onsdag 14 december 2011


Tranbärskakor

Vare sig nytt eller originellt; bara en riktigt god liten småkaka. Torkade tranbär är så otroligt goda, och jag kan bara inte förstå att jag inte för längesedan kom på att stoppa dem i en sådan här liten frasig läckerbit.

Till jul vill jag och många med mig gärna ha några sorters småkakor att bjuda på, och denna kommer garanterat göra succé - tro mig. De saftiga, syrliga tranbären är som gjorda för att stoppa i en söt kaksmet. Kakorna är otroligt lättbakade, och jag rekommenderar nästan att dubblera receptet på en gång, om de ska räcka längre än över dagen.

Själv gillar jag att baka en liten mindre sats, som genast går åt, vid första bästa fika. Nybakade småkakor till kaffet är en verkligen en riktig lyx.

Tilläggas ska, att dessa kakor, precis som vaniljkakorna med sälta, bakades under en helg på landet för några veckor sedan. Som vissa av er kanske minns, hade jag lyckats glömma hushållsvågen hemma. Tag det således lite varligt med mjölet i kakdegen. Detta är givetvis helt beroende på hur fasta ni vill ha era småkakor.

Avslutningsvis vill jag passa på att påminna er om mina inlägg under rubriken "Baka med barn" på Julegott, Dansukker julsida. Barnens julbröd - det enkla vörtbrödet och Barnens enkla tryfflar är vad som hittills publicerats i mitt namn. Ytterligare två godsaker kommer dyka upp innan jul.


Tranbärskakor

1 dl rörsocker strö
100 gram smör
100-125 gram vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
50 gram torkade tranbär (cirka 1 deciliter

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör ihop rumsvarmt smör med råsocker.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver, och arbeta in i degen. Pröva dig fram med hur mycket mjöl du vill ha.
4. knåda slutligen ned de torkade tranbären.
5. Forma degen till två korvar, cirka 4 centimeter i diameter. Skär en skiva av degen, och provbaka i 9 minuter, så ser du om du behöver arbeta ned mer mjöl, om önskar en fastare småkaka.
6. Låt kakorna svalna på plåten och förvara dem i en lufttät burk.

I dag för ett år sedan, den fjortonde december 2010, bloggade jag om Weronicas vita kladdkaka med saffran. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från fjortonde december 2009 och 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...