en ugnsform, och lägg i laxen med skinnsidan ned. Gnid försiktigt in fisken med smulat flingsalt och vitpeppar efter smak. Bred därefter det smaksatta smöret jämnt över fisken. Tillaga den i nedre delen av ugnen i uppemot 45 minuter.

Pressgurka för två
0,5 normalstor slangurka, skalad och tunnt skivad
knappt 0,5 tsk flingsalt
0,5 dl vatten
0,5 msk 24% ättikssprit
vitpeppar
1 msk råsocker
finhackad dill efter smak

Skala gurkan, och skär den i tunna skivor. Lägg dem i en skål, smula saltet över, och ställ sedan en assiett på gurkorna med något tungt föremål ovanpå, som pressar samman gurkan. Jag togh vår tunga mortel.
Låt gurkskivorna stå i press i 30 minuter. Blanda under tiden samman övriga ingredienser, utom dillen, till en lag. Häll av vätskan från gurkskivorna, och häll sedan över lagen. Blanda försiktigt, och strö slutligen finhackad dill över.
Jag vet att många föredrar persilja, men jag tycker dill smakar bättre.

5 kommentarer:

 1. Det har ser jattegott ut! Jag korde med honung och senap senast, Honung & Senaps Lax men det har receptet maste provas snarast!

  Jag hade faktiskt glomt bort 'pressgurka' men det kommer snart att lagas hemma hos mig ;)

  // Mike

  SvaraRadera
 2. Pressgurka är en favorit hemma hos oss- ungarna "love it"

  SvaraRadera
 3. Mike: Din version av inlagd gurka med vitvinsvinäger får väl klassas som en värdig variant på pressgurka? Laxreceptet ser för övrigt strålande gott ut.

  Silver: Det är ju så förbaskat gott; jag blev riktigt arg på mig sjäkv över att jag inte ätit det på så länge!

  SvaraRadera
 4. Fisk kan verkligen vara så gott med de rätta tillbehören! Din såg ljuvlig ut ! :)

  Jag älskar inbakad lax i smördeg med en fyllning av creme fraiche dill & fräscha kryddor, mmm!

  SvaraRadera
 5. Sandra: Jag borde äta mer fisk, men det kräver ibland lite mer planering. Tack för komplimangen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...