lördag 3 december 2011

Glöggkokt aprikosmarmelad till osten


I år kände jag för att pröva ett nytt tillbehör till osten. Jag är svag för långlagrade svenska hårdostar, och det var just sådana jag hade i åtanke, när jag kom på att jag ville pröva att matcha aprikoser och vit glögg. När jag skapade marmeladen hade jag Västerbottensost, eller ännu hellre Falbygdens 178 Reserva i tankarna, men det var innan en ny stjärna dök upp på den långlagrade hårdosthimlen. Jag syftar på Falbygdens Gran Reserva, en herrgårdsost som lagrats i hela 36 månader. För en person som mig blir det inte mycket bättre än så här. Jag äter med förtjusning importerade dessertostar, men långlagrade svenska hårdostar har en särskild plats i mitt hjärta. Eller, snarare i min mun och min mage.

Jag kunde haft mer ingefära i receptet, den saken är säker. Tveka inte att komplettera min kortfattade ingredienslista, om du så vill. Givetvis kan den som inte vill ha ingefära välja att avstå från den. Säkert hade det också varit gott att låta en kanelstång eller två koka med i kastrullen.

Det här får väl sägas vara en typisk trevlig hemlagad gåva att ta med sig till en glöggfest? Mögelost och pepparkakor i all ära - stavar av hårdost med denna aprikosmarmelad är i mitt tycke precis lika gott.

Jag använde mig som alltid av ekologiska, osvavlade aprikoser. Man svavlar aprikoserna just för att de ska behålla sin vackra färg, men jag tycker marmeladen fick en mycket aptitretande nyans, mitt val till trots.

Glöggkokt aprikosmarmelad till osten

250 gram ekologiska, osvavlade torkade aprikoser
5 dl vit glögg
2 rejäla skivor färsk ingefära

1. Tärna de torkade aprikoserna mycket smått.
3. Blanda aprikosbitarna med glögg och ingefärsskivor i en kastrull.
3. Låt alltsamman koka på låg värme i minst en halvtimma, tills glöggen reducerats, och blandningen antagit en marmeladliknande konsistens.
4. Fördela blandningen i väl rengorda burkar. Full burkarna hela vägen upp. Förslut dem, låt dem svalna, och förvara dem sedan i kylskåp.
I dag för ett år sedan, den tredje december 2010, bloggade jag om pepparkakskryddad panna cotta med hjortron i hjortronglöggsgelé. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från tredje december 2009 och 2008.

8 kommentarer:

 1. Inget socker? //AnnaKarin

  SvaraRadera
 2. Fröken Dill: Kul, det gläder mig!

  AnnaKarin: Nix. Glöggen är så ettersöt i sig, så det behövs inget socker.

  SvaraRadera
 3. Låter som en utmärkt present i advenstider. Vad använder du för glögg? /Anna

  SvaraRadera
 4. Det har ser helt lysande ut.

  Jag kallrokte lite val-lagrad cheddar for nagra veckor sedan och det har mognat i kylen tills nu.

  Jag tror jag far koka upp lite av det har att ha som tilltugg!

  Tack for inspiratonen som vanligt.

  // Mike

  SvaraRadera
 5. Låter som ett superbt tillbehör! De långlagade svenska ostarna är fantastiskt goda. Vad du är flitig Annika!

  SvaraRadera
 6. Anna: Vanlig vit lättvinsglögg från ICA. Tror det var Blossa?

  Swedish Mike: Tack själv! Det var löjligt enkelt, men blev otroligt gott. Marmeladen smakar verkligen både glögg och aprikos.

  Sofia: Det är verkligen ett toppentillbehör. Tack, jag försöker hålla ångan uppe i advent, som alltid!

  SvaraRadera
 7. Liksom du älskar jag långlagrade svenska hårdostar, särskilt präst och gräddost. Varje gång jag kommer hem går snälla mamma till osthandlaren och köper någon god till mig. De lagrar olika ostar själva och butiken luktar likt en dansk ostbutik, det är jag otroligt svag för. :)

  Marmeladen låter jättegod att ha till!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...