måndag 21 november 2011

Potatisgratäng à la Toulouse -
fredagsmat på en söndag


Herregud, vilken helg! Bandyskola, schackturnering, nioårskalas, bandymatcher och ju jutsu-träningar. "Som man bäddar får man ligga", tänker kanske några av er, och det kan jag verkligen inte argumentera mot. Däremot förväntar jag mig närmast stående applåder för det geniala recept jag trollade fram igår; denna makalöst goda gratäng, som avnjöts på söndagskvällen av vår trötta, men nöjda, familj.

Jag lagade till en potatisgratäng med överbliven korvsmet. Inte vilken korvsmet som helst, nej, det var den smet som blev över från Toulouse-korvarna jag stoppade under korvkursen hos Sandströms tidigare i höstas. Denna kurs dokumenterades i ett av mina blogginlägg som gått i graven, i samband med att jag försvann från alltommat.se. Det förtjänar att återbloggas, redan den här veckan.

Hur kan jag blogga ett recept med en återanvänd korvsmet, och förvänta mig att ni ska intressera er för ett recept där jag höftar fram en snarlik fyllning? Svaret är ganska enkelt: därför att det faktiskt verkar som att ni litar på mitt goda omdöme. Och, jag axlar det förtroendet med viss förtröstan, efter som jag trots allt har gjort liknade saker tidigare. Vi kan kalla det korvsmetskopiering.

Jag har bloggat om salsiccia-substitut i form av såväl pizza, pastasås och lasagne. De av er som testat dessa rätter, har varit nöjda. Därför vågar jag mig på att återskapa också smaken av Toulouse. Om ni tycker lika bra om fläsk, senap och dragon som jag gör, då är det här definitivt något för er.

Potatisgratäng à la Toulouse
1,8 kilo mjölig potatis
smör till gratängformen
salt och svartpeppar
500 gram fläskfärs, gärna grovmald
0,5 dl torrt, vitt vin
salt och vitpeppar
0,5 tsk finriven vitlök
1 msk dragon i vinäger
1 tsk torkad dragon, smulad
2 msk dijonsenap
2 msk grovkornig dijonsenap (a´láncienne)
cirka 5 dl vispgrädde
skorpsmulor till gratineringen

1. Blanda först av allt en smidig smet av fläskfärs, vin, senap och kryddor.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Smörj gratängformen.
4. Skala och skiva potatisarna i cirka 3 millimeter tjocka skivor.
5. Lägg hälften av potatisskivorna i gratängformen. Krydda med salt och svartpeppar
6. Smula fläskfärsen över potatisen.
7. Täck med resterande mängd potatisskivor. Krydda återigen med salt och peppar.
7. Häll över grädden, och strö sedan över ströbröd.
8. Tillaga gratängen i nedre delen av ugnen i 50 minuter, eller tills potatisarna är mjuka och gratängen fått fin färg.
9. Vinterns favoritsallad passar bra att servera till.

8 kommentarer:

 1. Bokmärker på studs! Toulousekorv är ju galet gott.

  SvaraRadera
 2. Låter så gott, skall prövas.
  Måste bara fråga:
  Ska det vara 2 +2 +2 msk senap i färssmeten?

  SvaraRadera
 3. Tatiana: Smarrigt var namnet!

  Matarkivet: Du kan ju bara tänka dig - toulouse och potatisgratäng! Comfort food i kubik!

  Ormen: tack för att du är så uppmärksam! Lite väl mycket senap blev det. Jag har plockat bort det som blev fel :-).

  SvaraRadera
 4. Aha, jag måste genast bl J göra korv igen OCH se till att det blir rester. Detta lät underbart gott!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 5. ... och för att en rookie ska våga testa receptet - ungefär hur länge är XX minuter...? :-)

  SvaraRadera
 6. Johanna: Aj, aj, aj så slarvigt. Förlåt! Jag måste helt klart bli bättre på att korrläsa...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...