måndag 10 maj 2010

Är detta laxrillettes?


För ganska många år sedan, när jag var student, bjöd jag gärna på laxmousse som förrätt. Jag brukade servera den på en liten kantskuren toast, med citron och dill som garnering. Då för tiden räckte detta ganska långt för att imponera på gäster. Dessutom var det som regel prisvärt, då det ofta gick att hitta lax med kort bäst före-datum i butiken nära mig.

I lördags skulle vi bjuda goda vännerna J och J med barn på middag, och min första tanke vara att skapa en uppdaterad laxmousse. Så hittade jag av en händelse detta recept på rillettes av varmrökt laxTaffel, signerat ingen mindre än Adam Aamann. Det fick helt enkelt bli laxrillettes i stället. Jag ställer mig kanske lite frågande till namnet, för i min värld är väl detta snarast en sorts mousse, men - vem är jag att ifrågasätta sådana auktoriteter?
Jag behöll proportionerna mellan lax, majonnäs och crème fraische, men ändrade smaksättningen. Jag strävade efter att balansera upp de feta och rökta smakerna med mycket syra från citronen. Det behövs verkligen, för att inte den rökta laxen ska bli för mycket.

Denna laxrillettes serverades p skivor av surdegsbaguette. Jag hade en tanke om att göra en fänkålscrudité, men det föll på ren lättja.
Det blir en annan gång. Detta var grymt gott, vilket inte minst vännerna J och J kan intyga. Jag har redan bestämt mig för att detta ska vara en av rätterna på min födelsedagsbuffé.
Vi valde att dricka
Schloss Vollrads Riesling Trocken (nr 5846); en av våra favoriter, och den passade verkligen mycket bra till .

Laxrillettes
500 gram varmrökt lax
0,5 dl hemlagad majonnäs
1 dl crème fraische
0,5 kruka dill, finhackad
0,5 kruka gräslök, finhackad
1 schalottenlök, finhackad
saften från drygt0,5 stor citron
svartpeppar

Blanda majonnäs, crème fraische, dill, gräslök och schalottenlök i en skål. Smula laxen, och rör ned den. Smaka av m,ed citronsaften och nymald svartpeppar.
Låt stå kallt ett par timmar innan den ska serveras.

11 kommentarer:

 1. Jag funderade på ordet "rillettes" när nu nämnde den här rätten. För mig är det så förknippat med att koka länge för att mjuka upp köttet att jag inte fick ihop det med fisk. Jag var helt enkelt väldigt nyfiken på hur du/receptmakaren skulle göra.

  Nu vet jag! Det låter gott. Använde du insaltade citroner överhuvudtaget eller enbart färska?

  SvaraRadera
 2. Pipopp: Jag tänker samma som du, men vem är jag att ifrågasätta Lisa FW och Adam Aamann ;)?
  Några insaltade citroner hade ja inte p lut, och cornichoner kändes faktiskt inte alls rätt i mitt huvud, så det blev den gamla standard-gräslökdillcitron-smakern i stället.

  SvaraRadera
 3. Enligt min charkuteribok (Michael Ruhlman) är rillette någon typ av kött, eller fisk, som kokas länge med buljong och/eller fett och sedan sönderdelas. Finns ett recept där på rillette gjord på rökt forell (trout) som kokas med smör och vitt vin.
  Och det här här ju mosat med något fett, så i och för sig... De har bara hoppat över själva tillagningsbiten, tagit en genväg. Svårt gränsfall, kanske måste vi involvera Patrik i diskussionen, han är ju ändå rillette-mästaren :)

  SvaraRadera
 4. Oavsett namnet (de lärde verkar tvista om innebörden av Rillette?) så blev jag väldigt sugen på att prova på detta själv. Snabb, god och snygg förrätt!

  SvaraRadera
 5. Mmm, gott. Nu börjar det smaka sommar härinne! Själv gjorde jag laxröra med creme fraiche, majjo (inte hemgjord, vi är inte så ambitiösa här) och salladsärter i somras, det var toppen. Men citron kunde man förstås ha haft i, om man haft nån! Skall jag lägga till nästa gång.

  SvaraRadera
 6. Jag har ingen aning om rillettes havanden och göranden men blandningen du skrivit recept till och visar på bild påminner om ngt jag brukade göra för många år sedan då jag hade dille på att "grilla" rostmackor i våffeljärnet (nä, jag har ingen smörgåsgrill). Då la jag laxblandningen mellan två skivor Rasker och jisses vilken kvällmat det blev :-)

  SvaraRadera
 7. Härligt, vad kan vara vårligare än Aamann? Måste nog dit snart - när jag kommit hem igen vill säga ;)

  SvaraRadera
 8. Halkade in på din blogg när jag googlade på "korsikanska specialiteter". Är själv väldigt förtjust i Korsika och ska snart åka dit igen, och vill egentligen bara rekommendera restaurang Campoloro i Stockholm som har fantastiskt god korsikansk mat på sin meny. Där finns också korsikanska charkuterier och ostar och även vin och öl från Korsika.
  Trevlig blogg förresten. Läggs till bland favoriter.
  Loutine

  SvaraRadera
 9. Rillette eller mousse spelar ingen roll, men det lät som ett väldigt gott och högst användbart recept som kommer att lagas av mig senast i sommar!

  Jag brukar röka lax själv i en liten abu-rök. Den blir urgod som nyrökt och nu vet jag en sak att använda den till.

  Trevlig fortsättning på helgen önskar fröken Dill

  SvaraRadera
 10. Anna: Jag tycker ju inte riktigt att det är rillettes. Tillagningssättet är ju inte sådant som man förknippar med denna godsak. Kanske måste en expert inkallas ;)!

  Maria: Klart du ska pröva! Snabbt gott och lätt var en bra beskrivning.

  Pernilla: Det låter mycket gott!

  Åsa: Det låter verkligen gott!

  Anna B: Den som ändå hade så nära till Aamanns som du/ni har...du får rapportera!

  Loutine: Tack för komplimnagen! Vilket kul sätt att hitta hit, välkommen! Vad avundsjuk jag blir p dig som ska till Korsika. tack för restaurangtipset, få se när jag kan pallra mig dit....

  Fröken Dill: Egenhändigt rökt lax, det låter ju fantastiskt! Jag är säker på att du skulle gilla detta!

  SvaraRadera
 11. Mmm, detta har jag nu lagat och bjudit på, inklusive vinet som blev en mycket trevlig bekantskap. Succé!
  Men det var nära att det inte blev av. Den varmrökta lax jag inhandlade (på NK livs i Stockholm), var så underbart suveränt god att jag hade svårt att låta bli att äta upp hela biten som den var!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...