måndag 7 november 2011

Petite blanquette de poulet a l'estragon


När vi flög hem från London köpte vi med oss ett nummer av Jamie Oliver's mattidning som reselektyr. Jag kan inte annat än framhålla denna tidning som både snygg, läsvärd och inspirerande. Den hårt arbetande fyrabarnsfadern håller onekligen en hög lägstanivå på det han sätter sitt namn på.

Numret i fråga höll genomgående hög klass, och inspirerade oerhört. Det blev en värdig avslutning på en matspäckad långhelg. För att nu inte driva iväg från ämnet, ska jag se till att komma fram till vad det faktiskt var jag ville berätta, nämligen att jag i tidningen i fråga fick ett stiligare namn på den typ av kycklinggryta som jag med förkärlek lagar vintertid.

Olika varianter på fricassé med dragon har en självskriven plats i vårt kök. Medge att det låter betydligt elegantare och mer imponerande att presentera rätten som petite blanquette de poulet a l'estragon? Det är en underbar gryta, med en fantastiskt mild och samtidigt djup smak. Tillagad med generösa mängder vitt vin, och den finaste hemkokta kycklingbuljong; sista gnuttan citrontimjan från krukan i trädgården, och lagerblad från buketten vi köpte på Borough Market, som hänger på tork i taket.

Fricassén fick en fin syrlighet av citronsaft, som jag varsam balanserade mot de i vinäger inlagda dragonblad jag smaksätter med. Ända sedan Bendel tipsade om denna produkt, har de varit en räddare i nöden när vi behöver smakrik dragon. Dragon i kruka är helt enkelt bortkastade pengar. Det blir grönt i grytan, men smakar inte ett dugg.

Om du saknar tillgång till hemkokt kycklingbuljong, rekommenderar jag att du blandar mjölet till redningen med lika delar rumsvarmt smör, till en beurre manié, som du sedan vispar ned i buljongen. Det ger en fylligare smak till såsen.

Kan man kanske kalla denna gryta söndagsmatlagning, när den är som bäst? Jag tror faktiskt det. Det är när jag äter sådana här grytor, som jag tänker tanken att kyckling kanske är absolut godast när den fått koka? Sedan minns jag sommarens fantastiska, grillade kyckling, och inser att var sak har sin tid.
Nu är det gryt-tid, helt enkelt. Fler kycklinggrytor lär det bli här framöver.

Kycklingfricassé med vitt vin och dragon
2 kycklingar på ca 1,3 kilo
smör och olivolja
salt och vitpeppar
1 stor morot, grovt tärnad
1 stor gul lök, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 stor stjälk selleri, grovt hackad
200 gram champinjoner, kvartade
4 dl vitt vin
2 lagerblad
en liten bukett aromatisk timjan
4 dl hemkokt kycklingbuljong
2 msk vetemjöl
2 äggulor
1 dl vispgrädde
saften från 0,5 citron
3-4 tsk dragonblad i vinäger, hackade

1. Stycka loss lår och bröst från kycklingarna, och dela dem mitt itu. Själva föredrar vi att också dra av skinnet. Frys in skroven med vingarna till ett buljongkok.
2. Hetta upp olja och smör i en gjutjärnsgryta, och bryn kycklingdelarna runtom, i omgångar. Krydda med salt och peppar, och lägg åt sidan i en skål.
3. Lägg mer smör i grytan, och fräs lök, vitlök, morot och selleri på låg värme tills de mjuknat.
Tillsätt champinjonerna, och låt dem fräsa med, tills också de mjuknat.
4. Häll i vinet, och låt det koka tills hälften återstår.
5. Lägg i kycklingdelarna, lagerblad och timjan, och häll över buljongen. Lägg på locket, och låt koka på låg värme i uppemot en timma.
6. Plocka upp kycklingbitarna och grönsakerna med en hålslev.
7. Sikta ned mjölet i buljongen under flitigt vispande. Vispa samman äggulor och grädde, och blanda ned.
8. Värm på såsen, och smaka av med citronsaften, dragon, sam mer salt och peppar.
9. Lägg tillbaka kycklingdelarna och grönsakerna i grytan, och värm på den.
10. Servera med pressad potatis.

6 kommentarer:

  1. Vad kul Annika att du håller på med lite fransk matlagning :) Blanquette är en av mina favorit rätt... Blev sugen!

    SvaraRadera
  2. Låter som en underbart god söndagsmiddag!
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera
  3. Sebastien: Jag "fuskar" lite med det franska köket. Tycker så mycket om det!

    Fröken Dill: Det var det - urgott!

    SvaraRadera
  4. Noterar att citronsaften som nämns i punkt 8 inte står med i ingrediensförteckningen.

    SvaraRadera
  5. Timjan och lagerbladen står inte med i beskrivningen, märkte jag när jag lagade. Men det var ju inga större problem.

    Det var ju fantastiskt gott, och till och med det väldigt matkinkiga barnet åt med god aptit. "Det var ännu godare än den kycklingen vi äter på dagis", var omdömet och det är high praise indeed! ;-)

    SvaraRadera
  6. Malinkas: Ursäkta slarvet, jag korrläste uppenbarligen receptet riktigt uselt. Nu är samtliga punkter åtgärdade.
    Tur att det löste sig, och fantastiskt roligt att det smakade så bra att hela familjen var nöjd!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...