torsdag 14 maj 2009

Planer inför en intensiv matlagningshelg

Jag ligger i startgroparna inför en minst sagt intensiv matlagningshelg. På lördag fyller, till att börja med, vår yngste son tre år. Då vankas det givetvis både födelsedagsfrukost, tårta och födelsedagsmiddag.
På söndag är det så min tur att axla rollen som födelsedagsbarn. Jag fyller halvjämnt, som jag kallar det -
35 år, närmare bestämt. Givetvis innebär även detta en födelsedagsfrukost, samt att ännu en tårta skall bakas.
Utöver detta skall jag ha mottagning med buffé under söndagseftermiddagen och kvällen. Jag har alltid varit lite dålig på att fira mig själv, och bestämde nu i år att ändra på den saken. Min förhoppning är att detta initiativ skall vara så trevligt att det ger mig mersmak och får mig att vilja upprepa det, som en tradition.

Nu är det emellertid en hel del mat som skall lagas, och det kräver planering. Jag sitter med en lista på buffébordets rätter, och skriver inlöpslista för brinnande livet, samtidigt som jag bestämmer vad som skall lagas/bakas i förväg, och vad jag/vi måste vänta med att förbereda till samma dag eller precis innan gästerna kommer. Det är kul, givetvis, men jag är ärligt talat lite smått stressad.

Perioden mellan Valborg och midsommar är ofta full av olika bemärkelsedagar och andra festligheter, när buffé ofta är en smart lösning för att kunna bjuda många människor på mat under inte alltför komplicerade omständigheter. Det finns emellertid många potentiella misstag man kan begå med något så till synes oskyldigt som ett berg med plockmat. Denna artikel inne på Taffel är full av bra buffétips; praktiska sådana, inte minst.
Jag kan hålla med om att det känns som att det alltid blir mat över. Oftast brukar dock detta inte betraktas som något större problem, just i vårt hushåll. Det kan väl snarast tjäna som tröst dagen efter, då matlagning kanske inte är den aktivitet som lockar mest.

7 kommentarer:

 1. Glöm inte att ladda kameran. ;-)

  Jag tycker det är rätt modigt att nämna öppet hus på en välläst blogg - tänk om alla dina fans kommer? :-)

  SvaraRadera
 2. Jag passar på att önska dig en jättefin födelsedag och hoppas att du får chans till lite ro innan gästerna kommer.

  Själv skall jag fundera på om det skall lagas något ur min nyinköpta "Medelhavsmat för svenska kök" som jag hittade på nätet. =) Tack för tipsen om denna bok. Sån´t är kul. Alla sitter vi väl med våra favoritböcker. Kul att få tips och inspiration på nygamla favoriter.

  Stressa dig nu inte sönder och samman Annika. Glöm inte att ANDAS, det blir så jobbigt annars =)

  Kram på dig

  SvaraRadera
 3. Pipopp: Även min man uppmärksammade mig på det modiga i tilltaget. Så, från och med nu är det i stället mottagning. Inte för attt jag tror att miona trevliga läsare skule komma på tanken att våldgästa ett öooet hus, men bara för att vara på den säkra sidan...;).

  Beatrice: Tack skall du ha! Vad kul att du fick tag på boken! Hoppas du skall tycka lika mycket om den som vi.
  Jag skall försöka ta det lugnt. Verkligen försöka...

  SvaraRadera
 4. Heja Annika och grattis i förskott!
  Bra att du inte glömmer bort att du också är viktig att fira. Det ska bli kul att se vad det blev.

  SvaraRadera
 5. Grattis! Jag ser fram emot att se resultatet! :)

  SvaraRadera
 6. Jättegott och jättetrevligt! Tack!!!

  SvaraRadera
 7. Sofia: Tack! Jag tror jag lyckades riktigt bra.

  Fruktsallad: Tack! Hoppas det skall bli inspirerande läsning.

  Jenny: Underbart att ni kom, alltids trevligt att träffas!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...