Återigen har jag botanisera i min kära gamla häfte Tårtor från hela världen(publicerad av Mejerierna, med recept från Jordbruken provkök; ISBN-kod saknas, årtal okänt).
Den här gången blev det en tårta som jag aldrig tidigare bakat. Jag har spanat på tårtan i fråga i över tjugo år, så jag tyckte det var dags att ta mig an den, för att se om den kunde funka i verkligheten - och inte bara i min fantasi.
Att bre crème fraîche smaksatt med äkta vaniljsocker uppepå tårtan gav en fantastiskt fin och syrlig smakbrytning. Givetvis toppades tårtan med rikligt med grovhackade, rostade hasselnötter av märket Sera.
En ny klassiker är född. Hasselnötstårta med mockakräm
50 gram smör
1,5 dl hasselnötter, malda
1 ägg
1 dl råsocker
90 gram vetemjöl (ca 1,5 dl)
0,5 tsk bakpulver
3 krm ekologiskt vaniljpulver
1 dl mjölkSätt ugnen på 175 grader. Smörj en form och bröa eller mjöla den om du så vill, det fungerar bra att låta bli. Mal hasselnötterna. Vispa ägget och sockret pösigt. Tillsätt vaniljpulver, de malda hasselnötterna, smöret och mjölken. Blanda noga. Rör sedan försiktigt ned mjölet och bakpulvret.
Häll smeten i formen, och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Låt svalna.
150 gram rumsvarmt smör
1 3/4 dl florsocker (av valfri sort)
3 krm ekologiskt vaniljpulver
2 äggulor
2 msk kallt, starkt kaffeGarnering
2 dl crème fraîche
1 tsk äkta vaniljsocker
1 dl rostade hasselnötter, grovhackadeRört smöret mjukt med florsockret och vaniljpulvret. Blanda ned äggulorna en i taget. Rör sedan försiktigt ned kaffet. Vispa krämen fluffig och luftig med elvisp.
Dela tårtbotten i två delar, och bred krämen på den undre tårtbotten. Tryck därefter dit den övre. Blanda crème fraîche med vaniljsocker och bred över tårtan. Strö slutligen över de hackade, rostade hasselnötterna.
Ett sådant där häfte kommer jag ihåg sedan tidigt 90-tal. I mitt minne är det tjinuskitårta och en Pavlova-variant med. Är det samma, tro?
SvaraRaderaJag gillar inte att baka, har aldrig gjort. Men ur det häftet vågade jag mig på försök flera gånger till födelsedagar, med gott resultat. Det är nästan så jag saknar det ...
Kul när gamla handdrivna redskap kommer till heders igen:)
SvaraRaderaMin mamma har en sådan kvarn som jag brukar låna då och då. Ibland är de gamla manuella redskapen så mkt bättre än eldrivna. =)
SvaraRaderaTårtan såg smaskig ut.
Pipopp: Det är definitivt det häftet! men, det är äldre än så, från sent åttiotasl, vågar jag påstå. Fylt av helt suveräna recept. Jag borde scanna in det och lägga in på bloggen som PDF-fil för nedladdning...(tycker min man).
SvaraRaderaCrimsonAnna: Mandelkvarnen är the shit. Enda sättet att få riktigt bra malda nötter, inte krossade, blöta från matberedaren.
Amy: Tårtan var grym, och mandelkvarnen regerar!
:-)
SvaraRaderaJag har en minnesbild från ett visst kök som vi flyttade ifrån 1992, där jag bakar just tårtan du skriver om i det här inlägget. Jag hade ingen kvarn utan körde i matberedaren. Det var ett sjå att få till bottnarna. Senare har jag äntligen förstått att fettets kemiska struktur skiljer sig åt om man mal eller mixar nötter. (Man blir faktiskt klokare ibland.)
Men nämnda kök flyttade vi in i sisådär -88 eller - 89. Häftet kan jag ju hittat ytterligare tidigare.
Bra var det i alla fall. Mycket smör och grädde.
Du ska absolut att scanna in det! Please ...!
Ojoj, det ser helt underbart ut!
SvaraRadera