För några veckor sedan var vi hembjudna till goda vännerna A och M. Det var fredagskväll, den kväll i veckan då både vuxna och barn i grund och botten är som tröttast. Det var givetvis en ren fröjd att sätta sig till bords och njuta av A's fantastiskt goda, och vackra, smørrebrød.
Vi gjorde en spontan, informell överenskommelse om att i fortsättningen bjuda på just smørrebrød, när vi ses en fredag för att umgås. A hade gjort fem olika sorter, och det var i ärlighetetns namn ett smørrebrød mer än jag orkade äta.
Min käre man var behjälplig med råbiffssmørrebrøden - råbiff är närmast heligt för honom, och han kände ett behov av att vara delaktig i processen.Jag bjuder på några bilder, bara som lite inspiration.
Räkor - en klassikerRensteksröra med cumberlandsås och timjanRostbiff med hemlagad, bitig remoulad;
syltlök, kapris och rostad lökGrovmald leverpastej med smörstekta kantareller,
bacon och cumberlandsås
Carlsberg Hof var för oss den givna drycken till denna goda, mäktiga måltid.
syltlök, kapris och rostad lökGrovmald leverpastej med smörstekta kantareller,
bacon och cumberlandsås
Dags for en Homer Simpson igen: "mmmm... smorrebrod mmm...." ;)
SvaraRaderaSa sugen nu. Om jag inte redan hade kanin i frysen sa hade jag garanterat kakat mackor ikvall! ;)
// Mike
..och nar jag sager frysen sa menar jag kylskapet...
SvaraRaderaD'oh! :)
Mike: Så spännande med kanin! Det receptet ser jag fram emot att läsa. Trevlig helg!
SvaraRaderaAnnika,
SvaraRaderaJo det ska bli intressant att se om mitt forsok lyckas eller inte.
Trevlig helg till dig ocksa!
// Mike
Vilka fantastiska vänner!!! J är också helt galen i råbiff. Han har en "råbiffakademi" tillsammans med en kompis.
SvaraRaderaHälsar fröken Dill
Jäklar vilket häftigt bord! Det ser så gott ut att jag blir avis!
SvaraRaderaMåste genast fundera på ett eget smörrebrödsbord med öl, snaps och naturligtvis gammeldansk.
Kanonhäftigt!
Är inte sushi egentligen en variant på på danska smörrebröd? ha
Stefan: En Skandinavisk restaurant i London, http://www.madsenrestaurant.com , har nagot som de kallar Smushi pa menyn.
SvaraRaderaEn mix mellan smorrebrod och sushi. Jag var dar for forsta gangen nyligen men jag provade tyvarr inte deras Smushis. Jag sag dock ett par tallrikar som bars over till ett par andra bord - det sag riktigt gott ut!
// Mike
Vilken god idé! Jag vill också ha sådant fredagsgott.
SvaraRaderaTrevlig helg!
Det känns verkligen som perfekt fredagsmys med en god öl till- jättefina bilder!
SvaraRaderaNu Annika, inspirerar du mig till att exprimentera fram goda vegetariska smörrebröd. Kanske en idé att bjuda på när jag fyller år? Har 0 inspiration för att fira det i år
SvaraRaderaJag kan inte låta bli att återkomma till de här inspirerande smörrebrödsbilderna. Brödet är viktigt. Annika, vet du vad det var för bröd ni använde? Jag köpte en skärmaskin på Blocket häromveckan. Nästan ett måste för att kunna "hyvla" rostbiffen tillräckligt tunn och jämn ... liksom rågbrödet förstås. Den kommer nog väl till pass inser jag.
SvaraRadera@Swedish Mike: Då kanske jag inte var så tokigt ute då, att associera smörrebröd med sushi. Jag var precis in på Madsens webb. Otroligt läckra bilder. Man blir absolut sugen att åka dit och pröva.
Frk Dill: Jo, de är fantastiska! Lagar makalöst god mat. Det härliga är att de alltid ser lika mycket fram emot att komma till oss och äta, som vi gör inför att komma till dem. Ganska tacksam sits ;).
SvaraRaderaStefan: det blir så mäktigt när man lägger upp mackorna och tar en gruppbild. Håller med om sushi-släktskapet. Intressant med Mikes länk, för övrigt. Låter ju väldigt gott, och vilken innovativ idé!
Mike: Smushi - genialt!
Mimmi: Det skulle lätt kunna bli en vana. trevlig helg, du också!
Bakmammorna: Goda mackor och öl skall aldrig underskattas!
CrimsonAnna: Vegetariska smørrebrød är ju en fantastisk idé! Ser fram emot att få ta del av resultatet.
Stefan: Min väninna hade köpt danskt rågbröd på det lokala bageriet. Det var egentligen lite för färskt, skulle ha legat en dag till. Brödet var mycket gott, men kunde kanske varit ännu lite mer danskt; jag tycker egentligen aldrig att man får tag på riktigt danskt rågbröd utanför Danmark.
Vi har tack och lov en bra skärmaskin; inte vår egen förtjänst, dock, vi fick den av svärisarna för många år sedan, innan vi ens kommit på tanken att det vore bra att äga en.
Å så fantastiskt fint! Gott ser det ut att vara också.
SvaraRaderaAnna: Min väninna A är verkligen jätteduktig. Man skulle kunna tro att hon var kallskänka!
SvaraRaderaOm någon känner till en länk till ett rågbröd bakat på surdeg som passar till smörrebröd, please let me know.
SvaraRaderaHärligt! Hörde att du smakat på Aamanns. Hoppas du kommer ner till kbh så småningom. Du kommer att sväva efteråt -oavsett hur många smørrebrød du har i magen.
SvaraRaderaStefan: Instämmer! Och det bör definitivt efterforskas.
SvaraRaderaAnna B: Det blir Aamanns på torsdag. Hoppas vi får äta, och inte enbart lyssna på föredrag om grisindustrins miljöpåverkan ;).