onsdag 2 februari 2011

En annan lasagne

Ja, nu radar jag upp ett gäng familjeklassiker här på SMASKENS. Inget särskilt nydanande eller uppseendeväckande, men garanterat en riktigt god måltid som gör hela familjen nöjd.

Precis som jag skrev i inlägget om frikadeller i förrgår, så är min familj inne i en intensiv period med många aktiviteter på kvällstid. Att förbereda en lasagne dagen innan, eller åtminstone flera timmar innan den ska avnjutas, har blivit ett knep jag tar till även när det egentligen inte behövs av pur tidsnöd. Det gör i mitt tycke lasagnen ännu godare. Den sväller, den sätter sig, och får en helt annan och trevligare konsistens än om man äter den direkt när den kommer ut ur ugnen.
En snabb titt i arkivet fick mig att inse att jag förvånansvärt nog inte tidigare haft någon etikett vid namn Lasagne; denna rätt verkar ha varit lika diskriminerade som Frikadellerna, men detta har jag nu rått bot på. Uppenbarligen har jag tillagat lasagne på såväl fågel, fisk (ja, i varje fall skaldjur) och mittemellan, även fast den mest vanligt förekommande lasagnen hos hos fylls med min grymma bolognese extra allt.

Det finns ingen anledning att ta i tills man slår knut på sig för att variera vardagsmaten, men detta råkade faktiskt vara en alldeles för strålande bra idé, för att jag skulle ha hjärta att ignorera den. Jag klappar mig själv på axeln, och konstaterar att jag egentligen inte gjort något nytt, inte alls, jag har bara vidareutvecklat min gamla fixering vid att kombinera fläskfärs, vitt vin och fänkål. Precis som i denna pastasås med falsk salsiccia, eller dessa pizzor. Nu ger jag er deras hittills okända syskon, lasagnen.
Ni förstår nog själva hur gott detta är; och så, dessutom, mozzarella. Inte bara ovanpå lasagnen, utan också mellan dess lager. Ren njutning.

Lasagne på fänkålskryddad fläskfärs, med
vitvinsspetsad tomatsås och mozzarella

3 schalottenlökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
800 gram fläskfärs
1 msk fänkålsfrön, finstötta
salt, svartpeppar
2 dl torrt, vitt vin
2 burkar Mutti krossade tomater
råsocker, salt, svartpeppar

Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs schalottenlök och vitlök mjuka på medelvärme. Tillsätt fläskfärsen, dela den i mindre bitar med en gaffel, och fräs den på medelvärme. Krydda med salt, svartpeppar och nystött fänkål.
Häll över vinet, höj temperaturen, och låt vinet koka in ungefär till hälften. Häll sedan över tomatkonserverna. Krydda med med salt och svartpeppar, samt strö över råsocker. Lå sedan såsen koka ihop med låg värme under 40 minuter, eller tills den ser fyllig och reducerad ut.

Bèchamelsås
3 msk smör
4 msk vetemjöl
6 dl gammaldags mjölk
salt, vitpeppar, muskot

Smält smöret i en sauteuse eller annan lämplig kastrull. Tag kastrullen från plattan, tillsätt mjölet och vispa genast medan du späder med mjölken så att du undviker klimpbildning. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, och vispa medan såsen kokar upp och tjocknar.
Bli inte förskräckt över att såsen snarast liknar en tjock stuvning - det ska vara så. Mozzarellan kommer att läcka så mycket vätska att såsen måste vara fast, annars skulle lasagnen bli på tok för lös.

Montering
3 paket mozzarella (á 125 gram avrunnen ost)
9 lasagneplattor

Smörj en ugnsfast form generöst. Häll någon deciliter sås i botten. Lägg på tre lasagneplattor, täck dem med en tredjedel av fläskfärssåsen, ringla över mer sås, och täck lagret med ett tunt skivat paket mozzarella. Upprepa proceduren, och avsluta därefter med ett lager färssås, ett lager sås och slutligen en skivad mozzarella.
Baka lasagnen i 200 grader i nedre delen av ugnen, i 30-35 minuter. Om du gör som jag gör, täcker du lasagnen med alufolie och lägger på något tungt, varefter du ställer ut den för att kallna över natten.

9 kommentarer:

 1. Ja, att ha mozzarella i en lasagne måste ju vara supergott! Och visst är det så att många maträtter är mycket godare dagen efter.

  SvaraRadera
 2. Oh, mozzarella i lasagne :D Det måste ju bara vara hur gott som helst! Håller med om att mat många gånger faktiskt blir bättre dagen efter.

  SvaraRadera
 3. Later som vanligt, ofantligt gott! Maste verkligen embrace flaskfarsen mera, det blir oftast notfars hos oss...

  SvaraRadera
 4. Aldrig provat Lasagne med mozzarella men kan tänka mig att blir supergott resultat. Ska absolut testas :-)!

  SvaraRadera
 5. det måste verkligen bli supermumsigt med mozarella i lasagne, det har jag själv aldrig använt

  SvaraRadera
 6. Vilken inspirerande sida!
  Här ska lagas lasagne, pizza på fredag och bakas formfranska.
  Hit kommer jag många fler gånger!

  SvaraRadera
 7. Åh jag älskar lasange! Men jag har ingen ugn... men uppfinningsrik som man är har jag lyckats göra lasange i gryta nu ett par gånger, blir jättegott det med! Åh vad sugen jag blev, får nog ta och göra en liten lasange här framöver... :)

  SvaraRadera
 8. Den ska jag göra ! Låter ursmarrigt !
  Kram

  SvaraRadera
 9. Jag lagar gärna lasagne i stora lass och gör matlådor och håller med om att den är godast dagen efter. Fänkålskryddad fläskfärs låter otroligt gott och jag kan tänka mig att fänkålen och fläsket funkar riktigt bra ihop. Måste testa som variation till blandfärsen.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...