lördag 10 december 2011

Saffransbrytbulle med fyllning av
mandel, farin och vanilj

Det har varit mycket på sistone. Min tillvaro är ganska heltisk just nu, och det har märkts på de alltför flitigt förekommande felen i texterna här på bloggen. En läsare vid namn Renée påpekade igår till min stora tacksamhet att jag gjort några missar i länkningarna tillbaka till tidigare års adventsinlägg. Nu hoppas jag att det är ordning och reda igen, och skulle ni upptäcka något som inte stämmer, så hoppas jag att ni uppmärksammar mig på det, så jag har en chans att rätta till felen.

På tal om fel, så kan jag berätta att jag gräddade denna brytbulle för kort tid, när jag bjöd på den på jobbet i förra veckan. Jag hade kalljäst bullen över natten, och tänkte fel, när jag inte insåg att den kylskåpskalla brytbullen behövde längre tid att gräddas än jag beräknat. Bortsett från denna i mitt tycke ytterst pinsamma och irriterande detalj, så var det en alldeles strålande god bulle. Jag har prövat mig fram och bakat saffransbröd med såväl mandelmassa som vit choklad, men - jag kan tycka att det blir för mycket.
För sött.

Genom att mixa sötmandlar med farinsocker, sirap och vanilj, får jag en fin nötsmet, med lite mer modest sötma, som smaksättning till bullen. Det är både snyggt och bekvämt att göra en stor brytbulle, men givetvios går det lika bra att göra saffransbullar i pappersformar.

Sedan jag fick en ny kollega, H, som inte tål nötter, tänker jag mer och mer på nötfria alternativ när jag bakar. Just i detta fall är jag helt övertygad om att man skulle kunna blanda solroskärnor i fyllningen. Kanske inte mixa dem släta, utan i stället röra ned dem hela i sockret och smöret. På samma sätt kan man strö solroskärnor ovanpå, som dekoration. Definitivt värt ett försök, eller vad säger du, H (om du nu läser detta)?

Saffransbrytbulle med fyllning av
mandel, farin och vanilj

2 paket jäst
2 dl råsocker
1 tsk salt
1 gram saffran (två kuvert), stött i mortel med en nypa socker
5 dl gammaldags mjölk, rumstempererad
200 gram smör
1 ägg
1 kilo vetemjöl (drygt 10 dl)
200 gr sötmandel, grovt mixad
150 gram smör, rumsvarmt
1 dl farinsocker
0,5 dl mörk sirap
0,25 tsk flingsalt
2 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 msk Maizena
1 ägg till pensling
100 gram flagad mandel till dekoration

1. Lös jästen i mjölken.
2. Blanda ned socker, salt, saffran och ägget.
3. Arbeta ned mjölet.
4. Täck över degen, och låt den jäsa i 45 minuter.
5. Blanda under tiden ingredienserna till fyllningen, genom att mixa mandlar och farinsocker.
6. Tillsätt flingsalt, sirap, vaniljpulver och smör, och fortsätt mixa tills alltsamman bildat en jämn smet.
7. Sätt ugnen på 200 grader, och smörj en rymlig ugnsform på cirka 40 gånger 50 centimeter, om du vill baka en brytbulle.
7. Stjälp upp den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två jämnstora delar.
8. Kavla ut varje degbit till en stor rektangel, och bred på hälften av smeten.
9. Rulla ihop, och dela i femton delar.
9. Uprepa med den andra degbiten.
10. Placera bullskivorna i pappersformar, om du vill göra bullar. Om du vill göra en stor brytbulle, lägger du sex bullar i fem rader, jämnt fördelade i ugnsformen.
11. Låt bullarna jäsa i 15 minuter. Pensla därefter med uppvispat ägg, och strö över flagad mandel.
12. Grädda den stora brytbullen i mitten av ugnen i 30 minuter. Passa den, så att den inte blir för mörk. Täck i så fall ytan med alufolie.
13. Bullarna gräddas i mitten av ugnen i ungefär 12 minuter.

I dag för ett år sedan, den tionde december 2010, bloggade jag om adventsrillette anno 2010. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från tionde december 2009 och 2008.

7 kommentarer:

 1. Låter mumsigt! Och just kalljästa bullar får en mera djupare och god smak!

  SvaraRadera
 2. Eftersom jag är en, för året, ny läsare följer jag dina julkalenderslänkar varje dag. Men är också lite "yrkesskadad" ... så länken som är den 7e 2010 fungerar inte alls. Rillette låter jättegott! Påminner om pulled pork?

  SvaraRadera
 3. Eftersom du nu bad om att vi skulle uppmärksamma fel: det blev visst en futuristiskt rillete ;)
  "I dag för ett år sedan, den tionde december 2010, bloggade jag om adventsrillette anno 2011."

  SvaraRadera
 4. Hovkonditorn: Visst är det så? Tycker bara man får tänka sig för lite extra när man kalljäser, i synnerhet när det handlar om söta, tunga degar som denna. De måste få "vakna" innan man skjutsar in dm i ugnen.

  Renée: Jag skyndar genast dit och rättar. Tack! Rillettes kan kanske sägas vara släkt på avstånd med pulled pork, men tillreds annorlunda och äts mer som smörgås pålägg.

  Ellen: Tack, det uppskattas! Nu är det ändrat.

  SvaraRadera
 5. Ser så gott ut! Kalljäsning ska jag börja med nu när jag har större kyl! :)

  SvaraRadera
 6. Matarkivet: Du måste absolut pröva! Men, min erfarenhet är som sagt blandad. Det går helt klart utmärkt med bröddegar, medan söta och tunga bulldegar kräver ett något långsammare handhavande ;-).

  SvaraRadera
 7. 10 dl mjöl, cirka 1kg? Vilka siffra stämmer?
  10 dl vetemjöl väger vanligen cirka 600 gr..
  1 kg vetemjöl å andra sidan cirka cirka 16 dl.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...