onsdag 21 december 2011


Förmodligen världens godaste vaniljkola

Tro inte att jag överdriver; jag är fullständigt allvarlig. Denna kola blev helt fantastisk. Väl medveten om att det går tretton kolarecept på dussinet så här års, sticker jag helt fräckt ut hakan, och hävdar, att om du bara ska göra en enda sorts kola till jul, så låt det då vara den här. Min egen vaniljkola må vara blott en variant på varianter, men den är en alldeles sällsynt strålande variant.

Vad är hemligheten? Eller, snarare hemligheterna? Jo, det är följande fyra ingredienser:
Rörsocker strö, som i mitt tycke är det godaste sockret, det jag använder allra mest.
Härnäst har vi glukossirap, denna användbara produkt, som hittills bara funnits att köpa i små förpackningar, och fram till bara för något år sedan fanns den enbart på Apoteket i juletid. Nu finns den i flaska från Dansukker, i vanliga matbutiker. Kolan blir mjuk och len, och sockrar sig inte.

Viktigast är kanske ändå de två smaksättarna - vaniljstången och flingsaltet. Kolan hade varit godtagbar även utan saltet, men med saltet blir den så där underbart fin i smaken, på det där sättet som tilltalar mig så otroligt mycket.

Ni har läste det om och om igen, denna december. det känns kort sagt som att flingsalt varit ett genomgående tema, och kanske har det verkligen varit så? Söta saker behöver en liten sälta för att balansera; somliga mer än andra .

Det blev inte mindre roligt av att jag fick kökshjälp av äldste sonen, både med att koka kolan, och med att förpacka den. Han fyller nio på juldagen, och är med andra ord såpass stor att han faktiskt på riktigt är till hjälp, samtidigt som jag passar på att undervisa honom så mycket det bara går. Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli, eller hur?


Förmodligen världens godaste vaniljkola (cirka 48 stycken)

2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk glukossirap
3 dl rörsocker strö
100 gram smör
0,5 vaniljstång
0,5 tsk flingsalt

1. Snitta vaniljstången, och skrapa ur fröna.
2. Lägg fröna och den urskrapade vaniljstångren i en kastrull, och blanda ned övriga ingrediensern.
3. Koka upp, och sjud sedan smeten tills den precis passerar 120 grader.
4. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna, och ställ sedan in kolan i kylskåpet ett par timmar.
5. Dela kolan i remsor på längden, och därefter på bredden. Vik in kolorna i bakplåtspapper, cellofan eller dylikt. Förvara kolorna i en burk i kylskåpet.

I dag för ett år sedan, den tjugoförsta december 2010, bloggade jag om mina första kycklingleverpastej. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från tjugoförsta december 2009 och 2008. Dessutom bloggade jag om min förtida julklapp, som nu är en så självklar del av vårt kök och vårt matbord att jag knappt kan minnas hur det var innan den fanns i min ägo; än mindre förstå att det bara är ett år sedan jag fick den.

2 kommentarer:

  1. Låter helt klart lovande! Hoppas på att hinna med innan jul. ;)

    SvaraRadera
  2. GOD JUL, SMASKENS! Har kokat kola som beter sig som platt knäck, men smaken ojojoj, härliga tider.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...