lördag 9 juni 2012

Chop Suey - man tager vad man haver

Jag lagade Chop Suey förra söndagen, i kölvattnet av min euforiska upplevelse med det thai-inspirerade fläsket med jordnötssås. Man kanske kan säga att jag hamnade i asiatisk stämning?

Chop Suey kan nog sägas vara kinamatens motsvarighet till "man tager vad man haver". Det finns egentligen inget recept till denna rätt som i grund och botten knappast är det minsta autentisk. Snarare är den ett bra exempel på vad som händer när invandrare anpassar sitt kök efter de förutsättningar som råder där man hamnar. Många av de rätter som serveras på våra svenska, föga genuina kinarestauranger kan nog sägas vara olika varianter av just Chop Suey?

Alldeles bortsett från rättens ursprung och status så tycker jag detta är oerhört got, och inte minst lätt, att laga till hemma. Köttet snabbmarineras medan man skär upp grönsakerna, och själva tillagningen är inte det minsta komplicerar. Hur mycket man vill ha av de olika ingredienserna är en ren smaksak. Jag beskriver hur jag gjorde, och det blev till min glädje uppskattat av hela familjen, vilket verkligen inte alltid är fallet. Valet av fläskkarré var helt avgörande för vår del. Det blev oerhört saftigt, på ett sätt som jag svårligen tror att en magrare styckningsdetalj hade kunnat bli.

Jag vet i ärlighetens namn inte om den gröna chilin i någon större utsträckning bidrog med smak.Kanske borde jag ha låtit bli att kärna ur den? En liten gnutta hetta från chili hade nämligen passat perfekt. Nästa gång ska jag se till att få med en sådan smaksättare.

Shop Suey (8 portioner
1 kilo fläskarré,
2 msk kinesisk soja
0,5 dl ostronsås
2 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar

Till såsen:
1,5 dl vatten
1 dl ostronsås
2 tsk Maizena
250 g Pak Choi
150 gram vårlök
1 gul lök
1 burk vattenkastanjer
2 gröna pepparfrukter
250 gram sugar snap peas
2 stjälkar selleri
rapsolja eller annan neutral olja att steka i

1. Putsa och strimla fläskkarrén fint. Marinera den strimlade fläskarrén i soja, ostronsås, svartpeppar och salt.
2. Dela grönsakerna medan köttet marineras: strimla pak choi, ansa och dela vårlöken, skär den gula löken i tunna halvmånar och skär vattenkastanjerna i skivor.
3. Finhacka e gröna pepparfrukterna.
4. Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna eller wok. Fräs mindre mängder av köttet hastigt, på hög värme och under flitig omrörning. För över köttet till en skål.
5. Fräs därefter grönsakerna; löken först, därefter pak choi, sedan vårlök och slutligen sugar snap peas.
6. Lägg tillbaka köttet i pannan, och blanda alltsammans.
7. Tillsätt vatten och ostronsås. Låt alltsammans snabbt värmas på, och rör sedan ned Maizenaredningen.
8. Servera med ris eller nudlar.

2 kommentarer:

  1. Vad enkelt det låter när du beskriver det! Och som vanligt fängslas jag av ditt berättarspråk som gör att man nästan kan känna dofterna och smakerna. Jag måste prova detta. En fråga. Är det 2 tsk maizena du menar? Det står framför pak.... Ja. Vad heter det nu. "salladen" som ska vara i. Hoppas du förstår vad jag menar. För jag vill verkligen prova det här.
    Må så gott!
    /Annica

    SvaraRadera
  2. Annica: Tack! Kul att jag lyckas förmedla upplevelsen. Det var verkligen enkelt, även fast det så¨klart tar lite tid at skära upp alla ingredienser. Väl värt besväret! Nu har jag dessutom korrigerat i receptet så att det syns hur mycket Maizena det ska vara. Tack för att du läser så uppmärksamt!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...