tisdag 13 december 2011


Julens fina fläskfärsbullar,
med senap och kryddpeppar

I dag, den trettonde december, tänker jag inte blogga om något särskilt som anknyter till Lucia. Det är det så många andra som gör. I stället blir det riktig julmat i advent, i form av fläskfärsbullar.

I påskas, när jag bloggade på alltommat.se, delade jag med mig av ett riktigt bra recept på påskens fläskfärsbullar. Jag sparas det för en återbloggning längre fram, men här kommer i gengäld ett precis lika bra recept. Som ni säkert förstått vid det här laget, är jag väldigt svag för just fläskfärs. Den är saftig och smakrik, och vad passar bättre till julbordet än att helhjärtat satsa just på griskött?

Hela familjen föll för dessa små bullar, som jag hade smaksatt med söt, grov senap och kryddpeppar. Inget märkvärdigt eller krångligt, men - så gott. Jag skulle till och med vilja gå så långt som till att utmana alla fläskfärsskeptiker att ta sig an detta recept, bara för att bevisa en gång för alla att griskött är det främsta köttet.

Edit: en läsare mailade och undrade, och - jo, jag steker mina köttbullar ganska hårt. Det är en ren smaksak, som så mycket annat.


Julköttbullar anno 2011 - fläskfärs,
kryddpeppar och senap

500 gram fläskfärs
1 ägg
0,25 dl ströbröd
0,5 dl vispgrädde
2 msk söt, grov senap
0,5 tsk nymortlad kryddpeppar
0,5 gul lök, riven
salt och lite svartpeppar
smör till stekning

1. Blanda ägg, grädde, ströbröd, kryddpeppar senap och och riven lök. Låt stå och svälla i 10 minuter
2. Krydda fläskfärsen med salt och lite svartpeppar, och blanda ned i äggsmeten.
3. Fukta handflatorna och rulla små, fina bullar. Stek dem i smör tills de fått vacker färg runtom.

I dag för ett år sedan, den trettonde december 2010, bloggade jag om mina adventsskorpor med ingefära och farinsocker. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från trettonde december 2009 och 2008.

5 kommentarer:

 1. De ser verkligen goda ut. Jag gillar också hård stekyta, mums!

  SvaraRadera
 2. Juliga köttbullar, kryddpeppar till jul ska det vara. :-)

  SvaraRadera
 3. Fint recept, tack! Gjorde detta ikväll och det var väldigt gott. Har aldrig gjort på enbart fläskkött tidigare, men det blev väldigt saftigt och gott! Jätteroligt att du har en kalender - det är så roligt att titta in varje dag och se något nytt!

  SvaraRadera
 4. Wow, blev min första reaktion på dessa godingar. Fläskfärsen tillsammans med kryddpepparn och senapen blev en riktigt hit!

  SvaraRadera
 5. Caroline: Vad kul att du gillar dem! Jag är själv väldigt förtjust i dem.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...