onsdag 27 juni 2012

Semester, bloggtorka och mixad majonnäs

Jag har nu officiellt semester, och ägnar mig från idag och några dagar framöver åt att vara med mina äldsta barn på läger. Därav den bloggtorka som kommer råda under de närmaste dagarna.

Jag njuter av att vara ledig, trots att vädret varit så skrattretande dåligt. I dag har emellertid solen hedrat Östkusten med sin närvaro, och jag har suttit på en filt vid vattnet en god stund i eftermiddag, med näsan i soldyrkarposition. Det går trots detta plötsliga väderomslag inte riktigt att ta sommaren på allvar. Vi har inte direkt slitit på grillen de senaste två veckornas rikliga regn, om man säger så.

Vad vi däremot har gjort, det är att äta majonnäs. Jag erkänner utan omsvep att jag tycker det är kusligt nyckfullt att smiska majjo. Vad gäller andra emulsioner, såsom bea och hollandaise, känner jag mig proffsigt självsäker. Med majjo vill det sig inte altid, och det är ett stressmoment i sig. Det är nästan som att ingredienswrna verkar känna på sig att de ska smiskas av en osäker person, och beter sig därefter.

Just med åtskiliga alltför lösa majonnäser i åtanke beslöt jag mig i kvällen före midsommarafton att för första gången att pröva att laga majjo med helt ägg, och mixa den med stavmixer. Tanken på detta har nog i grund och botten grott i mitt huvud ända sedan jag läste om sådan majjo hos min vän Miss Meister.Jag var nog lite skeptisk, men det blev rent otroligt bra. Detta tillagningssätt passar mitt kynne. Visst ska jag fortsätta på att öva att smiska äggula och olja med ballongvisp på klassiskt vis, men om jag har lite bråttom, känner mig i obalans eller helt enkelt vill vara på den säkra sidan, då är stavmixern framledes min bästa majjo-vän.

Det spelar ingen som helst roll vilken temperatur ingredienserna har, det är bara att mixa på. Jag smaksätter gärna majjo med riven vitlök eller sambal oelek, men den är god alldeles som den är.

Mixad majonäs med helt ägg
Det enda kruxet med detta recept är att en stavmixer kräver en burk med vid öppning. Om du har en mixer med tillhörande liten bägare, så använder du givetvis den.

1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
en nypa flingsalt
nymald vitpeppar
ca 2 dl neutral olja (druvkärneolja, varmpressad rapsolja eller majsolja)

1. Blanda ägget med vinöåger, dijonsenap, flingsalt och vitpeppar.
2. Häll i cirka 0,5 dl olja.
3. Mixa samman alltihop under 10-15 sekunder.
4. Tillsätt därefter olja i omgångar, och mixa kraftigt emellan.
5. Majonnäsen tjocknar påtagligt och blir snyggt fast och toppig. Ju mer olja man har i, desto fastare blir majonnäsen.

2 kommentarer:

  1. Jag brukar vispa ihop min majo med en ballongvisp man sätter på stavmixern. Praktiskt. Har då aldrig testat med ett helt ägg, men det sparar ju in på några marängbak så varför inte. :)

    SvaraRadera
  2. Tack för suveränt tips, det gick ju hur bra som helst och blev supergott! Snabbt gick det också, ingen anledning att köpa egen majonäs eller ailoi med detta receptet. Du fortsätter att vara den största inspirationskällan i vårt kök :)

    Trevlig sommar önskar jag dig!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...