onsdag 7 december 2011

Ischoklad för vuxna -
chili och kardemumma


Jag kan börja med att klargöra att det inte på många år ens föresvävat mig att göra ischoklad. Det är inte en sötsak som jag längtar efter i advent, och jag identifierade för många år sedan orsaken till att det förhåller sig så. Låt oss säga som det är - blockchoklad och cocosfett är inte ingredienser som tillsammans skapar magi i min mun. Vad händer då om man däremot använder choklad av avsevärt bättre kvalitet än den som numera inte ens får heta blockchoklad, utan endast block? Om man tar sådan choklad, och använder smör i stället för cocosfett, då blir smaken en helt annan, det förstår vem som helst.

Just i det här fallet tog jag mörk choklad, smör, torkad chili och kardemumma. Resultatet blev bra; till och med riktigt bra. Den som så önskar kan givetvis använda mer chili än jag valde att göra. Min avsikt var att chilin skulle bidra med djup och en liten subtila hetta i eftersmaken. Chilin ska helt enkelt förvirra den som inte känner till denna ingrediens ingår, och få honom eller henne att börja fundera över vad som kan tänkas vara den hemliga ingrediensen. Kardemumman, ja, den talar för sig. Kardemumma är gott, choklad är gott, och tillsammans blir de helt enkelt ännu godare.

De små hjärtformade ischokladformarna slet jag till mig vid ett hastigt besök på Åhléns tidigt i november. Jag fick ett ryck, lite olikt mig, och kände att det här med rekvisita, det kanske jag borde ägna mig lite mer åt. Vid det här laget känner ni annars igen vårt porslin och våra karotter här hemma. Det finns inte så mycket att byta emellan. Gläd er därför lite extra åt denna min ansträngning, när inte bara hittade dessa formar, utan också rotade fram det minsta av mina små fat på fot.

Lite läckert blev det, eller hur?

Ischoklad för vuxna - chili och kardemumma (28 formar)
200 gram mörk choklad, 70%
75 gram normalsaltat smör
1 liten, torkad röd chilifrukt
0,5 tsk grovt stötta kardemummakärnor
28 torkade chilifrön eller 1 tsk grovt stött kardemumma

1. Smält smöret över vattenbad. Tillsätt chili och kardemumma.
2. Bryt ned chokladen i smöret, och blanda så att allt smälter samman.
3. Använd ett matskedsmått, och fördela chokladsmeten i formarna. Dekorera med ett chilifrö, eller kanske lite extra krossad kardemumma.
4. Låt stelna, och förvara i lufttät burk i kylskåpet.

I dag för ett år sedan, den sjunde december 2010, bloggade jag om cocosglass med lime. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från sjunde december 2009 och 2008.

2 kommentarer:

  1. Mmmm, detta låter som en choklad för mig. Jag fullkomligt älskade ischoklad när jag var liten men har inte heller kommit på tanken att göra det i vuxen ålder. Detta receptet måste jag testa. Kan hända att jag skippar chilin trots att det låter spännande men kardemumman ska absolut med!! Min bästa krydda, helt klart.

    Måste bara fråga vilken choklad du brukar köpa, vilken räknar du som bra liksom? Tycker att det kan vara svårt att hitta riktigt bra choklad (i alla fall här i Norge).

    SvaraRadera
  2. Stora ha-begäret slog till för både formarna och chokladen. Ischoklad har jag heller aldrig varit förtjust i, men med smör och riktig choklad är det såklart tilltalande. Och kardemumma, sa du? Såld!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...