tisdag 5 juni 2012

Crème caramel-glass - den godaste på länge

Jag gör inte glass så ofta som jag borde, vilket helt och hållet beror på lättja, det ska villigt erkännas. Fastän butikerna är fulla av undermålig glass, finns det tack och lov tillräckligt med glassmaker av hög kvalitet för att jag allt om oftast ska hänfalla till att köpa glass, i stället för att göra det roliga jobbet att laga själv.

Det var i söndags jag blev sugen på crème caramel-glass. Jag har snuddat vid tanken tidigare, men inte kommit mig för at pröva. Hade jag vetat hur gott det skulle bli, hade jag lagat den för längesedan. Nu avnjöt vi glassen precis som den var, men den skulle kunna vara ett fantastiskt tillbehör till exempelvis stekta bananer - eller, varför inte toppa en bit brownie med en kula av denna glass?

det är så kul att i all enkelhet experimentera med socker, och det är fantastiskt att vaniljen och den gyllenbruna sockerlagen faktiskt kan få glassmeten att smaka snarlikt en crème caramel.

Nu blev jag än mer sugen att pröva mina slumrande glassidéer. Efter experimentet i december, då jag lyckades få panna cotta att smaka som smörkola, vore det inte orimligt att pröva på att få glassmet att smaka lika läckert?

medan jag experimenterar vidare delar jag med mig av detta riktigt fina glassrecept.

Crème caramel-glass
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
6 äggulor
2 dl ekologiskt strösocker
0,75 dl vatten

1 Snitta upp och skrapa ur vaniljstången.
2. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång med frön i en kastrull. Ställ den åt sidan
3. Koka upp sockret och vattnet, och passa det noga, för det bränns vid snabbare än man kan tro. När sockret blivit brunt, ska det snabbt vispas ned i gräddmjölken. Använd grillvante och tag det försiktigt, för det kan skvätta , och man kan bränna sig.
4. Vispa upp äggulorna, och häll sedan ned dem i gräddmjölken under omrörning.
5. Vispa ned gräddmjölken i äggblandningen, och häll sedan tillbaka alltsamman i kastrullen.
5. Sjud blandningen försiktigt några minuter, under flitig omrörning, men den får inte koka.
6. När du märker att krämen börjar tjockna, drar du den från plattan.
7. Häll över glasskrämen i en skål, när den svalnat, och ställ den i kylskåpet för att svälla åtminstone ett halvt dygn. Passa nu också på att ställa in en lämplig glasslåda i frysen.
8. Kör glasskrämen i glassmaskin.
9. Stjälp upp den färdiga glassen i den låda du haft stående i frysen.
10. Frys glassen i åtminstone två timmar innan den ska ätas.

5 kommentarer:

  1. det heter "även om" inte även fast, sorry men är språklärare!
    Glassen verkar annars väldigt god!

    SvaraRadera
  2. Anonym: Rätt ska vara rätt :-). "Även fast" fick bli "Fastän". Kul att du gillar glassen!


    Hovkonditorn: Tack! Den blev verkligen riktigt fin.

    SvaraRadera
  3. Anonym: Ursäkta, men blev lite trött. Detta är ingen språkblogg, det är en matblogg! Ska man leverera så många bra inlägg - så pass tätt som Annika gör - måste det få gå undan ibland. Själv tänker jag koncentrera mig på den goda glassen och föreslår att du gör detsamma :)

    SvaraRadera
  4. Är jättesugen på att prova denna glass. Klart inspirerande!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...