söndag 4 december 2011

Smörkola-panna cotta
med lingon i gelé


En liten kul detalj med detta i mitt tycke alldeles fantastiska recept, det är att jag har haft det ute på provlagning hos en bloggvän. Jag hade nämnt tillkomsten av dessa vackra små godsaker i ett annat sammanhang, och möttes av sådan entusiasm från personen i fråga, att jag genast erbjöd mig att dela med mig av receptet innan det rent formellt publicerats här på bloggen.

Till min stora glädje uppskattade hon, och de personer hon bjöd att smaka, dessa panna cottor lika mycket som jag själv gjorde. Lite lustigt är också att reaktionen från såväl mina barn, som från de barn i hennes sällskap som smakade, var densamma. De tyckte helt enkelt att lingonen i gelé var för syrliga. Själv tycker jag att balansen mellan panna cottans sötma och ett syrligt tillbehör är det som fulländar desserten i fråga. Jag vill bara förvarna om att det förhåller sig på detta vis, för då kan ju den som så önskar söta lingondrickan en smula.

Jag lagade faktiskt butterscotch pudding tidigare i höstas, med ganska katastrofalt resultat. Vackert, men rätt så äckligt, skulle man nog kunna kalla det hela. Dessa små smörkola-panna cottor är en värdig upprättelse. Den smöriga kolasmaken med sin sälta finns där, tack vare den löjligt enkla kombinationen av grädde, farinsocker och flingsalt. Hur gott som helst - helt enkelt.

Smörkola-panna cotta med lingon i gelé (25 stycken)
5 dl grädde
1 dl farinsocker
0,5 vaniljstång; delad och urskrapad
2,5 gelatinblad, generöst blötlagda
0,5 tsk flingsalt

125 gram lingon
1 dl Finnerödja koncentrerad lingondricka
1 dl vatten
1,5 gelatinblad

1. Börja med att blötlägga gelatinbladen till panna cottan.
2. Värm grädde, farinsocker, fröna från vaniljstången och saltet i en kastrull. Vispa ned gelatinet, så att det löses upp och blandar sig.
3. Låt blandningen svalna, och fördela den sedan i 25 små snapsglas av plast. Enklast gör man detta om man packar glasen tätt i en form, och häller i gräddblandningen med hjälp av en kanna.
4. Ställ in panna cottorna i kylskåpet i minst en timma.
5. Förbered gelén genom att blötlägga gelatinet, värma lingondrickan och vattnet i en kastrull, och lösa upp gelatinet i vätskan. Låt svalna till åtminstone rumstemperatur, gärna kallare.
6. Fördela lingonen i panna cotta-glasen, och häll därefter över gelén. Börja med en struken tesked per glas; fördela sedan den lilla skvätt som blir över där det passar.
7. Förvara panna cottorna i kylskåp i åtminstone en timma, innan de kan serveras. De går att förbereda en eller två dagar innan de ska ätas, men förvara dem då övertäckta med plstfolie.

I dag för ett år sedan, den fjärde december 2010, bloggade jag (passande nog) om . Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från fjärde december 2009 och 2008.

9 kommentarer:

 1. Bloggvännen kan intyga att det här är en väldigt väldigt smaskig dessert. Och vacker, icke att förglömma!

  SvaraRadera
 2. Kajsa: Tack. Jag hade ju missat att jag skulle länka till dig, men nu är det åtgärdat.

  Lätta och goda recept: Tack, det var verkligen mycket gott.

  SvaraRadera
 3. Låter väldigt gott, perfekt med en dessert som inte är så tokigt söt, en stark kandidat till julbordet! Men, hur mycket gelatin behövs till gelen?

  SvaraRadera
 4. Det verkar vara en kalasgod kombination! Det står i beskrivningen att det ska vara gelatin både i panna cottan och i gelén, men i listan på ingredienser står inget om gelatin i gelén. Hur mycket ska det vara?

  SvaraRadera
 5. Maria och Kerstin: Ber om ursäkt - igen. Jag har korrigerat receptet, så nu står alla ingredienser med.

  SvaraRadera
 6. OJ, så gott. Nu är jag inte vidare förtjust i lingon (och de är ganska svåra att hitta här), tror du att det skulle funka med t ex körsbär eller någon annan topping?

  SvaraRadera
 7. Jag antar att vaniljstången ska värmas i grädden? Med eller utan frön?

  SvaraRadera
 8. Matarkivet: Tranbär borde passa strålande bra till denna panna cotta, men körsbär är också en intressant idé!

  Mathilda: Ojdå, där gick det för snabbt igen! Korrigerar genast receptet.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...