söndag 24 maj 2009

I stor skala -
50 stycken mini-panna cotta


Det är inte precis tunnsått med panna cotta-recept på den här bloggen. Det är och förblir en av mina absoluta favoritefterrätter, på delad andraplats efter hemlagad glass, i gott sällskap av crème caramel (som jag obegripligt nog ännu inte bloggat om, inser jag).
Det här receptet är egentligen inte särskilt märkvärdigt, men det var trots allt första gången jag lagade så många panna cotta samtidigt - för att inte tala om så små. Dessutom täckte jag dem med hallon i hallongelé, något jag inte heller tidigare prövat. Resultatet blev gott, i dubbel bemärkelse. Det kändes oerhört lyxigt, nästan lite överdådigt, att bara kunna slänga fram ett helt fat fullt av små läckra mini-desserter. Dessutom fanns så många att alla som ville kunde få äta fler än en. Jag uppmuntrade några tveksamma med motiveringen att en normal portion i själva verket motsvarade fyra av dessa miniatyrer.

Glasen jag använde mig av var vanliga små snapsglas i plast, sådana engångsglas som finns i de flesta välsorterade matvaruaffärer. Jag valde att placera ut dem tätt, tätt i ungsformar. Själva panna cottan hällde jag ned i omgångar, med hjälp av en behändig liten rostfri enliterskanna. Grädden fick svalna ganska ordentligt innan jag hällde i den. Det gick faktiskt lättare än förväntat att fylla de små, lätta glasen. Jag fyllde dem till ungefär två tredjedelar. Sedan fick de stå och stelna i kylskåpet i drygt två timmar.

50 stycken mini-panna cotta
1,2 liter vispgrädde
1 dl råsocker
4 krm ekologiskt vaniljpulver
6 gelatinblad, generöst blötlagda

Värm upp grädden tillsammans med sockret och vaniljpulvret. Låt under tiden gelatinbladen ligga i blöt. Vispa ned dem i den varma gräddblandningen. Drag kastrullen av plattan, och låt grädden svalna

Gelén var lika lätt att göra som panna cottan. Jag började med att låta 300 gram frysta hallon tina i rumstemperatur. När de var helt tinade, hällde jag av cirka 0,5 deciliter bärsaft som runnit ur dem. Denna vätska blandade jag med:
1 dl hallonsaft av god kvalitet
2 dl vatten
3 gelatinblad, generöst blötlagda

Jag hettade upp vätskorna i en kastrull, medan gelatinbladen svällde i vatten. När det började sjuda i kastullen, drog jag den av plattan och löste upp gelatinbladen i den. Därefter fick innehållet svalna, och sedan kallna helt i kylskåp.
Hallonen fördelade jag lite slumpmässigt över de stelnade panna cottorna, och därefter hällde jag, återigen med kanna, försiktigt över den blivande hallongelén.
Sedan var det återigen dags för förvaring i kylskåpet, i åtminstone en timma.

Jag blev mycket överraskad över att dessa små godsaker väckte så många reaktioner. Jag tror att det beror på något så enkelt som att miniatyrer alltid väcker uppmärksamhet. Dessutom verkar många gå omkring med den felaktiga uppfattningen att panna cotta skulle vara svårtillagat. Det finns väl snarare inte många efterrätter som är så lätta att laga, och så perfekta att förbereda och bara plocka fram när det är dags att äta?

5 kommentarer:

 1. Fan vad du är duktig. Jag är missklädsamt avundsjuk :)

  SvaraRadera
 2. Lyxpiraya: Vad du är söt ;)! Tackar, tackar *rodnar klädsamt*! Ibland har jag mina ljusa stunder...

  SvaraRadera
 3. Återigen gjorde ett av dina recept succé :). De här sötnosarna gjorde jag till sonens studentmottagning i helgen. Dessutom hade jag gjort rostbiff efter ditt recept. Yngsta dottern sa att den var gudomlig :).
  Du är absolut min nya inspirationskälla. Allt jag provar härifrån är helt fantastiskt! Stort tack för att du delar med dig.
  Kram Eva-Cecilia

  SvaraRadera
 4. Hej! Ska hallonsaften vara koncentrerad?

  SvaraRadera
 5. Hej, hur långt i förväg kan man göra dessa mini-deserter? Kan jag göra dem på fredag kväll och servera på lördag kväll? Tack för fina recept!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...