fredag 2 december 2011

Lussekatter för alla smaker


Vi råkar ha några familjemedlemmar i de mindre storlekarna som inte uppskattar saffran. Själv har jag något vagt minne av att långt tillbaka i barndomen ha ratat saffransbullar. Annars vet jag inte om det är särskilt vanligt bland barn i allmänhet?

I år bestämde jag mig för att alla ska kunna uppskatta adventsfikat lika mycket. Därför valde jag att baka två sorters bullar. En med saffran, och en med nystött kardemumma. Båda är goda, på sitt sätt. Båda är bakade på samma fantastiska vetedegsrecept; samma recept som mamma i alla år bakat på och samma recept som jag åtskilliga gånger bloggat om.

Nu tar vi det igen, för säkerhets skull, om någon mot förmodan skulle ha missat det. Glöm nu allt vad Kesella heter. Sådant strunt behövs inte. Jag har frälst tillräckligt många med detta recept under årens lopp, för att självsäkert våga påstå att det är världens bästa recept.

Jag råkar också vara av åsikten att nybakat är godast. Att ha frysen full med bullar, det är inte min melodi. Vi bakar, äter, och om det mot förmodan blir något över - då fryser vi in det. Därför ger jag er bara recept på halv sats med bullar. Om ni vill baka mer, och inte orkar tänka, så länkar jag till det första inlägget jag skrev om denna i mitt tycke överjordiska vetedeg.
Håll tillgodo.

(Jo, två saker till. Även om receptet är bäst, så fortsätter jag så klart att utveckla det. Jag arbetar ned rumsvarmt smör i degen sist av allt, och jag blötlägger russinen så att de inte ska bli brända i ugnen. Det var bara det.)

Lussekatter för alla smaker - två sorters bullar
2,5 dl gammaldags mjölk, lätt ljummen
1 paket vanlig jäst
1 dl råsocker
1 paket saffran + en gnutta socker eller 1 stk nystött kardemumma

0,5 tsk salt
1 stort ägg (hälften till degen, hälften till att pensla med)
omkring 300 gram 500 gram vetemjöl (cirka 8 dl)
100 gram rumsvarmt smör

ca 0,5 dl blötlagda russin, att garnera med

1. Smula ned jästen i en bunke.
2. Lös upp jästen i den ljumna mjölken.
3. Blanda i socker och salt. Stöt saffran lätt i en mortel, med en nypa socker, och blanda ned den eller nymortlad kardemumma i degen.
4. Rör därefter ned ägget i blandningen.
5. Tillsätt mjölet, och arbeta ned det i degvätskan. Tillsätt därefter det rumsvarma smöret, och arbeta degen riktigt smidig.
6. Låt degen jäsa övertäckt i närmare en timma.
7. Värm upp ugnen till 200 grader.
8. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar, och dela därefter varje degbit i åtta bitar. Forma dem till lussekatter. Garnera med russin. (Man kan låta dem jäsa 15-20 min om man vill, men det är inte nödvändigt.)
9. Pensla lussekatterna, och grädda dem därefter strax under mitten av ugnen i 10 minuter, eller tills de fått vacker färg. Låt svalna på galler under en bakduk.

I dag för ett år sedan, den andra december 2010, bloggade jag om månskenskaka - en mjuk pepparkaka för 2010. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från andra december 2009 och 2008.

12 kommentarer:

 1. Hur mycket smör har du till den satsen?

  SvaraRadera
 2. I helgen ska det bakas lussebullar och jag ska försöka övertala min kära mor som sedan länge hävdar att kesella är hemligheten. Har av logistiska skäl funderat på om det skulle funka med en kalljäst lussedeg som får jäsa i kylen över natten. Vad tror du om det, skulle det funka?

  SvaraRadera
 3. @Görel: det är 200 i storsatsen, så det är väl 100 gram smör här.

  Jag är nyfiken på varför det är så mycket jäst, jag. :)

  SvaraRadera
 4. Vi gör likadant..bakar och äter oss lyckliga, blir aldrig över till att stoppa i frysen här inte :)

  SvaraRadera
 5. Jag brukar baka min mammas recept, men jag får nog ta tag i att testa ditt och jämföra.

  Förresten så förstår jag dina barn till fullo, jag tyckte inte heller om saffran som liten. Men nu gör jag, så det kommer de nog också att göra när de blir äldre (till sin mammas glädje).

  SvaraRadera
 6. Tänk vad hårt präglad man blivit på den där usla kesellan. Har nästan svårt att våga låta bli då vi en gång om året bakar söta bullar i form av lussekatter...
  Se där en effektiv reklamkampanj

  SvaraRadera
 7. OK, jag tror dig - ska prova detta recept nästa gång!

  SvaraRadera
 8. Jag ska också baka lussebullar nu i helgen. Gör ju det bara en gång om året så det är lika gott att njuta av alla på en gång ;)

  Vill även passa på att tipsa om en tävling på Foodelicious.se där man just nu kan vinna presentkort från Kökshem.se!

  SvaraRadera
 9. Hej! Kul att kommentarsfältet lever sitt eget liv! Jag sitter på landet med usel uppkoppling, hade inte tid att svara på kommentarerna igår; stressig fredag. Ska korrigera några slarviga missar.
  Degen går utmärkt att kalljäsa, och den stora mängden jäst kommer sig nog helt enkelt av att den gör att degen, som är ganska tung av smör, jäser snabbt och lätt och ger otroligt flutffiga bular. Jag vet inget anat recept som är så geberöst (och i dessa tider otroligt otidsenligt) vad gäller mängden jäst, men, det fungerar ju så bra, så jag håller mig till det!

  SvaraRadera
 10. För kalljäsning, halverar jag jästmängden? Ursäkta en kalljäsningsoskulds okunnighet.

  SvaraRadera
 11. Hehe, baka och äta upp allt på en gång - det är livsnjutning! :-)

  SvaraRadera
 12. Gott blev det - men jag är fundersam på mängden mjöl. Ska det verkligen vara så lite som 300 g? Jag tog lite mer, och min deg blev ändå otroligt svår att baka ut.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...