fredag 16 december 2011


Mjölkchokladtryffel med päroncognac

Dessa små tryfflar är mycket nära besläktade med förra årets tryffelfavorit, de härliga amarettotryfflarna. Nu råkar jag inte enbart vara svag för amaretto, utan även för päroncognac. Det är något med dess smak som tilltalar mig så otroligt. Att föra över denna smak till en tryffelsmet föll sig således ganska naturligt för mig.

Just denna tryffelsmet fantastiskt fin och följsam att arbeta med. När smeten är nylagad kan man tro att något är fel. Ska den verkligen vara så lös? Ja, det ska den; och tro mig, den stelnar alldeles så som den ska. Lättast är det att ta smeten direkt ur kylskåpet, och sedan skopa upp den med en dessertsked, varefter den lättast rullas till tryfflar med behandskade händer. Engångshandskar är för övrigt ett ovärderligt köksredskap.

Jag hade en ambitiös tanke kring att doppa tryfflarna i smält choklad, som omväxling. Föga förvånande slutade det som så ofta med att jag, trots högre ambitioner, rullade dem i cacao. Varför inte? Det blir gott, och det ser rätt så snyggt ut, trots allt.

Så länge man inte ska bjuda på alltför många tryfflar som utseendemässigt liknar varandra, så är cacao den snabbaste och enklaste lösningen för att täcka tryfflar. Det vill säga, om man bortser från att det går att spritsa tryffelsmet ned i små fina formar, så som jag och äldsta dottern gjorde här. (Då gäller det för övrigt att använda ett stjärnformat spritsmunstycke, och gärna garnera med något tjusigt. Annars kan det hända att tryfflarna liknar något helt annat än vad som var avsikten.)

Någon kanske undrar vad man kan ta för smaksättare, om man inte tycker om eller har en flaska päroncognac i sin ägo? Jag kan bara rekommendera att man prövar sig fram,utifrån tycke och smak, och vad man själv råkar ha för flaskor stående i skåpet. Det enda man bör vara försiktig med, det är mängden alkohol, så att smeten trots allt inte blir för lös, eller för starkt smaksatt.


Mjölkchokladtryffel med päroncognac

1,5 dl vispgrädde
50 gr smör
300 gr mjölkchoklad
3 msk pärnocognac
0,5 dl rörsocker flor
1 dl cacao, att rulla tryfflarna i

1. Värm och blanda försiktigt smör och grädde i en kastrull. Det får inte koka.
2. Bryt chokladen i bitar, och rör ned i kastrullen. Blanda noga, så att chokladen smälter.
3. Sikta ned florsockret, och blanda i det.
4. Rör slutligen ned päroncognacen.
5. Låt blandningen svalna, och därefter stå i kylskåp i åtminstone två timmar.
6. Skopa upp tryffelsmet med hjälp av en dessertsked. Rulla till kulor, och doppa dessa i cacao.
7. Förvara tryfflarna i en tätslutande burk i kylskåpet.

I dag för ett år sedan, den sextonde december 2010, bloggade jag om tjinuski deluxe. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från sextonde december 2009 och 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...