tisdag 5 maj 2009

För alla gottegrisar:
Hasselnötstårta med moccakräm


Återigen har jag botanisera i min kära gamla häfte Tårtor från hela världen(publicerad av Mejerierna, med recept från Jordbruken provkök; ISBN-kod saknas, årtal okänt).
Den här gången blev det en tårta som jag aldrig tidigare bakat. Jag har spanat på tårtan i fråga i över tjugo år, så jag tyckte det var dags att ta mig an den, för att se om den kunde funka i verkligheten - och inte bara i min fantasi.

Vi hade goda vännerna A och M på besök på landet i lördags, och den här tårtan avnjöts i solskenet på altanen efter en caecarsallad med grillad kyckling (samt ett rosévin som jag blev riktigt besviken på - därför tänkte jag förbigå det med tystnad, men jag vill trots allt ge er ett varningens ord, och en ledtråd - Chile).

Det enda kruxet med den här hasselnötstårtan är att du för att baka den måste ha en klassisk, gammaldags mandelkvarn. Den är för övrigt ett av mina favoritredskap i köket; fullständigt irrationellt, men sant. Kvarnen används titt som tätt; åtminstone en gång i månaden (eller så inbillar jag mig det bara). Lite lätt panik utbröt när vi i torsdags morse packade inför avfärden till landet, och jag inte kunde hitta kvarnen. Väl framme på landet kunde jag pusta ut, då den låg kvarglömd i en kökslåda, efter att ha använts till mammas mandeltårta.

I det här fallet behövdes de malda hasselnötskärnorna till en saftig tårtbotten. Smörkrämen blev en blandning av vad som fanns att tillgå på landet; hälften råflorsocker och hälften vanligt florsocker. Vaniljpulver och kallt kaffe för den goda smaken. Att det skulle vara två äggulor i smörkrämen glömde jag fullständigt bort. Det hade säkerligen gjort krämen än mer lättarbetad, och mindre stel när tårtan stått i frysen. Jag skall komma ihåg det nästa gång.
Att bre crème fraîche smaksatt med äkta vaniljsocker uppepå tårtan gav en fantastiskt fin och syrlig smakbrytning. Givetvis toppades tårtan med rikligt med grovhackade, rostade hasselnötter av märket Sera.
En ny klassiker är född.

Hasselnötstårta med mockakräm
Tårtbotten
50 gram smör
1,5 dl hasselnötter, malda
1 ägg
1 dl råsocker
90 gram vetemjöl (ca 1,5 dl)
0,5 tsk bakpulver
3 krm ekologiskt vaniljpulver
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form och bröa eller mjöla den om du så vill, det fungerar bra att låta bli. Mal hasselnötterna. Vispa ägget och sockret pösigt. Tillsätt vaniljpulver, de malda hasselnötterna, smöret och mjölken. Blanda noga. Rör sedan försiktigt ned mjölet och bakpulvret.
Häll smeten i formen, och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Låt svalna.

Moccakräm
150 gram rumsvarmt smör
1 3/4 dl florsocker (av valfri sort)
3 krm ekologiskt vaniljpulver
2 äggulor
2 msk kallt, starkt kaffe

Garnering
2 dl crème fraîche
1 tsk äkta vaniljsocker
1 dl rostade hasselnötter, grovhackade

Rört smöret mjukt med florsockret och vaniljpulvret. Blanda ned äggulorna en i taget. Rör sedan försiktigt ned kaffet. Vispa krämen fluffig och luftig med elvisp.
Dela tårtbotten i två delar, och bred krämen på den undre tårtbotten. Tryck därefter dit den övre. Blanda crème fraîche med vaniljsocker och bred över tårtan. Strö slutligen över de hackade, rostade hasselnötterna.

6 kommentarer:

 1. Ett sådant där häfte kommer jag ihåg sedan tidigt 90-tal. I mitt minne är det tjinuskitårta och en Pavlova-variant med. Är det samma, tro?

  Jag gillar inte att baka, har aldrig gjort. Men ur det häftet vågade jag mig på försök flera gånger till födelsedagar, med gott resultat. Det är nästan så jag saknar det ...

  SvaraRadera
 2. Kul när gamla handdrivna redskap kommer till heders igen:)

  SvaraRadera
 3. Min mamma har en sådan kvarn som jag brukar låna då och då. Ibland är de gamla manuella redskapen så mkt bättre än eldrivna. =)
  Tårtan såg smaskig ut.

  SvaraRadera
 4. Pipopp: Det är definitivt det häftet! men, det är äldre än så, från sent åttiotasl, vågar jag påstå. Fylt av helt suveräna recept. Jag borde scanna in det och lägga in på bloggen som PDF-fil för nedladdning...(tycker min man).

  CrimsonAnna: Mandelkvarnen är the shit. Enda sättet att få riktigt bra malda nötter, inte krossade, blöta från matberedaren.

  Amy: Tårtan var grym, och mandelkvarnen regerar!

  SvaraRadera
 5. :-)

  Jag har en minnesbild från ett visst kök som vi flyttade ifrån 1992, där jag bakar just tårtan du skriver om i det här inlägget. Jag hade ingen kvarn utan körde i matberedaren. Det var ett sjå att få till bottnarna. Senare har jag äntligen förstått att fettets kemiska struktur skiljer sig åt om man mal eller mixar nötter. (Man blir faktiskt klokare ibland.)

  Men nämnda kök flyttade vi in i sisådär -88 eller - 89. Häftet kan jag ju hittat ytterligare tidigare.
  Bra var det i alla fall. Mycket smör och grädde.
  Du ska absolut att scanna in det! Please ...!

  SvaraRadera
 6. Ojoj, det ser helt underbart ut!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...