måndag 12 december 2011


Kycklingleverpastej, julen 2011

Nu byter vi ämne en smula, och fjärmar oss från småkakor, ischoklad och tryfflar. Jag börjar som ni ser veckan med något lite mer matnyttigt.

Trots att jag lagat till ganska många patéer och kycklingleverpastejer, så blir jag alltid lika lättad och nöjd då resultatet faktiskt, än en gång, blir så bra som jag hoppats. Det är trots allt ingen självklarhet att saker och ting ska gå vägen. Mina misslyckanden känner jag sällan någon större lust att blogga om. Jag berättar hellre om tillagningsmetoder som faktiskt fungerar, och ge lyckade resultat.

Denna kycklingleverpastej är näst intill idiotsäker. Bara för att frångå det jag alldeles nyss skrev, så kan jag berätta att jag misslyckats med receptet vid ett enda tillfälle, och då glömde jag att blanda i äggulorna i smeten. Gör inte det, det säger jag bara.

Det finns mängder med recept på hemlagad leverpastej. Ofta använder man sig då av kalv-, ungnöt- eller svinlever. Något sådant recept har jag inte på lut; inte ännu, i varje fall.

Detta recept innehåller som ni vid det här laget förstått kycklinglever. Dessa små levrar är enklare att hantera än de ovan nämnda. Dessutom tror jag mig veta, av egen erfarenhet, att kycklinglever är ett bra sätt att börja närma sig lever, om man inte är så rutinerad. De är små och mjuka, enkla att putsa bort fett och senor ifrån, och de går löjligt lätt att mixa till en smet i en vanlig liten matberedare.

Lite kryddpeppar i smeten ger pastejen en alldeles lagom smak av jul. Njut den med på baguette med cornichonger, eller varför inte på vörtbröd, med vanlig, hederlig ättiksgurka? Alldeles oavsett, så är detta en ovanligt god liten pastej.

Kycklingleverpastej med cognac, kryddpeppar och kantareller
Förberedelser: cirka 20 min
Tillagning: 40 min i ugn

250 gram kycklinglever
flingsalt och svartpeppar
1 msk smör + 75 gram smör
2 schalottenlökar, finhackade
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
0,5 dl cognac
1,5 dl vispgrädde
cirka 0,5 dl torkade kantareller, löst packade
8 kryddpepparkorn, finstötta i mortel
2 stora äggulor

1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en pastejform eller en liten brödform.
2. Blötlägg svampen i lite hett vatten.
3. Fräs finhackad schalottenlök och vitlök på medelvärme i en matsked smör.
4. Häll över cognacen, och låt den koka in. Tillsätt grädden, och låt också den koka in så att konsistensen liknar en fast stuvning. Rör då ned resterande 75 gram smör.
5. Putsa kycklinglevern, och hacka den grovt. Krydda med salt, svartpeppar och kryddpeppar.
6. Tag upp svampen ur vattnet, och finhacka den.
7. Mixa kycklinglevern och äggulorna tillsammans med den finhackade svampen.
8. Mixa därefter ned innehållet i kastrullen. Se till att alltsammans blandas väl.
9. Häll pastejsmeten i formen, och lägg på locket, eller täck brödformen med aluminiumfolie, som du sticker några hål i med en kniv.
10. Tillaga pastejen i 150 grader i 40 minuter. Låt den svalna med locket på, och förvara den sedan i kylskåpet.

I dag för ett år sedan, den första december 2010, bloggade jag om mint chocolate chip cookies. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från tolfte december 2009 och 2008.

6 kommentarer:

 1. I år kanske blir året då jag äntligen gör en pastej. I så fall blir det nog den här!

  Om man ska äta den på julafton, när är det lämpligt att göra den? Mår den bra av att stå ett par dar, eller ska man äta den nygjord? Hur länge håller den sig?

  SvaraRadera
 2. Jag är så otroligt tacksam att jag tack vare all inspiration från dig också blev helt såld på kycklinglever och jag instämmer till fullo att det är dte bästa sättet att närma sig leverprodukter. Jag är fortfarande inte så förtjust i att äta lever som den är, men patéer, pastejer och mousser kan jag inte få nog av!

  SvaraRadera
 3. Och här har vi orsaken till mina glesa, men ack så trogna, besök här hos dig... Dina patéer/pastejer är ljuvliga!

  SvaraRadera
 4. Ellen: Jag skulle säga att det är perfekt att göra pastejen på kvällen den 22:e, om du ska äta den på julafton. Fler än fyra dagar i kylskåpet skulle jag inte ha den, kanske lite onödigt försiktigt, men smaken förändras faktiskt en del.

  Matarkivet: Du har gjort samma utvecklingsresa som jag själv gjorde. Jag kallar det "lever-KBT" ;-). Kul att läsa!

  Fjällmor: Vilken fin komplimang. Och, vilken underbar anledning att komma hit!

  SvaraRadera
 5. Har precis gjort tre formar av din supergoda kycklingleverpastej. Himmelskt på nybakat knäckebröd. Mormor och morfar kommer bli jätte glada för den här julklappen..tack massor =)

  SvaraRadera
 6. En liten fråga bara! Kokar konjakens alkohol bort så att pastejen blir alkoholfri i slutändan eller kan man göra utan konjak?=)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...