tisdag 26 maj 2009

Det är mycket gris just nu

Bilden är lånad från FILTER.

I helgen läste jag en intressant och ganska skrämmande artikel av Christopher Friman i utmärkta tidskriften FILTER, som handlade om grisuppfödning. I artikeln jämförs en grisfarm i Danmark med en "vanlig" svensk grisbonde i Halland och en ekologisk uppfödare på Österlen. Läsningen var tankeväckande och inte så lite upplysande.
Morgonens stora nyhet på Ekot handlade även den om grisuppfödning, som nog många av er vet vid det här laget.
Det verkar vara en grundläggande skillnad i synsättet på djur? Antingen ser ma grisarna som en vara som skall produceras till billigast möjliga pris, eller så ser man dem som levande varelser som skall behandlas väl och ha drägliga förhållanden under den tid de vistas på grisfarmen. Eller är det svårare än så?

Smørrebrødevenemanget jag skrev om igår var sponsrat av Danish Meat Association. Deras representant vid tillfället betonade att danska grisupfödare tar ett stort ansvar både vad gäller miljötänkande och djurens villkor. Hur mycket sanning det ligger i det kan man så klart bara spekulera kring. I nuläget skulle jag nog förhålla mig aningen skeptisk till båda dessa faktorer.

Man kan bara hoppas att sådana här larm kan påverka konsumenter att hoppa över den där billiga, danska fläskfilén till förmån för något som producerats under trevligare omständigheter. Jag kan inte åta bli att lösryckt hänvisa till artikeln i FILTER, där författaren skriver att det inte ens fanns danskt griskött att köpa i den matvarubutik som låg närmast den danska grisfarm han besökte. Orsaken till detta var enkel - det tyska grisköttet var billigare än det danska, och enligt de personer han intervjuat i texten är priset det viktigaste för danska konsumenter.
Inte urspung, eller under vilka förhållanden köttet producerats.
Nog så tankeväckande i sig.

6 kommentarer:

 1. Viktigt reportage!! Det är så sorgligt att prisdumpningen lett till att folk bara vill handla "fyndfläsk" och att produktionskostnaden därför pressas på grisens bekostnad.

  SvaraRadera
 2. Danish Meat Association kan väl jämföras i stort med Svenska Scan, Annika?
  Svenskar är mycket patriotiska vad gäller egenproducerat och egentillverkade produkter.

  Självklart finns det jättebra grisuppfödare i danmark också. Danskarna är långt fram i det ekologiska tänket.

  Jag tycker dock att artikeln är tankeväckande, men nog ville man välja en sämre uppfödare i Danmark och en av de bättre i Sverige. Då kan man som svensk klpppa sig på bröstet.

  Jag säger som vanligt, att all skrift som handlar om mat ska tas med en nypa salt ;)

  SvaraRadera
 3. Håller med Lena. Vi jobbar på att hitta ekologiska fläskkontakter på andra sidan sundet. Kortare resväg, om man säger så.

  SvaraRadera
 4. Ser fint ut - själv ska jag ge ut en kokbok där allt är marinerat i gin www.metrobloggen.se/kockenochpingvin

  SvaraRadera
 5. Problemet är att hitta bra kött även om man är beredd att betala lite extra - tyvärr tror jag inte att svensk gris alltid är bättre än dansk... Som alltid är det upp till oss som handlar att tjata och ställa krav.

  SvaraRadera
 6. Anna B: Det är verkligen tråkigt att det finns en allmän uppfattning om att kött skall vara billigt, och att det är en sådan prisdumpning. Tycker det låter som ett lovvärt initiativ att ni söker ekobönder i närområdet, oavsett vilken sida av sundet!

  Lena: Du har rätt. Svenska konsumenter är lika "snåla" som de danska. Det framstod bara som så märkligt att det inte ens fanns dansk filé i butiken, när den ju är så orimligt billig!
  Otrevligt og verkar det finnas en lägre lägstanivå på grisuppfödningen i Danmark än i Sverige?

  Kocken: Låter lite enahanda ;).

  Silver: Jag hoppas innerligt att det inte existerar sådana grisfarmar här i Sverige, som de som beskrivs i reportagen. KÖtt måste få kosta, och jag tror att Nibble gårdsgris kanske är ett exempel på en lägstanivå för hur grisar borde få lov att ha det?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...