torsdag 24 mars 2011

Vinterns favoritsallad är
inte så värst vintrig


När jag och min man besökte en av Londonrestaurangerna HIX i april förra året, åt jag en enkel sallad på gemsallat, vattenkrasse och tunt skivad schalottenlök, som serverades med en dijonvinaigrette. Det var en av de godaste sallader jag ätit.

Vinterns favoritsallad är inte ens en blek kopia av HIX-salladen, men någonstans tycker jag ändå att de är besläktade. Kanske för att jag konsekvent avstått från vanliga salladsingredienser såsom tomater, paprika och gurka. I stället har jag hållit mig till smaker som kompletterar den diskreta beskan i den otroligt goda gemsallaten. Vintertid längtar jag egentligen mycket sällan efter färska grönsaker och sallad., med undantag från varianter av nedanstående blandning.

Barnen brukar hålla sig till att selektivt plocka ärtskott och päronbitar ur skålen; därför överdoserar jag dessa. Jag ger er inga mängdangivelser, för det skulle nästan bli lite löjligt. Blanda som ni vill, helt enkelt. Dijonvinaigrette, den struntar jag ibland i, om salladen serveras till lite krämigare mat. Den uppmärksamma läsaren har kanske redan noterat att denna sallad kompletterade min isterbandsgratäng; och, hur underligt det än kan tyckas, så passade dessa två så olika företeelser otroligt bra ihop.

Vinterns favoritsallad
gemsallat
ärtskott
skivor av väl mogna päron
tunt skivad schalottenlök

Varva ingredienserna på ett stort fat. Det föredrar jag, framför att servera sallad i skål. Då kan var och en lättare ta för sig av det just den personen helst vil ha.

3 kommentarer:

 1. Åh, precis vad jag längtar efter. Något för en ensam middag imorgon. Perfekt!
  Men vattekrasse (jag blev galet sugen på det)- hittar man det i svenska butiker?

  SvaraRadera
 2. Maria: Anna Billing har lyckats få tag på vattenkrasse, men själv har jag tyvärr aldrig sett till den i butik i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Synd, jag minns när jag bodde i England - vi åt vattenkrasse flera gånger i veckan. Det är otroligt gott!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...