I år är det, som jag nämnde redan igår, första året på fem år som vi inte firar midsommar på vårt lantställe. Det känns annorlunda, men samtidigt väldigt bra. I stället för att själva vara värdpar, firar vi denna gång hemma hos goda vänner, och delar på arbetet. Jag är inte ansvarig för att baka något (och tur är väl det, i dessa dagar av ugnsbrist), men jag ska dela med mig av receptet på förra årets midsommartårta. Jag ville ha något annat än en traditionella gräddtårta, marängtårta, cheesecake eller paj; ja, kort och gott, sådant man ofta bjuder på eller blir bjuden på i midsommartid. I stället plockade jag förra året upp något av det godaste jag vet, nämligen mina kära tjinuskikakor. Varför inte sammanföra tjinuskikakan med vaniljgrädde och solmogna jordgubbar? En gyllengräddad biskvibottten, bestruken av fyllig kolakräm, vispgrädde smaksatt med vaniljpulver och slutligen generöst med solmogna jordgubbar. Det kan ju knappast bli fel?Det kunde det givetvis inte bli. Resultatet blev precis så bra som jag hade hoppats på. Som ni ser på bilden vispade jag grädden alldeles för fast, och jag saknade möjlighet att åtgärda detta. Bortsett från denna fadäs var tårtan helt enkelt perfekt. Den blev inte så stor, men den räckte till åtta personer. Är ni fler, får ni helt enkelt baka mer.Det här är en enkel tårta. Den går lätt att förbereda, och snabbt att montera. Både biskvibotten och kolakrämen går att förbered dagen innan. Botten förvaras bäst inplastad i rumstemperatur. Kolakrämen står i kylskåpet, och tas fram så at den får mjukna en stund innan den ska bredas på botten.Tårtan kräver med andra ord inte att man står länge i köket och slavar, vilket brukar vara ett viktigt kriterium i på semestern. Om man nu inte, i likhet med mig, betraktar semestern som en möjlighet att få ägna sig åt matlagning och bakning utan att bli stört av sådana prosaiska företeelser som vardagslogistik och förvärvsarbete.
Var så goda - midsommartårtan är serverad.
Midsommartårta på Smaskens vis
Tårtbotten
200 gram mandelmassa
2 äggvitor
1 krm salt
2 tsk ekologiskt vaniljsocker1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rita en cirkel på cirka 24 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Använd dig av en rund kakform.
3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
4. Riv mandelmassan grovt.
5. Vispa ned mandelmassan, saltet och vaniljsockret i äggvitorna, så att allt blandas helt.
6. Bred ut smeten jämnt så att den täcker cirkeln.
7. Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i alltifrån 15 till 18 minuter, beroende på hur välgräddat gyllenbrun du vill ha den.Kolakräm
1 dl vispgrädde
1 dl rörsocker strö
1 msk smör
1 msk mörk sirap
1 krm salt
På slutet: 1 msk ekologiskt vaniljsocker1. Blanda ingredienserna i en kastrull.
2. Koka på medelvärme i 15-20 minuter, tills kolakrämen får stora bubblor och börjar kännas seg.
Tag då kastrullen från plattan, rör ned vaniljsockret, och låt krämen svalna.2 dl vispgrädde
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
0,5 liter jordgubbar, snoppade
(myntablad till dekoration)Montering
1. Bred kolakrämen på tårtan, så snart krämen svalnat helt.
2. Vispa grädden och vaniljpulvret ganska fast och fluffigt.
3. Bred grädden ovanpå kolakrämen. Dekorera sedan med bären.
Ah, midsommar! Det är sâ länge sedan jag firade svensk midsommar att jag knappt minns... Ljuva, svenska sommar!
SvaraRaderaGlutenfritt, Jippi!
SvaraRaderaLåter helt underbar!
SvaraRadera//Zeta-Catrine
Sara: Ja, du har lite andra vanor, förstår jag. Midsommar kan vara ganska underbart. Jag ser fram emot den särskilt mycket, just i år!
SvaraRaderaHelena: Ja, det har du rätt i - så bra!
Catrine: Tack, kul att se dig här :-) !