torsdag 7 maj 2009

Inte svårare än så - spagetti med räkor, grädde och vitt vin


Här kommer ännu ett recept från Mette Ankarloos Medelhavsmat för svenska kök. Det här är en sådan där fantastiskt självklar rätt; den finns i en mängd olika varianter, men jag (eller snarare vi) råkar givetvis tycka att just den här kombinationen av ingredienser är godast. Vin och grädde, vitlök och muskot - och så, givetvis, räkorna. Ingen fiskbuljong, ingen fond - såsen smakar så bra i sig själv.
Snabbt går det också, och det är extra viktigt så här års. Veckorna rusar förbi i en hisnande fart, och det känns lite som att vi konstant är på väg till eller från landet.
I morgon kväll bär det av igen.
Just därför var det skönt med en snabb och enkel middag i kväll. Tillbehören är enkla och okomplicerade - krispig ruccola och nystött svartpeppar.
I glasen hade vi den gamla klassikern
Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo (nr 2415)

Spagetti med räkor, grädde och vitt vin
1 kilo stora, frysta räkor (oskalad vikt)
smör till stekning
3 vitlöksklyftor, rivna
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
muskot efter smak
70 gram ruccola
nystött svartpeppar

Smält smör i en traktörpanna. Fräs vitlöken på låg värme, utan att den får färg. Häll över vinet, och låt det reducera i traktöroannan tills hälften återstår. Häll därefter i grädden. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot. Låt såsen koka samman på låg värme under någon minut. Tillsätt räkona; dra pannan från plattan och låt dem bli varma i såsen.
Servera med spagetti, ruccola och svartpeppar.

6 kommentarer:

  1. Åh, så gott! Det ska jag göra i helgen!

    SvaraRadera
  2. Ser extremt gott ut - och banne mig om inte allt utom ruccola finns hemma. Ok, jätteräkor, men det lär funka det med.

    SvaraRadera
  3. Lyxpiraya: det är verkligen hott. Jag blir riktigt förvånad varje gång vi äter det, att det är så gott ;)!

    Anne: Ruccolan ingår inte i originalreceptet, den har vi slängt in helt på eget bevåg. Jätteräkor lär funka hur bra som helst!

    SvaraRadera
  4. Ser fantastiskt gott ut (som vanligt) - tyvärr har vi skaldjurssorg hemma - hustrun tål varken skaldjur eller fågel, därför väldigt sällan kräftor eller kyckling i någon form

    SvaraRadera
  5. Har gjort detta 2 ggr, så otroligt gott!! Tusen tack før tipset :)

    SvaraRadera
  6. Gjorde detta nyss men med de räkor jag hittar här i södra Frankrike. De är lite fetare och passar perfekt i rätten! Supergott!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...