onsdag 16 november 2011

Bara en vanlig gryta


Det syns på de kvällsmurriga bilderna att det börjar bli vinter. Och - vet ni? Jag har, efter mycket frustration, kommit fram till att det är helt i sin ordning. Jag lever ett vanligt liv, med arbete, och stor familj. Jag kan inte vara hemma på vardagar och fota i dagsljus. Så ser verkligheten ut.

Ibland, när jag lagar vissa rätter, funderar jag på om de verkligen är värda ett blogginlägg. Den här grytan var ett sådant exempel. Först tyckte jag inte att den över huvud taget var värd att skriva om. Det som fick mig att ändra mig, var inte enbart att den blev så god, utan att den är så otroligt enkel att laga. Dessutom slog det mig, att det som är en vanlig gryta för mig, kanske inte nödvändigtvis är detsamma för alla andra.

Denna gången använde jag mig av det mellersta läget på vår Crock Pot. Jag tror det är en relativt korrekt jämförelse att beskriva denna temperatur som en motsvarighet till att ge grytan ett långsamt uppkok på spisen, och därefter låta den koka på låg värme. Givetvis hade det gått bra att långlaga grytan på lägsta effekten på Crock Poten, men nu råkade det vara så att jag tillredde den i söndags eftermiddag, och hade en bestämd tidpunkt då jag gärna ville at middagen skulle vara klar att servera.

Egentligen kunde denna gryta tjäna som ett exempel i en Sås-skola. Tillräckligt många har uttryckt ett önskemål om en sådan, för att jag skulle inse att detta är något jag absolut måste ta tag i. Men, det får kanske bli efter årsskiftet. Nu är det så mycket annat som väntar.

Just denna gång fick jag tag på högrev med ben. Jag gillar det och tycker det är roligare att laga grytor på det än på benfritt högrev, men vad gäller smaken, så är det förmodligen egalt vilken variant man råkar få tag på.

Något av det bästa med att laga till en så hör stor gryta, är att det räcker till två middagar åt oss. Det är ju trots allt så att grytor blir ännu godare, om de får stå några dagar.

En gryta på högrev med ben, morötter,
schalottenlök, champinjoner och rödvin

1,5 kilo högrev med ben, delat i stora bitar
smör till stekning
salt och vitpeppar
8 hela schalottenlökar, skalade
4 morötter, skalade och grovt delade
1 vitlöksklyfta, riven
200 gram champinjoner, halverade
3 lagerblad
4 dl rödvin
0,5 tsk rörsocker strö

3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja

1. Hetta upp smöret i en gjutjärnsstekpanna
2. Bryn köttet i omgångar, så att bitarna får färg runtom. Krydda dem med salt och vitpeppar
3. Lägg köttbitarna i grytan tillsammans med, schalottenlökarna, vitlöken, morötterna och lagerbladen. Häll i rödvinet
5. Ställ in Crock Poten på mellaneffekt i tre timmar. Alternativt: koka upp grytan på spisen; sänk värmen till medeltemperatur, och låt puttra i uppemot tre timmar.
6. Lyft ut köttet och grönsakerna med hjälp av en hålslev, och lägg dem i en bunke.
7. Pudra över vetemjölet med hjälp av en liten sil; en matsked åt gången. Vispa under tiden flitigt med en visp, så löser sig vetemjölet fint i vätskan.
8. Tillsätt grädde och soja, och låt såsen koka upp och småputtra någon minut.
9. Smaka av såsen, och tillsätt sedan köttet och grönsakerna.
10. Servera gärna grytan med pressad potatis.

9 kommentarer:

 1. Jag är ju en sucker för sånt här. Och alldeles perfekt att sedan frysa in i portioner - utan benen då ;) När det är ont om tid brukar jag ta fram en portion + en portion hemkokt tomatsås som jag värmer tillsammmans, sedan lastar jag i risoni och massor av parmesan.

  Testa högrev eller högrevshjärta från Sovel Kött i Sickla Köpkvarter!

  SvaraRadera
 2. Tack för tillägget om man inte har en crock pot.
  Vet du vem som har vunnit matbloggspriset? Tittar oftast bara på din blogg men det kan vara kul att veta.
  Hälsningar
  Ewa

  SvaraRadera
 3. Grytor gör mig glad, särskilt de som innehåller vin! :)

  SvaraRadera
 4. Vågar jag fråga vad skillnaden mellan en ragu och en gryta är?

  SvaraRadera
 5. Hej, jag gillar verkligen dina recept med lång tillagningstid. Har redan provat ett av dina recept på pulled pork med lysande resultat. Då körde jag med gryta i ugnen. Jag är väldigt sugen på att skaffa en Crock Pot. Det jag undrar över är vilken modell du har eftersom du verkar ha 3 lägen på din. De jag har sett på Bagaren och kocken har bara 2.

  mvh

  Daniel

  SvaraRadera
 6. Grytan ser mycket god ut, bra att du skrev om den på bloggen...

  SvaraRadera
 7. Fredrik: Grytor är bästa sportens mat; räddaren i nöden vid många tillfällen. Jag har aldrig handlat på Sovel, bara spanat (läs: stått och dreglat).

  Ewa: Folkets röst gick till matbloggen "Matplatsen" samt till bak- och dessertbloggen "Söta Saker". Matbloggjuryn gav STora Matbloggpriset till "Gittos mat" på Taffel samt Hederspriset til Lisa Förare Winbladh/"Matälskaren" på Taffel.

  Matarkivet: Samma här!

  Renée: Sjävlklart vågar du fråga det! Ragu är sås/gryta på finfördelat kött. "Köttfärssås" i original kallas ragú bolognese. Gryta är för mig större bitar av kött, i sås.

  Daniel: Kul att du gillar recepten - jag suger glatt åt mig ditt beröm!Jag fixade min Crock Pot direkt från den svenske generalagenten. Men, jag tror att den variant jag har finns på Järnia?

  Kanel och vanilj: Kul att du tycker så!

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Tycker som många andra här att nästan varenda recept får det att vattnas i munnen. När det gäller grytan undrar jag om en detalj, i rubriken står det champinjoner men inte i receptet, hur gjorde du egentligen?

  SvaraRadera
 9. Stig: Tack för din fina komplimang, och för din uppmärksamma läsning! Ursäkta att jag än en gång lyckats slarva med att korrläsa blogginlägget. Nu har jag lagt till hur mycket champinjoner jag hade i grytan.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...