fredag 8 maj 2009

Väninnans smørrebrød


För några veckor sedan var vi hembjudna till goda vännerna A och M. Det var fredagskväll, den kväll i veckan då både vuxna och barn i grund och botten är som tröttast. Det var givetvis en ren fröjd att sätta sig till bords och njuta av A's fantastiskt goda, och vackra, smørrebrød.
Vi gjorde en spontan, informell överenskommelse om att i fortsättningen bjuda på just smørrebrød, när vi ses en fredag för att umgås.

A hade gjort fem olika sorter, och det var i ärlighetetns namn ett smørrebrød mer än jag orkade äta.
Min käre man var behjälplig med råbiffssmørrebrøden - råbiff är närmast heligt för honom, och han kände ett behov av att vara delaktig i processen.

Jag bjuder på några bilder, bara som lite inspiration.

Räkor - en klassiker

Rensteksröra med cumberlandsås och timjan

Rostbiff med hemlagad, bitig remoulad;
syltlök, kapris och rostad lök

Grovmald leverpastej med smörstekta kantareller,
bacon och cumberlandsås

Carlsberg Hof var för oss den givna drycken till denna goda, mäktiga måltid.

17 kommentarer:

  1. Dags for en Homer Simpson igen: "mmmm... smorrebrod mmm...." ;)

    Sa sugen nu. Om jag inte redan hade kanin i frysen sa hade jag garanterat kakat mackor ikvall! ;)

    // Mike

    SvaraRadera
  2. ..och nar jag sager frysen sa menar jag kylskapet...

    D'oh! :)

    SvaraRadera
  3. Mike: Så spännande med kanin! Det receptet ser jag fram emot att läsa. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Annika,

    Jo det ska bli intressant att se om mitt forsok lyckas eller inte.

    Trevlig helg till dig ocksa!

    // Mike

    SvaraRadera
  5. Vilka fantastiska vänner!!! J är också helt galen i råbiff. Han har en "råbiffakademi" tillsammans med en kompis.

    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  6. Jäklar vilket häftigt bord! Det ser så gott ut att jag blir avis!

    Måste genast fundera på ett eget smörrebrödsbord med öl, snaps och naturligtvis gammeldansk.

    Kanonhäftigt!

    Är inte sushi egentligen en variant på på danska smörrebröd? ha

    SvaraRadera
  7. Stefan: En Skandinavisk restaurant i London, http://www.madsenrestaurant.com , har nagot som de kallar Smushi pa menyn.

    En mix mellan smorrebrod och sushi. Jag var dar for forsta gangen nyligen men jag provade tyvarr inte deras Smushis. Jag sag dock ett par tallrikar som bars over till ett par andra bord - det sag riktigt gott ut!

    // Mike

    SvaraRadera
  8. Vilken god idé! Jag vill också ha sådant fredagsgott.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  9. Det känns verkligen som perfekt fredagsmys med en god öl till- jättefina bilder!

    SvaraRadera
  10. Nu Annika, inspirerar du mig till att exprimentera fram goda vegetariska smörrebröd. Kanske en idé att bjuda på när jag fyller år? Har 0 inspiration för att fira det i år

    SvaraRadera
  11. Jag kan inte låta bli att återkomma till de här inspirerande smörrebrödsbilderna. Brödet är viktigt. Annika, vet du vad det var för bröd ni använde? Jag köpte en skärmaskin på Blocket häromveckan. Nästan ett måste för att kunna "hyvla" rostbiffen tillräckligt tunn och jämn ... liksom rågbrödet förstås. Den kommer nog väl till pass inser jag.

    @Swedish Mike: Då kanske jag inte var så tokigt ute då, att associera smörrebröd med sushi. Jag var precis in på Madsens webb. Otroligt läckra bilder. Man blir absolut sugen att åka dit och pröva.

    SvaraRadera
  12. Frk Dill: Jo, de är fantastiska! Lagar makalöst god mat. Det härliga är att de alltid ser lika mycket fram emot att komma till oss och äta, som vi gör inför att komma till dem. Ganska tacksam sits ;).

    Stefan: det blir så mäktigt när man lägger upp mackorna och tar en gruppbild. Håller med om sushi-släktskapet. Intressant med Mikes länk, för övrigt. Låter ju väldigt gott, och vilken innovativ idé!

    Mike: Smushi - genialt!

    Mimmi: Det skulle lätt kunna bli en vana. trevlig helg, du också!

    Bakmammorna: Goda mackor och öl skall aldrig underskattas!

    CrimsonAnna: Vegetariska smørrebrød är ju en fantastisk idé! Ser fram emot att få ta del av resultatet.

    Stefan: Min väninna hade köpt danskt rågbröd på det lokala bageriet. Det var egentligen lite för färskt, skulle ha legat en dag till. Brödet var mycket gott, men kunde kanske varit ännu lite mer danskt; jag tycker egentligen aldrig att man får tag på riktigt danskt rågbröd utanför Danmark.

    Vi har tack och lov en bra skärmaskin; inte vår egen förtjänst, dock, vi fick den av svärisarna för många år sedan, innan vi ens kommit på tanken att det vore bra att äga en.

    SvaraRadera
  13. Å så fantastiskt fint! Gott ser det ut att vara också.

    SvaraRadera
  14. Anna: Min väninna A är verkligen jätteduktig. Man skulle kunna tro att hon var kallskänka!

    SvaraRadera
  15. Om någon känner till en länk till ett rågbröd bakat på surdeg som passar till smörrebröd, please let me know.

    SvaraRadera
  16. Härligt! Hörde att du smakat på Aamanns. Hoppas du kommer ner till kbh så småningom. Du kommer att sväva efteråt -oavsett hur många smørrebrød du har i magen.

    SvaraRadera
  17. Stefan: Instämmer! Och det bör definitivt efterforskas.

    Anna B: Det blir Aamanns på torsdag. Hoppas vi får äta, och inte enbart lyssna på föredrag om grisindustrins miljöpåverkan ;).

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...