tisdag 6 december 2011

Mjölkchokladtryfflar med
cognac, espresso och flingsalt


Espresso och flingsalt är en otroligt fin smaksättare choklad, så som i gårdagens recept på den fantastiska chokladkakan, som minst sagt gjort succé när jag bjöd på den. Jag blev så nöjd med kakan, att jag tillät mig att fortsätta på samma tema. Jag gjorde en stor sats tryffel till en julmarknad för någon vecka sedan, och jag kan säga så mycket som att cognac tog chokladen, espresson och flingsaltet till ännu högre höjder. Så klart, skulle jag kunna tillägga.

När det kommer till att rulla tryfflar kan jag ofta känna mig aningen lat. Jag, som inte drar mig för att tillbringa timmar i köket, inbillar mig ofta att kladdet och rullandet med tryfflar knappt är värt besväret. Jag tror jag är lite skadad av alla år då jag planlöst improviserade fram julgodisrecept. Det var innan jag började matblogga.
Bloggandet medförde disciplin, dokumentation och receptanalys. Det kanske inte låter så lustfyllt, men faktum är att det är just precis vad det är. Tryggheten i att veta att receptet fungerar, och att det går att upprepa det goda utan att behöva chansa eller höfta sig fram.

Tryfflarna på bilderna är (förhoppningsvis) för längesedan uppätna. Jag gav inte bort alla till julmarknaden, utan sparade några till oss här hemma. Så här ska tryfflar vara. Smakrika, lagom stora och vare sig för hårda eller för lösa.
Nu funderar jag bara på vilken kväll jag ska ställa mig och laga till fler.


Mjölkchokladtryfflar med cognac, espresso
och flingsalt (cirka 75 stycken)

ca 100 bitar
2 dl vispgrädde
100 g smör
600 g mjölkchoklad
0,5 dl cognac
3 msk espressopulver (frystorkat, på burk)
0,5 dl florsocker av rörsocker1,5 dl cacao + 2 tsk finkrossat flingsalt + 1 msk espressopulver att rulla tryfflarna i1. Koka försiktigt upp grädde och smör i en kastrull, på låg värme. Blanda väl under tiden.
2. Tillsätt epressopulvret och cognac.
3. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, och rör ned den i smeten.
4. Låt tryffelsmeten svalna, och sedan stelna i kylskåp i åtminstone två timmar.
5. Skeda upp smeten, och forma tryffeln till runda kulor.
6.Rulla tryffelkulorna i en blanding av cacao, espressopulver och fint smulat flingsalt.
7. Lägg tryfflarna i en tättslutande burk, och förvara dem i kylen.

I dag för ett år sedan, den sjätte december 2010, bloggade jag om fantastiska saffransdrömmar. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från sjätte december 2009 och 2008.

3 kommentarer:

 1. De ser verkligen ljuvliga ut! Snyggt foto med de röda naglarna med! :)

  SvaraRadera
 2. Oh! Gud vad gott! Blir extremt sugen på att testa. Jag undrar dock vad espressopulver är för något? Och kan det vara så att det ska vara mjölkchoklad, och inte mörk choklad, i...?

  SvaraRadera
 3. Matarkivet: Tack! Visst matchar de bra?

  Erika: Tack, de var verkligen goda. Blir så irriterad på mig själv över alla mina korrekturfel. Givetvis ska det vara mjölkchoklad, och inget annat! Espressopulver är helt enkelt frystorkat espressonescafé.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...