Jag ville baka vetebröd med smak av jul, men utan saffran. Det tog mig inte lång stund att komma på den perfekta fyllningen, som i grund och botten har ett starkt släktskap med fyllningen i mina saffranssnurror från förra året. Resultatet blev en bulle som tilltalade hela familjen. Kort sagt - snurror av saftig och luftig vetedeg, generöst smaksatt med kardemumma, med en pepparkakssmakande fyllning av russin, farinsocker och smör. Det kunde knappast bli fel, och det blev det heller inte.Möjligtvis blev bullarna aningen välgräddade, men det är trots allt så jag föredrar dem. Det är inte nödvändigt att strö på vare sig farinsockret innan gräddningen, eller florsockret innan serveringen, men det blir trots allt både gott och vackert. Degen räcker till sexton generösa bullar, men den som vill kan givetvis göra fler, och mindre.Lite kuriosa: jag har länge retat mig på att jag inte kunnat få in två muffinsplåtar bredvid varandra i ugnen. I går kom jag äntligen på att det går att haka dem i varandra, så att båda plåtarna går in. Jag ställde helt enkelt en raden i muffinsplåten i ena raden på den andra plåten. Märkligt, att jag inte tänkt på detta tidigare. Plåtarna fungerar väldigt bra när man vill att bullarna ska bli höga, i stället för breda.
Fjärde advents-snurror (16 stycken)
2,5 dl gammaldags mjölk, lätt ljummen
50 gram jäst
1 dl råsocker
1 stk nystött kardemumma
0,5 tsk salt
0,5 stort ägg*
omkring 500 gram vetemjöl (cirka 8 dl)
100 gram rumsvarmt smörFyllning
1,5 dl Saltå russin
75 gram rumsvarmt smör
4 msk farinsocker
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 msk kanel
2 tsk ingefära
1 tsk nejlikor, malda
1 nypa flingsalt
0,5 ägg* att pensla bullarna med
extra farinsocker, som strös över bullarna innan gräddning
(florsocker av rorsocker att pudra över bullarna, innan de ska serveras)1. Smula ned jästen i en bunke.
2. Lös upp jästen i den ljumna mjölken.
3. Blanda i socker, salt och kardemumma.
4. Rör därefter ned ägget i blandningen.
5. Tillsätt mjölet, och arbeta ned det i degvätskan. Tillsätt därefter det rumsvarma smöret, och arbeta degen riktigt smidig.
6. Låt degen jäsa övertäckt i närmare en timma. Mixa under tiden samman ingredienserna till fyllningen.
7. Värm upp ugnen till 200 grader.
8. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel.
9. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Vik sedan degen enligt bilderna i detta recept.
9. Lägg snurrorna i formar, och placera dessa i muffinsplåtar, eller ställ dem på en vanlig plåt. Pensla snurrorna, och strö över farinsocker.
10. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt snurrorna svalna, och pudra därefter lite florsocker av rörsocker över dem, innan de ska serveras.I dag för ett år sedan, den artonde december 2010, bloggade jag om Tariq Taylors fantastiska saffransmandlar. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från artonde december 2009 och 2008.
Tjusiga!
SvaraRaderaAnna B: Tack! De blev goda, men det grämer mig en aning att ha tvingats publicera första adventsbilden som inte fotats i dagsljus...
SvaraRaderaDet är mörkt nu; på alla sätt.
De där kommer jag absolut prova, älskar dina vetebröd! Du har angett två mängder mjöl dock?
SvaraRaderaTestade att baka dessa. Lite väl mycket kanel i fyllningen, dominerade totalt. Annars jättegoda.
SvaraRadera/S
Anonym: Kul att du ville pröva. Ja, smaken är som baken. Jag antar att jag är väldigt förtjust i kanel ;-).
SvaraRadera