tisdag 5 maj 2009

Linguine med lårkycklingfilé,
ruccola, citron och vitlök


Tack, Mette Ankarloo - var du än befinner dig - för alla goda recept!
Den fantastiska boken Medelhavsmat för svenska kök finns, tråkigt nog, inte längre att få tag på. Om ni mot förmodan skulle snubbla över den på någon loppis eller något antikvariat, så hugg tag i den och släpp den inte för allt i världen. Det finns säkerligen mängder av liknande böcker, men denna pärla till rerceptsamling kom redan 1998. Jag har skrivit om den tidigare, och jag har återgivit ett flertal recept här på bloggen. (Jag listar de jag på rak arm kommer ihåg sist i detta inlägg.)
Det som är så fantastitk med boken i fråga är att jag återkommit till den så många gånger under årens lopp, och upptäckt redept på nytt. Just det här receptet dissade jag i åratal, tills vi prövade det för några år sedan och insåg dess storhet.
Helst av allt bör man verkligen dricka rosévin till rätten, men i går fick vi hålla tillgodo med lättöl. Tveka inte att pröva det här - det är riktigt god, okomplicerad sommarmat med fantastiska smaker.
För att inte tala om dofter.
När jag slungar nykokt pasta i citron- och vitlöksolja blir jag nästan tårögd av lycka.

Linguine med lårkycklingfilé,
ruccola, citron och vitlök
( för två hungriga vuxna, fyra barn
och en lunchportion)

900 gram lårkycklingfiléer
olivolja
salt, vitpeppar
1 dl vitt vin
1 msk balsamvinäger
140 gram ruccola (två påsar)
4 msk smakrik olivolja
zestat skal av en liten citron
3 vitlöksklyftor, rivna
500 gram linguine

Sätt på pastavattnet. Putsa lårkycklingfiléerna, och dela dem i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna, och stek kycklingen i omgångar. Krydda med salt och vitpeppar. Släng i pastan och sätt en timer.
Lägg tillbaka all kyckling i pannan. Höj värmen, häll över vinet och låt det koka in. Ringla över balsamvinägern och blanda väl. Skölj och slunga ruccolan (salladsslungans betydelse skall inte underskattas - har man väl börjat slunga, finns det ingen återvändo). Häll oljan i en rymlig sål, och blanda den väl med citronzest och riven vitlök.
Kontrollera pastan. Häll av vattnet, och slunga den i oljan. Blanda sedan ned ruccolan och kycklingbitarna. Servera med nystött svartpeppar och mängder med parmesanost.

4 kommentarer:

 1. Det låter mycket gott! Den där boken skulle jag vilja ha!

  SvaraRadera
 2. Helena: Har precis hälsat på hos dig och spanat in din goda timjanlax! Medelhavsmats-boken är en riktig älskling. Lite tidlös, på något vis. Man kan verkligen inte tro att den har över tio år på nacken!

  SvaraRadera
 3. Hej! Har du inte nångång skrivit om den goda räkröran med stark smak i den där kokboken som jag också är lycklig ägare till? /A

  SvaraRadera
 4. A: Du har helt rätt. Tack för tipset! Nu skall jag korrigera länkarna.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...