måndag 5 december 2011

Chokladkaka med espresso och flingsalt


I år är första året jag haft adventskalender, och verkligen legat steget före. Haft möjlighet att ta foton i dagsljus, skrivit upp mängder av idéer redan tidigt i höstas, och dessutom faktiskt - kunnat experimentera och pröva mig fram. Ja, jag har till och med bakat vissa saker flera gånger, då den ursprungliga idén inte riktigt föll så väl ut som jag både hoppats och livligt föreställt mig.

Så låg det till i just det här fallet. Fallet med den sega chokladkakan med espresso och flingsalt. Den läckra, lockande drömmen, som jag först bakade med en annan sorts socker, som en kul idé. Det blev inte alls som jag tänkt mig, så - jag gick tillbaka till mitt kära, pålitliga rörsocker strö, sockret som ger den rätta konsistensen åt såväl exklusiva, chokladspäckade brownies, som denna klassisk cacaosmaksatta kaka ur min barndoms skafferi.

Denna kaka har pimpats åtskilligt av mig under årens lopp. Från strösocker till rörsocker strö; från margarin till smör, och från vanillinsocker till äkta vaniljsocker. Den har bestrukits med tryffel, och den har till och med serverats som födelsedagstårta. Sådan är utvecklingen i köket - många recept förändras med tiden, och blir faktiskt bara bättre och bättre, ju mer åren går.

Nu har jag fört denna, min älskade kaka, till ytterligare en kulinarisk nivå. Tro mig, med generösa mängder espressopulver i smeten, och flingsalt på toppen, fick denna kaka mina arbetskamrater att stöna unisont av pur fikaglädje.

Vågar du låta bli att pröva?

Chokladkaka med espresso och flingsalt
2 ägg
3 dl rörsocker strö
2 msk äkta vaniljsocker
2 msk espressopulver
0,25 tsk flingsalt
4 msk Fairtrade cacao
100 gram smält smör
90 gram vetemjöl
0,5 tsk flingsalt att strö över kakan

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Kläm ett bakplåtspapper mellan botten och kanten på en springform, och smörj därefter pappret och kanterna generöst med smör.
3. Vispa samman ägg, rörsocker, vaniljsocker, espressopulver och flingsalt.
4. Blanda ned det smälta smöret.
4. Sikta över cacao och vetemjöl, och vänt noga ned dessa i smeten.
5. Häll smeten i formen.
6. Grädda kakan i fem minuter, innan du strör över flingsaltet. Kakan behöver få en yta, annars sjunker saltet delvis ned i kakan, och den visuella effekten blir sämre. 7. Grädda kakan i ytterligare max 25 minuter. Provstick gärna; den ska vara lite blöt i mitten.
. 8. Låt kakan svalna, och helst stå till sig ett par timmar, innan den ska ätas. Allra godast är den dagen därpå.


I dag för ett år sedan, den femte december 2010, bloggade jag om en paté i advent, samt dess tillbehör, lingoncumberlandsås, spetsad med glögg. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från sjätte december 2009 och 2008.

9 kommentarer:

 1. Din kalender är så mysig o inspirerande. JAg måste fråga om det blev tokigt med sockret i receptet? Det ska vara rörsocker eller hur?

  God Jul!
  Eva

  SvaraRadera
 2. Eva: Tack för dina fina ord! Det ska vara råsocker = "rörsocker strö", och inget annat. Jag skrev medvetet inte ut Vad jag använde vid mina mindre lyckade experiment ;-).

  SvaraRadera
 3. Flingsalt och mörk choklad, tänk att denna konstiga kombination kan vara så god!

  SvaraRadera
 4. Annu ett recept jag tror jag snor och imponerar pa vannerna med. ;)

  Snabb fraga - nar du sager espresso pulver, ar det 'riktigt' espressomalt kaffe eller ar det 'snabb espresso' frystorkat kaffe?

  // Mike

  SvaraRadera
 5. Fröken Dil. Ja, visst är den oslagbar?

  Swedish Mike: Det är frystorkat espressopulver jag använt mig av. Sno på du bara, det är den bästa komplimang jag kan få från en matbloggsvän!

  SvaraRadera
 6. Låter helt otroligt god! Nu ska jag se till att jag följer kalenden också. =) Tack för ikväll!

  SvaraRadera
 7. Kinna: Tack! Trevligt att träffa dig i kväll - som alltid.

  SvaraRadera
 8. Måste ju säga att det vattnade sig rejält i munnen

  SvaraRadera
 9. Nädu, jag vågar inte låta bli! Bäst att försöka hitta ett tillfälle att baka (och äta) denna snarast.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...