söndag 10 juni 2012

Örtig potatissallad, som sommaren 2011

Förra sommaren på vårt lantställe blev vi närapå överväldigande av det överflöd av örtkryddor som omgav oss. Några välriktade planteringsinsatser i början av sommaren bidrog till att vi omgavs av yppig ätbar grönska. Det mot alla odds prunkande kryddlandet levererade främst mynta till drinkarna och dragon till bearnaisåsen. Korgar och balkonglådorna överöste oss med citrontimjan, oregano och tåliga, småbladig basilika. Med all denna prakt på bokstavligt talat blott en armlängds avstånd, var det väl snarast underligt att jag inte förrän i mitten av juli kom på tanken att blanda till denna fina potatissallad.

Vi är annars inte några storkonsumenter av färskpotatis. Barnen är ganska skeptiskt inställda till knölarna i fråga, och själva tar vi hellre en bit nybakat bröd till middagen. Just den dag då potatissalladen kom till serverade vi den tillsammans med grillade korvar från såväl Sandströms kött som från Taylors and Jones. De passade utmärkt bra tillsammans; saftiga, köttiga korvar och ljummen otatissallad med en dressing på olivolja, vitvinsvinäger, honungsdijonsenap, vitlök och en rejäl näve färska örter.

I kväll återupplevde vi sommaren 2011, denna gång med några modifikationer. Vi grillade lax, och ersatte som synes på bilden här ovan ungefär en tredjedel av potatisen i receptet med grön sparris. Det blev väldigt gott, det också. Om du inte har honungsdijonsenap, så smaksätt med vanlig dijonsenap och generöst med honung.

Sommarens bästa potatissallad 2011
700 gram färskpotatis, kokad och lätt avsvalnad
0,5 dl olivolja
0,25 dl vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk honunungsdijonsenap
0,75 dl hackade, färska örter (oregano, citrontimjan, och småbladig basilika)
flingsalt och nymald svartpeppar efter smak

1. Dela den lätt avsvalnade potatisen i mindre bitar.
2. Rör ihop olja, vinäger, senap, vitlök och örter till en dressing.
3. Blanda potatisen med dressingen, och låt alltsamman stå och marinera en kvart innan det ska serveras. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

3 kommentarer:

  1. Annika: Tack, det är det verkligen!

    SvaraRadera
  2. Å, den måste jag testa i sommar. Har aldrig testat med så mycket örter i förut men med en egen örtodling blir det ju så mycket enklare.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...