söndag 14 mars 2010

Den goda räkmoussen,
och en ursäkt


Jag hittade ett recept på räkmousse på Tasteline för ett par år sedan. Receptet hade helt klart potential, men behövde i mitt tycke några ordentliga förändringar. Smaksättningarna var alldeles för snålt tilltagna; det behövdes kort sagt mer av allt. Blotta tanken på att som i Tasteline-varianten blanda ned löjrom i en sådan här mousse, ter sig för mig rent ut sagt blasfemisk. När de i mitt tycke nödvändiga förbättringarna väl var genomförda, resulterade de i en fantastiskt god, lättlagad och snygg räkmousse.

I höstas träffade jag några gamla kursare och vänner för en trevlig eftermiddag och kväll med god mat och vin. Jag hade föreslagit denna räkmousse som förrätt. Men, något hände i planeringen, och jag trodde lite väl självsäkert att jag skulle kunna laga moussen utan recept. Varför jag inte helt enkelt tog med mig receptet, det kan jag inte svara på. Förmodligen var jag alldeles överdrivet avslappnad av att vara tillfälligt barnfri.
För att inte historien ska bli alltför långrandig, så går jag inte in på några detaljer, utan vill bara erkänna att jag lagade en förrätt som faktiskt inte var mycket att hänga i julgranen. Inte alls.
Jag lovar er, AK, M, L och J, att jag kommer att laga den riktiga moussen åt er, någon gång i framtiden. Det där vi åt den där trevliga kvällen i november, det kan ni väl vara snälla och glömma bort?

I lördags hade vi goda vännerna A och M och deras flickor på middag. De råkade faktiskt vara våra middagsgäster första gången jag lagade moussen, och jag vet att de är precis lika förtjusta i den som vi är. Den är helt enkelt den perfekta starten på vilken middag som helst.

Den goda räkmoussen (4 portioner)
2 dl créme fraische
1,5 dl vispgrädde
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
2 msk finriven, färsk pepparrot
1 burk ishavsrom
salt och svartpeppar
1 msk citronsaft
700 gram frysta räkor (tinade och skalade)
2 gelatinblad

dill, gräslök och pepparrot till garnering

Lägg gelatinbladen i blöt i generöst med vatten. Skala de tinade räkorna. Plocka undan 5-6 stycken per portion av de snyggaste räkorna, och spara dem till gareringen. Blanda créme fraische, grädde (inte vispad), dill, gräslök och pepparrot. Hacka räkorna grovt, och blanda ned dem tillsammans med ishavsrommen. Smaka av med salt och svartpeppar.
Smält gelatinbladen med någon matsked vatten i en kastrull, och blanda sedan snabbt ned dem i moussen. Fördela den i fyra glas eller skålar. Ställ dem i kylskåpet i minst två timmar.
Tag fram dem strax innan serveringen, och dekorera med räkor, dillkvistar, finskuren gräslök och pepparrotsrasp.

6 kommentarer:

 1. Hittade hit på kringelikrokvägar, nu är jag fast. Jisses, jag vill laga ALLT!
  Helt suveränt, du kommer att berika mitt liv!

  SvaraRadera
 2. Janicke: Välkommen hit - och tack, vilka härliga lovord, det gäller att jag fortsätter att leva upp till dem.

  SvaraRadera
 3. Men skärp dä! Den va ju sketa-go!! Å mätt blev man ;)
  Kram! //AnnaKarin

  SvaraRadera
 4. AnnaKarin: Tack, min vän! Måste dessvärrr förolämpa dig genom att antyda att vinet måste ha grumlat ditt omdöme - eller förvrängt ditt minne? Nej, men ärligt talat - det vi åt hos dig var inte ens i närheten av hur det ska smaka. Bara så du vet...

  SvaraRadera
 5. Vilket härligt gott recept! Ska absolut testa att göra och bjuda barnen på detta! Förresten så testade jag att göra din lammbolognese med fänkål. OJ vad gott! Tog sedan delar av det receptet och gjorde fetaostfyllda färsbiffar och det blev precis lika frestande gott :)

  SvaraRadera
 6. Åh, vilket bra recept! Tror jag lånar det tills mitt 30-årskalas! Tack Annika. :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...