måndag 25 maj 2009

De godaste smørrebrød jag någonsin ätit

The man himself, utanför Jakobs krog.

Det dröjde länge, men nu kommer slutligen en kort rapport från den goda lunch jag blev bjuden på för drygt en och en halv vecka sedan. Allt jag läst om Aamanns fantasiska smørrebrød visade sig stämma. Det var inte bara gott - det var makalöst gott. Så nya och fräscha smaker, men ändå så självklara och naturliga. Någon bra bild på smørrebrøden vi bjöds på lyckades jag inte få (jag hade inte kameran med mig), så jag får rekommendera ett besök på Monica Ahlbergs blogg för bildbevis.

Jag kan tillägga att jag till en början kände mig som en katt bland hermeliner. Det var bara jag, lilla anonyma hobby-bloggaren, och så en massa matjournalister och kända ansikten. Det var bara att hålla god min, med min lilla skylt på bröstet som löd Annika Ingemarsson, Smaskens.nu.
Jag kom i trevligt samspråk med Ulf Sonesson från SIK - Institutet för livsmedel och bioteknik. Han höll en föredömligt kort, men ändå faktaspäckad och informativ föreläsning om LCA, livscykelanalys och om fläskköttets miljöpåverkan. LCA är en metod som studerar en produkts milöpåverkan från "vaggan" till "graven".
Jag återkommer gärna till detta ämne, för jag fick veta en hel del intressant som jag inte hade den blekaste aning om.

Vi fick med oss en hel del matnytttigt på en CD, däribland vackra bilder som mycket väl visar hur läckra och konstnärligt arrangerade Adam Aamanns smørrebrødsskapelser verkligen är. Till min stora förtjusning fick vi dessutom den fina boken Aamanns til frokost som
e-bok. Nu kan jag frossa i alla hans härliga recept - och självklart fick vi även recepten på lunchens läckerheter.
Adam Aamann berättade själv om hur omsorgsfullt allt tillagas på hans restauranger. De inte bara bakar rågbrödet själva, de till och med tillagar charkuterierna själva, på gammaldags manér, utan nitriter.
Jag måste medge att boken är såpass lockande att jag allvarligt överväger att köpa den. Jag skulle nog vilja äga den och rent fysiskt kunna hålla i den.

Vad var det då vi serverades? Jo, vi bjöds på:

Grisbringa bräserad med plommon, honung och balsamvinäger, serverad med grönsallad, färska plommon och rostade valnötter

Stekt, lättrökt fläskfilé med rökt ost och syltade prinmörmorötter med apelsin, honung och dill

Paté med fläskkarré, muskotnöt, hasselnötter och persilja, serverad med syltad färsk lök

Sprängd kalvtunga och italiensk sallad med körvel och vårprimörer

Grillat lamm med ärtpuré och syltad majrova i flädervinäger

Kycklingsallad i majonnäs med citron, basilika och torrsaltat bacon

Så vansinnigt gott. Till och med kalvtungan var smältande välsmakande (jag har erkänner villigt att jag har en ganska stark skepsis mot just den delen av djur). Det jag tror jag först och främst kommer pröva på att återskapa är patén på fläskkarré. Titta själva på den vackra bilden här ovan. Jag tycker väldigt mycket om både paté och karré, och vad kan då vara bättre än att förena dem i en delikat skapelse som kan kröna ett smørrebrød?

4 kommentarer:

 1. Oj, oj, oj låter hur lyxigt som helst!
  Patén ser fantastisk ut!
  JA och allt annat med för den delen.

  SvaraRadera
 2. Chezsofia: Det kändes verkligen lyxigt!

  SvaraRadera
 3. Ha ha, du verkar lika helfrälst som jag blev! Ser fram emot patérecept :-)

  SvaraRadera
 4. Anna B: Det var en närmast religiös upplevelse!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...