torsdag 22 december 2011


Bourbon fudge

Jag hittade detta recept hos mina bloggvänner ragazze-tjejerna, och då närmare bestämt Elin. Det lät för gott för att inte prövas. Som tur var läste jag också kommentarerna under inäggget. Det är inte alltid så givande att läsa kommentarer, men just i detta fall var det till stor hjälp.

Det råkade nämligen bli så att jag, i likhet med en annan person som prövat receptet, inte kokade upp det till tillräckligt hög temperatur under tillräckligt lång tid. Då var det bra att ha läst att det gick att skrapa ned den halvlösa smeten i kastrullen, och koka om den.

Vid en sådan omkokning finns det en stor risk för att fudgen blir grynig och smulig. Jag tror att jag slapp detta, tack vare att jag tillsatte glukos vid omkokningen. Efter andra försöket kan jag nämligen stoltsera med en alldeles fantastisk god bourbon fudge, smaksatt med min favoprit-bourbon, Maker's Mark.

tveka nu inte att pröva detta recept, även fast jag varit ärlig med hur jag själv misslyckades vid första försöket. Jag lyckades trots allt rädda fudgen, och dela med mig av mina erfarenheter.

Denna makalöst goda fudge blir sannolikt en julfavorit hos oss. Smaksätt med whisky, om du så föredrar. Cognac borde fungera bra, det också.

Jag vill bara avslutningsvis skriva några väl valda ord om det svåra i att mäta temperatur på kokande mat med en digitaltermometer. (Det kan vara mycket svårt att mäta temperaturen på smeten när den kokar. Jag lyckades inte mäta upp till högre än 110 grader, i den bubblande och glödheta smeten. Efter det lät jag den koka våldsamt. Jag rekommenderar också att man kokar upp smeten efter att alkoholen blandats ned. (Se i receptet)

Bourbon fudge
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 gram)
1,5 dl gammaldags mjölk
420 gram ljust muskovadosocker
115 gram smör
50 ml Maker's Mark

1. Förbered en mindre ugnsform med att klä den bakplåtspapper. 2. Blanda mjölk, socker och smör i en kastrull och värm så att det smälter. Fortsätt att koka upp tills smeten blir 116 grader med en termometer. Detta tar ca 10 minuter.
3.Ta kastrullen från plattan. Vispa smeten i 10 minuter för hand. Efter ca 2 minuter hälls bourbon ner. Häll ut i ugnsformen. Låt svalna och skär upp i bitar. Förvara i kylskåp.

I dag för ett år sedan, den tjugoandra december 2010, bloggade jag om ett fruktbröd till julens ostar. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från tjugoandra december 2009 och 2008.

2 kommentarer:

  1. Ville bara önska dig God Jul och Gott Nytt År och tacka för alla underbara recept. De är till stor glädje att läsa och dessutom att tillaga.
    Ewa

    SvaraRadera
  2. Jag måste bara fråga... Efter alla sanslöst goda recept kan jag inte annat än att undra: hur stort godisbord HAR ni på jul?!! Vi hade förr i tiden mest knäck, ischoklad och kola. Nu förtiden har vi inget eftersom ingen gillar det ändå..! Jag äter gärna hemlagat godis, men ANDRAS hemlagade godis..!

    GOD JUL!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...