Här kommer ännu ett recept från Mette Ankarloos Medelhavsmat för svenska kök. Det här är en sådan där fantastiskt självklar rätt; den finns i en mängd olika varianter, men jag (eller snarare vi) råkar givetvis tycka att just den här kombinationen av ingredienser är godast. Vin och grädde, vitlök och muskot - och så, givetvis, räkorna. Ingen fiskbuljong, ingen fond - såsen smakar så bra i sig själv.
Snabbt går det också, och det är extra viktigt så här års. Veckorna rusar förbi i en hisnande fart, och det känns lite som att vi konstant är på väg till eller från landet.
I morgon kväll bär det av igen.
Just därför var det skönt med en snabb och enkel middag i kväll. Tillbehören är enkla och okomplicerade - krispig ruccola och nystött svartpeppar.
I glasen hade vi den gamla klassikern

smör till stekning
3 vitlöksklyftor, rivna
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
muskot efter smak
70 gram ruccola
nystött svartpepparSmält smör i en traktörpanna. Fräs vitlöken på låg värme, utan att den får färg. Häll över vinet, och låt det reducera i traktöroannan tills hälften återstår. Häll därefter i grädden. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot. Låt såsen koka samman på låg värme under någon minut. Tillsätt räkona; dra pannan från plattan och låt dem bli varma i såsen.
Servera med spagetti, ruccola och svartpeppar.
Åh, så gott! Det ska jag göra i helgen!
SvaraRaderaSer extremt gott ut - och banne mig om inte allt utom ruccola finns hemma. Ok, jätteräkor, men det lär funka det med.
SvaraRaderaLyxpiraya: det är verkligen hott. Jag blir riktigt förvånad varje gång vi äter det, att det är så gott ;)!
SvaraRaderaAnne: Ruccolan ingår inte i originalreceptet, den har vi slängt in helt på eget bevåg. Jätteräkor lär funka hur bra som helst!
Ser fantastiskt gott ut (som vanligt) - tyvärr har vi skaldjurssorg hemma - hustrun tål varken skaldjur eller fågel, därför väldigt sällan kräftor eller kyckling i någon form
SvaraRaderaHar gjort detta 2 ggr, så otroligt gott!! Tusen tack før tipset :)
SvaraRaderaGjorde detta nyss men med de räkor jag hittar här i södra Frankrike. De är lite fetare och passar perfekt i rätten! Supergott!
SvaraRadera