söndag 10 maj 2009

Damernas citronkräm


Citronkräm med vispad grädde och skivade bananer var en av mina absoluta efterrättsfavoriter som barn. Det var min faster och tillika gudmor B som delade med sig av receptet, som hon hade fått av damerna.
Vilka var då dessa damer? De var två systrar, som jag träffade genom faster B. Systrarna föddes på 1920-talet, och säkert har denna efterrätt gamla anor, men fullt gammal tror jag inte den är.
Citronkrämen har ett långväga släktskap med lemon curd. Den är precis lika lätt att tillaga.

Jag har ett starkt minne förknippat med citronkrämen. Min faster B och hennes man bodde i Arizona i sydvästra USA under flera år på 80-talet. Den vintern då jag var nio år var jag där på besök med mina föräldrar. Det växte ett citronträd i deras trädgård, och det var en så märklig känsla för mig att gå ut i trädgården och plocka citroner.
Att det faktiskt fanns ställen på jorden där man hade citronträd i trädgårdarna, på samma sätt som man i Sverige har äppelträd.

Jag är väldigt förtjust i den här krämen, och tycker egentligen att den är fullt tillräckligt god med sina originaltillbehör - vispad grädde och skivad banan. Ändå kunde jag inte låta bli att vid detta tillfälle kombinera krämen med jordgubbar. Helt enkelt bara därför att jordubbar och citron passar så bra ihop.

Damernas citronkräm
(6 små portioner)

1 citron, saft och finrivet skal
1-1,25 dl råsocker
3 dl vatten
2 msk potatismjöl + 2 msk vatten
1 msk smör
1 ägg, uppvispat

1,5-2 dl vispgrädde
färska jordgubbar, alternativt skivad banan

Riv citronskalet mycket fint på rivjärn, eller använd ett zestjärn om du har tillgång till ett sådant. Pressa därefter ur all saft. Blanda med vattnet och sockret i en kastull, och koka upp. Mängden socker är beroende av hur syrlig citronen är, och hur söt du vill ha din kräm.
Rör ut potatismjölet med vattnet , och häll ned i kastrullen under omrörning. Ge det hela ett uppkok. tag kastrullen från plattan, och rör ned smöret. Vispa upp ägget helt lätt, och rör snabbt ned det i krämen. Fördela därefter krämen i portionsglas, eller häll över den i en skål om du så vill.
När jag åt krämen under min uppväxt serverades den ur en skål. Själv är jag väldigt förtjust i att servera efterrätter i individuella glas eller skålar.
Låt krämen svalna, och därefter bli riktigt kall i kylskåpet. Vispa grädden; inte alltför fast, och fördela den äver krämen precis innan den skall serveras. dekorera med jordgubbar eller bananskivor. Tänk på att banan missfärgas ganska fort, så lägg inte på den förrän krämen skall serveras.

5 kommentarer:

 1. Ett recept och en sådan härlig historia!

  SvaraRadera
 2. Mimmi: Vissa recept är mer än sig själva, om man säger så :).

  SvaraRadera
 3. vilken perfekt sommarefterrätt och det alltid kul när det finns en historia bakom. :)

  SvaraRadera
 4. Åsa: Krämen är en klassiker i familjen. Och det är historierna bakom recepten som ger en extra dimension!

  SvaraRadera
 5. Hej,

  Det är kanske lite "offtopic" men har ni något bra förslag på desertvin när man äter pannacota eller liknande?

  Mvh Jonas

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...