måndag 4 juni 2012

Min mulligaste sallad

Trots att det är så kallt kunde jag inte behärska min längtan efter en riktigt mullig sallad. Jag satt med kurrande mage på bussen hem från jobbet och fantiserade om knaprigt bacon, sälta från fetaost, smörigt mogen avokado, krispigt nystekta krutonger samt min mans vinägerbitiga dijonvinaigrette.

Min mulligast sallad kan se ut på lite olika sätt, men bacon och fetaost är självskrivna ingredienser. Körsbärstomater likaså, och isbergssallad; en ingrediens jag närmast skyr under vinterhalvåret. Så här års när isbergssalladen är i säsong; grön, lätt och fin, är det däremot en ren fröjd att köpa den.

Röd paprika kan ingå, men är inget måste. Har man den stora turen att ha tillgång till lite dagsgammalt lantbröd, som enkelt kan förvandlas till krutonger, ja, då är lyckan fullständig.

Det här är en typ av sallad som jag inte serverar ur en skål; nej, jag vill ha min egen portion, så att jag slipper slåss om baconet. Grönsakerna fördelas i tallrikar, bacon och feta strösslas ovanpå, och så ringkar var och en över dressing efter tycke och smak.

Min mans dressing är föga originell, men oerhört god. Många har efterfrågat ett recept, och därför tar jag tillfället i akt att dela med mig av hur han brukar gå till väga när han blandar den. Jag tvingade honom att mäta ingredienserna. Visst kan det variera en smula, men det är så här den brukar smaka.

Min mans dijonvinaigrette
Blanda följande ingredienser i en burk:
1 msk dijonsenap
1 msk honung
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk Maldonsalt
vitpeppar
0,75 dl äppelcidervinäger

1. Skruva på locket, och blanda ingredienserna genom att skaka burken.
2. Tillsätt 1 dl olivolja. Skaka därefter på nytt, så att oljan blandas väl.

Detta är en ganska liten mängd dressing, men vi blandar så lätt till ny så snart det behövs.

3 kommentarer:

  1. Mums... Älskar sallader. Särskilt med bacon och feta!

    SvaraRadera
  2. Och sedan ska jag ordverifiera för att fâ kommentera och fâr ordet fet-get. Kul.

    SvaraRadera
  3. Sara: SÅ passande ;-) ! Jag skulle för övrigt kunna leva i daga uteslutande på bacon och feta. En sallad är inte en sallad om den inte är fullmatad!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...