onsdag 6 maj 2009

Lite fjäsk på jobbet är aldrig fel:
en stor, saftig vaniljkaka

Det är märkligt vad uppiggande det kan vara med en kaka till eftermiddagsfikat. På min arbetsplats är tisdagsfikat en närmast religiös ritual, som vi ömt omhuldar. Vi längtar till den likt en suktande ökenvandrare längtar till en hägrande oas.
Denna korta stund, som varar endast femton minuter, är med andra ord mer än bara en påfyllning av socker och koffein. Väl medveten om detta tog jag mitt uppdrag på största allvar, när det nu var min tur att stå för förtäringen.
Denna kaka kommer ursprungligen från min mammas arbetskamrat K. Då, på åttiotalet, bakades kakan med margarin, raffinerat socker och vaniljsocker - nej, förlåt, vanillinsocker. Nu är den uppgraderat till tjugohundratalet, och bakas självklart med smör, råsocker och äkta vaniljsocker.

Mia Öhrns lockande bok Sockerkakor signalerar att de gamla, klassiska mjuka kakorna står sig mycket väl i konkurrensen med alla småtrista jättemuffins och andra uttjatade kafébakverk. Nu är just det här inte någon regelrätt sockerkaka. Jag delar med mig av receptet på en saftig, men ändå porös läckerhet, vars krispigt smuliga skal döljer en mättad vaniljsmak. Denna skenbart trista yta i den föga sexiga ugnsformen skåpar ut det flesta andra mjuka kakor med råge. Kanske beror det delvis på att dess diskreta framtoning motverkar orealistiska förväntningar?
Du trodde du tog en bit sockerkaka, men bet i stället i en saftig vaniljexplosion.
Det fina med stora kakor i rymliga formar är också just det att de räcker till många. Till en hel arbetsplats, till och med. Åtminstone min. Och där gjorde den succé.

En stor, saftig vaniljkaka
250 gram smör
4,5 dl råsocker
8 tsk äkta vaniljsocker
450 gram vetemjöl (ca 7,5 dl)
7 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman ingredienserna till en smulig massa. Spara 2,5 deciliter till att strö över smeten.

4 ägg
3 dl filmjölk

Blanda ned äggen och filmjölken i smeten. Häll den i en smord och bröad liten långpanna eller stor ugnsform på cirka 40 gånger 50 cm. Strö det sparade smulet över lakakan.Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 15 minuter.

8 kommentarer:

 1. Å den kakan skulle göra succe på min arbetsplats också- den ser kanonfin ut!

  SvaraRadera
 2. Upplever sammasak på mitt jobb, är magen glad så är teatem glad. När vårt fredagsfika närmar sig är alla som små arbetsmyror :)

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 3. Bakmammorna: Tack! Fantastiskt att en så liten ansträngning kan skapa så mycket god stämning.

  Sanna: Vi är ju enkla varelser i grund och botten, vi människor. Mata oss, så blir vi gladare ;)!

  SvaraRadera
 4. Blev baksugen:) Men ska det vara vaniljsocker eller vaniljpulver?

  SvaraRadera
 5. CrimsonAnna: Jag valde att använda Dansuckers Fairtrade äkta vaniljsocker. Det funkar säkert lika bra med vaniljpulver, men det skall ju vara så mycket vanijsocker i att jag blev lite småsnål vid tanken på hur mycket pulver det skulle motsvara ;).

  SvaraRadera
 6. Ser jättegod ut men vad ska ugnen ställas in på för värme??

  SvaraRadera
 7. Marie: Jag begriper inte hur jag kunde missa ugnsremperaturen! Åtgärdar genast. Tack för att du uppmärksammade mig på detta!

  SvaraRadera
 8. Tack för receptet! Undrar bara över "liten långpanna eller stor ugnsform på cirka 40 gånger 50 cm", vem har plats för en sån? Har kakan i ugnen nu, på en långpanna 30 x 40, kanske var det en sån du menade, för den verkar bli lagom hög.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...