måndag 14 november 2011

Kycklingsoppa med risoni, borlottibönor och en gnutta chili


Nej, jag kan inte få nog av kycklingsoppa. Jag tycker helt enkelt att det är något av det bästa man kan äta till middag, i synnerhet nu, när det milda hösvtädret slutligen börjat ersättas av mer vintriga temperaturer. I veckan som gick blev det en variant med risoni, borlottibönor och en gnutta chili. En någorlunda ny soppvariant, som fick en annan textur tack vare pastan och de genom min tillagningstekning ordentligt mjukkokta bönorna.

Risoni är, för de av er som mot förmodan inte känner till det sedan tidigare, sådana här små riskornsliknande pastagryn. Vad risonin gör, är att läcka stärkelse, så att soppan närmast reder sig själv. Dessutom lät jag borlottibönorna koka med ända från början, så att de blev mjuka, och närmast upplästa. Själv har jag ibland rett soppor med just mixade bönor, så detta var en i allra högsta grad medveten strategi från min sida.

Chilin, det var en eftergift för de vuxnas smaklökar. Barnen uppskattade det inte, men ibland tillåter jag mig att vara en smula egoistisk. De fick fiska upp kycklingbitarna och bönorna ur soppan.

Bladpersilja, parmesan och extra svartpeppar är givna tillbehör när jag äter kycklingsoppa. Dagen till ära fanns det dessutom alldeles nybakade baguetter att tillgå. Som så många andra soppor, smakar även denna närmast ännu bättre dagen efter. Givetvis blir upplevelsen en annan om man inte har tillgång till hemkokt kycklingbuljong, men pröva för all del att laga soppan ändå. Det här är strålande höstmat, helt klart.

Kycklingsoppa med risoni, borlottibönor och en gnutta chili
finstrimlat kött från en kyckling på 1,4 kilo(cirka 700 gram)
1 stor gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, rivna
1 liten, torkad pepparfrukt
olivolja
8 dl hemkokt kycklingbuljong
1 burk Mutti coctailtomater
0,5 dl risoni
1 burk borlottibönor, väl avrunna
salt, svartpeppar
1 tsk rörsocker
0,5 dl finhackad bladpersilja
mer svartpeppar, samt långlagrad parmesanost, till serveringen

1. Hetta upp olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta.
2. Fräs gul lök, vitlök och chili, tills löken mjuknat, utan att den tar färg.
3. Tillsätt kycklingbuljong, tomatkonserv och risoni. Koka upp, och låt därefter soppan koka på medelvärme i cirka 10 minuter, tills risonin mjuknat. Tillsätt borlottibönorna redan i detta skede, om du vill att de ska bli mosiga.
4. När risonin mjuknat, tillsätt kycklingköttet och borlottibönorna, om du föredrar fastare bönor. Låt soppan småkoka i to minuter, tills kycklingen är hullständigt tillagad.
5. Smaka av soppan med salt, svartoeppar och rörsocker.
6. Servera soppan med bladpersiljan och parmesanosten.

5 kommentarer:

  1. Spännande med en ny sorts kycklingsoppa! Jag har lite svårt att släppa curryn i kycklingsoppan, men din variant lät väldigt god utan curry...

    SvaraRadera
  2. toppen - får bli min inspiration till kvällsmat i dag, soppa var det evigheter sen vi gjorde

    SvaraRadera
  3. Denna får jag prova i veckan, har ett kycklingskrov i kylen som jag ska koka buljong på ikväll. :)

    SvaraRadera
  4. Jag älskar att du inte skriver "kycklingfilé" som det står i de flesta recept nu föär tiden. Det blir svårt att beräkna för oss som köper kyckling hel/halv. Ekokyckling går inte att hitta som filé (där jag bor åtminstone).
    Vi tog också soppdag idag då det var ostkakans dag. Bidde soppa på jordärtskocka, potatis och solroskärnor här.

    SvaraRadera
  5. Det här låter ju som succé, vi ska prova ikväll! Jag har roat mig med att koka kycklingen redan tidigare idag och tänkte ta den buljongen i brist på annan. Lääängtar tills sambon kommer hem från jobbet så jag får göra klart och smaka :)

    Ps. Det är toppen att du är tillbaka här på smasken igen!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...