fredag 30 december 2011

Nyårsmenyn 2011

Varje år blir jag lika förvånad över att nyåret kommer så snabbt inpå julhelgen. Det borde inte komma som någon överraskning, men faktum kvarstår - nyår kommer som något av en överraskning. Lite lätt överrumplade har vi rådgjort med våra goda vänner som vi firat de senaste nyåren med, och utan minsta bekymmer enats om en passande meny för nyårsafton 2011.

Vi lider alla av en känsla av utmattning, efter en krävande höst och en intensiv decembermånad. Detta är inte året då vi experimenterar och tar ut svängarna. Nu är våra gemensamma nyårsmenyer inte direkt kända för att vara oortodoxa. De brukar innehålla de givna råvarorna, de som många av oss inte vill vara utan. I skrivande stund inser jag att vi nog varit ganska kreativa, trots allt. Ta bara en sådan sak som att den närmast obligatoriska oxfilén bytts ut mot oxkind, i en liten flört med varmrätten jag och min man avnjöt på Högberga gård i november. Chèvre-panna cotta är inte heller det något vi tiogare lagat i nyårssammanhang, men någon gång ska vara den första. Jag delar med mig av menyförslaget så här långt, och återkommer givetvis med kompletterande beskrivningar, och mer exakta dryckesval, samt givetvis vissa recept.

Varje år råkar jag ut för att några hamnar här då de söker på olika rätter, och efterfrågar recept på rätter som vare sig jag eller min man lagat. De är det enda dilemmat med våra nyårsmenyer. Sådant som jag inte själv lagat, vill och kan jag inte heller blogga recept på. Våra köksskickliga goda vänner är makalösa matlagare, men de är inte matbloggare, och dokumenterar således inte så som matblogare gör. Det kan jag inte heller begära att de ska göra. Dessa receptlösa rätter får i stället tjäna som inspiration, och det är inte det sämsta - eller hur?

Slutligen vill jag, i år som alla tidigare år, tipsa om den största tjänst man kan göra sig själv inför nyårsdagen. Laga en bolognese, en chili eller kanske en lasagne. Att ha middagen färdig just på nyårsdagen, det är helt enkelt oslagbart.

Brie med karamelliserade nötter
champagne

Löjrom med klassiska tillbehör, serverad på smörstekt brioche
champagne

Chèvre- panna cotta med kallrökt lax och sikrom
champagne

Gratinerad hummer
champagne

Krabbsoppa
champagne

Ankleverterrin med tillbehör
champagne

Granité

Rödvinsbräserad oxkind med potatispuré, smörfrästa morotstärningar, sidfläsk och hasselnötter med rödvinsreduktion

Fratelli Revello Barolo 2007 DOCG

Granité

Tre utvalda ostar från Mi Piace, serverade med cogna, senapspäronkompott och rödlöks- och marsalakompott
Tokai

Romglass med rommarinerade russin
Rom

Kaffe, avec och praliner från Chokladfabriken

6 kommentarer:

 1. Imponerande meny! :-) Hur ska du tillaga oxkinden? På Högberga hade jag bara sinnesnärvaro nog att fråga efter hur han hade gjort moset...

  SvaraRadera
 2. Fantastisk meny!!

  Önskar dig Ett Underbart 2012!

  SvaraRadera
 3. Gott Nytt År! Ser mycket fram emot att inspireras av dina recept m.m. under 2012!

  SvaraRadera
 4. Grym meny o gott nytt Annika! Hoppas gatteran vartill belåtenhet, sugen på att veta hur du fixade kinden.

  SvaraRadera
 5. Gott nytt år och tack för en inspirerande blogg!
  /emma www.matochglass.se

  SvaraRadera
 6. Vilken läcker meny! Hoppas ni hade en fantastisk kväll! God fortsättning och tack för all inspiration under 2011, väntar med spänning på vad du har på gång under detta nya år. Kram

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...