fredag 8 maj 2009

Inkokt lax med kall
dill- och gräslökssås

Jag kan inte minnas att vi åt inkokt lax när jag växte upp. Kanske för att lax fortfarande var en förhållandevis dyr fisk då för tiden? Inkokt makrill åt vi däremot, och det längtar jag efter. Det ska jag laga till så snart jag fått tag på fin makrill.
I tisdags kväll blev det i stället inkokt lax. Vi åt det i påskas, och jag har längtat efter det sedan dess. Det var min man som stod vid grytorna. Fast - i ärlighetens namn var den inkokta laxen tillagad redan under förmiddagen, och togs fram ur kylskåpet först när det var dags att äta.
Detta är med andra ord ännu ett exempel på mat som går snabbt att förbereda, och som passar bra de dagar då tiden är knapp. Med potatisen skalad och förberedd på spisen, har familjen middag på under 20 minuter. Den kalla såsen som är så god till kan givetvis även den förberedas i förväg. Å andra sidan hinner man både med att duka och att röra ihop såsen medan potatisen kokar.
den här rätten känns förvånadsvärt modernt, men får väl sägas vara ett bra exempel på riktigt fin, lite gammaldags sommarmat.

Inkokt lax passar dessutom alldeles utmärkt på ett buffé- eller smörgåsbord.
Kall, inkokt lax i en sommarsallad, kanske med en pepparotsdressing, är en annan trevlig och god tanke.

Inkokt lax med kall dill-och gräslökssås
Inkokt lax
1 liter vatten
1 msk salt
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 gul lök, skivad
1 msk ättikssprit (eller 2 msk vitvinsvinäger; funkar det med)
dillstjälkar eller dillkvistar, cirka 0,5 kruka

Hur mycket spad som behövs beror givetvis på hur stor fiskbit som skall kokas in. Vi tog en bit på cirka 900 gram och den räckte med god marginal till hela vår familj - det vill säga två vuxna, och fyra laxälskande barn.
Spadet kokas upp i en kastrull och får koka i ungefär tio minuter. Fisken läggs i en kastrull eller traktörpanna i lämplig storlek. Häll spadet över, koka upp på nytt, och låt sjuda på svag värme under lock - tidsåtgången beror på hur tjock fiskfilén är. Man får helt enkelt ha lite fingertoppskänsla. Vår laxsida på 900 gram var ganska tjock. Spadet hälldes över fisken, ochfick koka upp på nytt. Fisken fick därefter sjuda i fem minuter. Sedan drogs kastrullen av spisen. Fisken låg kvar i spadet tills det svalnat till rumstemperatur. Därefter hälldes spadet av, och laxen ställdes in i kylskåpet.

Kall dill- och gräslökssås
3 dl gräddfil
1,5 msk äkta majonnäs
1 kruka gräslök, finhackad
drygt 0,5 kruka dill, finhackad
salt och vitpeppar

Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar. Låt gärna såsen stå kallt en stund och dra åt sig smakerna, innan den serveras.

Som synes på bilden avnjuts den inkokta laxen och dess kalla örtsås med citronklyftor, kokt potatis och ett glas öl.

4 kommentarer:

 1. Precis min typ av mat! Det enkla är nästan alltid det godaste. Jag ser också fram mot sommarens makrill.

  SvaraRadera
 2. Mums, riktig sommarmat! Jag ska ge makrillen en ny chans.

  Massa hälsning från Dillen

  SvaraRadera
 3. Jag kan mycket väl tänka mig att prova såsen till hirsburgarna jag skrev om i mitt senaste inlägg. Ett vackert sätt att länka ihop gammalt och nytt, blandkost och vego:)

  SvaraRadera
 4. Silver: jag beställer alltid makrill när jag hälsar på mina föräldrar i Göteborg sommartid. Stekt makrill på min mormorf vis. Jag skall blogga om det framöver. makrill är en fantastisk fisk!

  Fröken Dill: Ja, du blir nog tvungen att ge makrillen en andra chans. Jag skall se till att få tag på makrill mycket snart här framöver, bara för din skull ;)!

  Crimson Anna: Låter som en mycket spännande kombination!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...