fredag 9 december 2011

Vit ischoklad med anis
och pistagenötter


Det här är inget publikfriande recept. För det första måste du gilla vit choklad, för att uppskatta dessa små godsaker. Under åren har jag insett att det faktiskt är färre än man kan tro som uppskattar detta. Själv kan jag nog klassa mig som en person som har ett ambivalent förhållande till chokladvarianten i fråga. Denna gång blev det emellertid riktigt bra.

Som jag nämnde i det tidigare ischokladinlägget här i advent, så är jag inte särskilt förtjust i cocosfett. Jag använder mig därför av smör i ischoklad. Detta lede till att smeten blir mer trögflytande. Således använde jag mig framgångsrikt av ett matskedsmått, när jag skopar upp smeten och fördelar den i formarna.

Formarna, ja, det är en eftergift för mina impulser tidigare i höstas. Jag är ingen storkonsument av bakformar eller kökspynt, men dessa kunde jag inte motstå. Det vete sjutton om de var värda sitt pris, men de är en fröjd för ögat. Min bestämda känsla är att de rymmer mer än de sedvanliga ischokladformarna, så, om du använder sådana räcker smeten sannolikt till fler formar.

För det andra (det tog mig ända hit att bli klar med mitt resonemang) så bör du uppskatta anis, om detta recept ska vara mödan värt. Själv är jag barnsligt förtjust i anis, ända sedan barndomens brödkryddor, och inte minst också de där ovala, vackra askarna med violtabletter, i vars mitt det fanns ett helt aniskorn.

Men - om du nu råkar tillhöra skaran som uppskattar såväl vit choklad som anis, då är detta definitivt en godsak för dig. Pistagenötterna? Ja, de bidrar med både färg och smak. Faktum är att jag till en början mest såg dem som vacker dekoration, men de kompletterar smaken på ischokladen på ett alldeles ypperligt vis. Hoppa inte över dem, det säger jag bara.

Vit ischoklad med anis och pistagenötter (28 formar)
200 gram vit choklad
75 gram normalsaltat smör
2 tsk anisfrön, grovt stötta
25 gram pistagenötter, hackade

1. Smält smöret över vattenbad.
2. Rör ned de stötta anisfröna i smöret.
3. Bryt chokladen i bitar, och rör ned den i smöret, så att de smälter, och alltsamman blandas.
4. Fördela smeten i ischokladformar med hjälp av exempelvis ett matskedsmått.
5. Dekorera med hackade pistagenötter.

I dag för ett år sedan, den nionde december 2010, bloggade jag om cocostryffel med kardemumma. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från nionde december 2009 och 2008.

3 kommentarer:

  1. Har sett i ett par dagar nu att länkarna till tidigare års julkalendrar inte stämmer. Det börjar den 7e ... även 2010. Jätteglad för att jag hittade din blogg och för att du orkar och hinner uppdatera så ofta med dina fantastiska recept och tips på bra varor/affärer! :)

    SvaraRadera
  2. 8e 2009 var det oxå.

    SvaraRadera
  3. Renée: Tack snälla för att du uppmärksammade mig på dessa misstag. Nu har jag förhoppningsvis åtgärdat allesamman. Upptäcker du något mer, så tveka inte att säga till. Och - tack för de fina komplimangerna, de värmer!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...