tisdag 19 juni 2012

Kock + bonde = sant

I går blev det oficiellt att LRF är värd för semifinalerna i SM i professionell matlagning, Årets Kock 2013. De utvalda städerna, som jag kommer besöka i samband med respektive arrangemang, är Göteborg, Jönköping och Uppsala.

Nytt för i år är att tävlingarna kommer att ha en regional prägel. Jag tycker detta känns ganska självklart, det ligger helt klart i tiden, men är samtidigt ganska spännande. Det är inte underligt att LRF vill framhäva svenska råvaror i allmänhet, och regionala råvaror i synnerhet. På senare år har kopplingen mellan kocksr, bönder och regionala råvaror blivit allt vanligare, och vi har säkert bara skådat början av många samarbeten.

Svenska kockar är internationellt kända och respekterade. Nu är det dags att framhäva våra råvaror; inte enbart de exotiska och typiskt nordeuropeiska, utan råvaror rent generellt.

Så här säger Årets Kock, Klas Lindberg, själv:

"En av mina favoritbönder är Botulf Bernhard. Han odlar brysselkål, purjolök och majs med mera på sin ekologiska gård Solmarka gård utanför Kalmar. Dessutom har han värphöns som ger fantastiska ägg. Botulf har en sund syn på odling och han lyckas få fram enormt fina råvaror."

Botulf Bernhard själv blev glad, och sade så här, när han fick veta att han är Klas Lindbergs favorit:

"Det var roligt. Jag känner ett behov av att komma närmare konsumenterna. Då är det bra att möta kockar som använder mina råvaror i sin matlagning. Vi kan ha ett stort utbyte av varandra. Genom att öka kunskapen och förståelsen för varandras yrken kan vi utveckla våra verksamheter. Jag jobbar hårt med att få en god smak på mina råvaror."

Årets Kock 2013 avgörs i två semifinaler, en sista chansen och slutligen i en final i Stockholm. Vinnarna av semifinalerna i Jönköping och Uppsala får varsin plats i finalen. Ytterligare fyra kockar tar sig till finalen via sista chansen i Göteborg. Totalt är det sex kockar som tävlar om titeln Årets Kock i finalen i Stockholm i februari 2013.

Det känns fantastiskt roligt att jag och de övriga Officiella Årets Kock-bloggarna ska få närvara vid semifinalerna, sista chansen och inte minst finalen. Finalen har jag bevistat under ett par års tid, men själva tävlandet dessförinnan innan har varit en smula höljt i dunkel för mig. Nu kommer jag att ha möjlighet att för egen och för er räkning följa hela denna spännande tävling, från start till mål.

Jag kommer också under hösten använda mig av den möjlighet det är att representera LRF, i form av att fördjupa mig inom områden som intresserar mig.

Om ni som läsare har några synpunkter, idéer eller frågor om mitt uppdrag, så tveka inte att höra av er. Jag vill ha all input jag kan få.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...