måndag 11 maj 2009

Pizza med nötfärs, rödlök,
rosmarin och grekisk getost


Visst är det gott med hemlagad pizza, det är jag den första att erkänna. Åtminstone när pizzan tillreds med lite ambition och med bra råvaror.
Hos oss föredrar barnen föga förvånande kombon skinka och ost, medan vi vuxna oftast slår till på en pizza med räkor, ruccola och min mans specialsås. I lördags, på landet, beströddes barnens pizzor därför med rökt Nibbleskinka och mellanlagrad prästost.
För oss vuxna kändes det som att det var dags att vidga vyerna och pröva något nytt. Därför finstrimlade vi rödlök, och strödde det över en snabbt ihopsvängd pizzasås. Nötfärs smaksattes med rosmarin och vitlök, och fördelades över pizzan. Slutligen smulades grekisk getost över hela härligheten.
Resultatet blev en helt enkelt delikat - pizza med smaker som var nya och annorlunda utan att kännas sökta och tillkämpade.
Jag ger er receptidén, och kan inte annat än rekommendera er att pröva själva.

Pizza med nötfärs, rödlök,
rosmarin och grekisk getost

Fyllning
cirka 400 gram nötfärs
1 msk finhackad, färsk rosmarin
1 vitlöksklyfta, finriven
salt och svartpeppar
1 liten rödlök, skuren i tunna halvmånar
1 paket Zetas grekiska getfeta à 150 gram

Pizzasås
1 burk Mutti krossade tomater
2 msk olivolja
2 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
3 vitöksklyftor, rivna
salt och svartpeppar

Mixa samtliga ingredienser till en slät sås.

Pizzadeg
25 gram jäst
3 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk råsocker
1 tsk salt
knappt 400 gram vetemjöl

Detta är den mängd deg som behövdes till fyllningen - är man en hel familj som skall äta, bör degens minst dubbleras.
Lös jästen i vattnet; tillsätt salt, socker och olivolja. Arbeta ned mjölet. Låt jäsa i 45 minuter. Stjälp upp degen på bakbord; knåda den smidig och dela den i fyra delar vilka sedan kavlas ut till önskad storlek och tjocklek. Bred på tomatsås och strö över önskad fyllning. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 10-15 minuter, beroende på tjocklek och vilken typ av fyllning du använder.

9 kommentarer:

  1. Bra idé! Barnen beställt pizza till helgens Eurovisionsfestival - det här kommer att bli en variant som jag kommer testa.

    SvaraRadera
  2. Jag kan bli rätt snål ibland. Att slänga bort pengar - sisådär 250 kr för hela familjen - på en sjabbig, sunkig pizzeria är ett sådant tillfälle. Det blir ju så gott hemma, och inte är det speciellt svårt heller. Det är bara att komma ihåg att starta degen som är knepigt. :-)

    Både Jens Linder och Leila Lindholm har gjort pizza på grillen, det är jag väldans sugen på att pröva. Särskilt i sommar när vi är ute med båten och det definitivt inte finns någon pizzeria - eller ens ugn - i närheten.
    Mjöl, torrjäst och några tomatburkar finns alltid undanstoppat någonstans.

    SvaraRadera
  3. Silver: Kul! Det blev verkligen riktigt, riktigt gott.

    Oiopoo: Håller med. Har helt slutat köpa pizza. Det är verkligen inte det minsta prisvärt med tanke på det sunk man blir serverad. Läbbiga produkter som pizzaskinka och pizzaost harjag spanat in när jag handlat på City Gross Willy's och motsvarande butiker...blä!

    Dessutom kan man ju alltid fuskjäsa degen; ta lite extra jäst och ställa bunken i hett vatten i diskhon i en kvart- tjugo minuter, så är degen klar att använda. Och under tiden blir ugnen varm, och fyllningen/smaksättningen uppskuren och fixad ;).

    SvaraRadera
  4. Hemmabakad pizza är fantastiskt gott! Fyllningen låter helt underbart god den! Jag brukar ha parma, mozarella, basilika och vitlök på min, men det är nog dags för mig att testa något nytt med!! :-) Man kan ju trots allt variera sin pizza i oändligheter.

    SvaraRadera
  5. Det lät som en jättegod pizza, med lite ovanlig fyllning. Måste prova!

    Jag skulle vilja bygga en stenugn på landet, både för att baka bröd och pizzor, men tills den blir verklighet fungerar det rätt bra med en uppvärmd plåt.

    När vi seglade för två somrar sedan gjorde vi jättegod pizza på gaslågan efter tips från en sån där "utekokbok".

    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  6. Oj vad den ser god ut! Nu i grilltider brukar vi grilla pizza- det är supergott och känns lite mera lyxigt. Det här låter som något som kan göra det ännu lyxigare!

    SvaraRadera
  7. Har inte ätit hemlagad pizza sedan jag flyttade hemifrån. De få gånger jag köper blir det gärna den med aubergine på. Kanske läge att testa hemma i sommar.

    SvaraRadera
  8. På en låga - kokbok för uteätare heter förresten den där kokboken där pizzareceptet finns. Överhuvudtaget är det en suverän tipsbok för matlagning under enklare förhållanden. Jag tänker använda den mer när vi seglar med Js skärgårdskryssare i sommar.

    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  9. Jannie: Dein pizzafyllning låter inte dum den heller! En klassisk och god kombo!

    Fröken Dill: En sådan ugn vore en dröm...och kokboken låter spännande! Den måste du blogga om!

    Bakmammorna: Grilla pizza har jag aldrig prövat, det får bli ett somarprojekt!

    CrimsonAnna: Testa! det blir ju så mycket bättre...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...