onsdag 27 maj 2009

Den brittiska marknadens påverkan på dansk grisuppfödning

Jag citerar Ekots hemsida:

"De stora brittiska matvarukedjorna har i flera år redan ställt hårdare krav på djuromsorgen för de danska grisarna och nu föds det upp särskilda grisar, så kallade UK-grisar, för den brittiska marknaden i Danmark."

Om de svenska livsmedelsjättarna tagit för givet att alla danska grisfarmar fugerar enligt svenska normer - då har vi ett problem. Att svenska konsumenter inte är tilräckligt engagerade i djurhållningens betydelse i köttproduktionen - då har vi ett ännu större problem.
Trots att det under de senaste åren väckts en diskussion om både tillsatser och kvaliteten på maten vi köper, så är nog många konsumenter lyckligt ovetande, eller i värsta fall fullkomligt ointresserade av djuromsorg.

"Djuromsorgen har inte varit någon stor fråga bland de svenska importörerna. Det säger Morten Pedersen på största köttexportören Danish Crown."

Där är vi tillbaka i diskussionen om vad kött får lov att kosta.

"Enligt Phil Brooke på organisationen Compassion in world farming är det viktigt matuvarukedjorna vet vad de köper och ställer högre krav än lagarna föreskriver."

Ja - det är det som förhoppningsvis kan bli resultatet av den här "skandalen". En ökad medvetenhet från livsmedelsbranchen om vad man väljer att köpa in.
Den onormalt billiga fläskfilén kommer nog även fortsättnigsvis att fungera som lockbete för alltför många konsumenter.

3 kommentarer:

 1. Det har varit ett ganska stort hallaballoo har i England over hur djuren som hamnar pa matbordet hanteras.

  Jamie Oliver, Hugh Fearnley-Whittingstall med flera har haft olika tv program dar de har forsokt att fa konsumenterna att bry sig mera om var kottet, aggen etc kommer ifran.

  Till en viss del har de lyckats att fa folk att tanka mer pa var maten kommer fran. Tyvarr har nog ganska manga borjat kopa 'samre' kott i och med finans krisen.

  // Mike
  http://www.freestylecookery.com

  SvaraRadera
 2. Mike: Ja, det är det eviga dilemmat, att ekonomin sätter käppar i hjulet för de goda föresatserna, i synnerhet när man kanske är van vid en livsstil som är helt och fullt baserad på tillgång på onormalt billigt kött...
  Jag brukar "straffa" mig själv när jag står och väger mellan två alternativ, det vanliga och det ekologiska, med att tänka på att när jag var ensamstående, "fattig student", då handlade jag minsann uppemot 90% ekologiska varor. Nog så tankeväckande - för mig.

  SvaraRadera
 3. Det ar ganska synd att se hur manga som har gett upp de ekologiska frukt & gront boxarna har.

  Sjalv ar jag langt ifran perfekt men jag forsoker att ga for det 'battre' alternativet nar jag kan. Forhoppningsvis kan det lilla bidra i det langa loppet.

  // Mike

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...