onsdag 20 juni 2012

Midsommarmat - några tips från Smaskens

Vad är egentligen midsommarmat? För egen del har vi nog ätit ungefär detsamma under alla år. Matjessill med alla de viktiga tilbehören till lunch (hemmagjorda köttbullar till barnen, i stället för sill). Därefter tårta till fikat, och sedan något grillat på kvällen. Enkelt, traditionellt och ganska förutsägbart? Ja, men - ack, så gott.

I år firar vi inte midsommar på landet, till skillnad från de senaste fem åren. Det är ovant, så klart, men känns ganska skönt. Vi ska inte vara värdpar; i stället är vi bortbjudna. Vi bidrar, men har inte huvudansvar. Det är också ovant, och precis lika skönt.

Om jag ska anstränga, mig och tråla lite i arkiven efter vad som skulle kunna fungera som alternativ till vår sedvanliga midsommarmat, då hittar jag genast lämpliga kandidater.

Jo, matjespaj, så klart - den passar alldeles strålande på midsommarbordet. Faktum är att den passar precis lika bra till midsommar som till påsk. Har ni inte prövat den ännu, så har ni något att se fram emot (och då ska ni veta att jag inte är någon pajälskare).

Laxrillettes är aldrig fel. Jag flaggar friskt för laxrillettes på alla buffébord, således även till midsommar.

Om vi nu ändå är inne på lax, så skulle jag inte tveka att servera inkokt lax på ett buffébord i modsommrtid. Med en kall sås till och nykokt färskpotatis är detta riktigt fin, klassisk svensk sommarmat.

Sallad kanske inte är det första man kommer att tänka på i samband med midsommarlunch, men det skadar inte att tänka på att det faktiskt finns personer som inte uppskattar sill. De blir säkert glada om de hittar en räkcaecarsallad på buffébordet.

Denna räkmousse kan serveras i små glas på ett buffébord, eller som en liten förrätt. Med löjrom blir de extra lyxiga. Jag är barnsligt förtjust i att servera desserter i miniatyrportioner, så det är egentligen underligt att jag ännu inte halkat dit på förrätter? Det är nog bara en tidsfråga. Varför inte servera äggröra eller miniomeletter i små cocottformar tillsammans med strimlad matjes, toppat av finhackad gräslök, rödlök och dill?

Vem har sagt att midsommar och midsommarmat måste vara som det alltid har varit? Själv tycker jag det käns befriande skönt att i år ha släppt mitt kontrollbehov, och låtit andra bestämma vad vi ska äta. Omväxling förnljer, inte sant?

2 kommentarer:

 1. Gratulerar! Att få släppa allt vad matplanering heter för en microsekund är inte så dumt. Jag har varit duktig på sånt som mat och planering i många år med följd att jag nu istället blivit orkeslös och fantasilös. Super in allt gott som finns och får inte till ett dugg i slutändan.

  Nu istället för storhandla på Ica Maxi i Nacka (himmelrike där allt finns som man inte behöver) Ska jag handla på lilla Ica på vår skärgårdsö med ett sortiment därefter.

  Njut nu av att vara gäst och ha en skön och god midsommar!

  Hälsningar Carina

  SvaraRadera
 2. Skridskoänkan: Tack ska du ha, det ska bli härligt att vara gäst. Önskar dig en riktigt fin midsommarhelg!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...