fredag 27 augusti 2010

Pizza, som aldrig förr


Jag fick en snilleblixt i eftermiddags. Ja, det vill säga., det var så jag själv upplevde situationen. Vi hade kommit överens om att jag skulle baka pizzor till fredagsmiddag. Fördegen med rågsur stor redan och gonade sig hemma på köksbänken. Det enda som inte var planerat var vad vi skulle lägga på pizzan. Då slog det mig plötsligt - korv.
Eller snarare fusk-korv. Närmare bestämt min egen nöd-salsiccia, som dök upp för mitt inre som en räddare i nöden en måndagskväll i oktober förra året. Om jag av olika anledningar inte kan få tag på äkta salsiccia, så kan jag alltid slarva ihop något som påminner om en korvsmet.

Vid det här laget har kanske vissa av er redan tappat intresset. Fortsätt läsa; jag försäkrar er att även de av er som påstår sig inte gilla fläskfärs skulle falla som furor inför denna pizza. Det är nog lika bra att jag går rakt på receptet.

Recept och recept, förresten. Det är nog lika bra att ni ser på det hela som en receptidé. Allt utom proportionerna på färsblandningen; de var perfekta. Jag höftade ihop det övriga på sedvanlig fredagsmanér, och vågar inte garantera att alla mängdangivelser är helt korrekta.

Pizza med fusk-salsiccia och mozzarella
Pizzadeg
100 gram rågsur
2 dl vatten
120 gram vetemjöl

Blanda ingredienserna noga och låt stå övertäckta i rumstemperatur över dagen. Balnda sedan med

5 dl vatten
20 gram jäst
3 tsk salt
700 gram vetemjöl (möjligtvis något mer)

Blanmda alltsamman med fördegen. Arbeta ett par minuter i hushållsassistent eller motsvarande. Låt jäsa i 1,5 timma.
Under tiden fixar du pizzasåsen och fläskfärstoppingen.

Pizzasås
(rikligt, det blir över)
2 burklar Mutti krossade tomater
salt
svartpeppar
2 stora vitlöksklyftor, finrivna
1 msk råsocker
4 mnsk olivolja

Mixa alltsamman så att det blandas noga.

Fusk-salsiccia
500 gram fläskfärs med 20% fetthalt
2 små schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finrivna
3 msk vitt vin
0,5 msk fänkålsfrön, nystötta
salt och vitpeppar efter smak

Blanda alltsamman noga. Slunga gärna färsklumpen hårt i bunken ett par gånger, så att luften pressas ut. Låt färsen vila i kylskåpet medan degen jäser.
Tro mig, när du tar ut färsen ur kylskåpet och sticker ned näsan i bunken - då doftar det precis som rå salsiccia.

Kavla ut till tre, nästintill ugnsplåtsstora pizzor. Bred på pizzasåsen. Fördela färsen i små kluttar över pizzorna. Tillaga dem i 225-250 grader i varmluftsugn. Efter att de stått i ugnen i knappt 20 minuter, fördelar du små bitar av mozzarella över pizzorna. jag räknar med att det går åt fyra paket mozza.
Ställ in pizzorna i ugnen, och ge dem cirka fem minuter till, innan de är klara.

Grymt gott. Att jag inte kommit på detta tidigare, det förvånar mig. Nåväl, bättre sent än aldrig. Och till alla er fläskfärs-skeptiker där ute vill jag bara säga: se er omkring här på bloggen under etiketten Fläskfärs. Jag garanterar att era fördomar kommer på skam.

7 kommentarer:

 1. Smart med korvsmet på pizza! Det används ju med framgång i sausagerolls, så varför inte plant på en pizzabotten? Gott med fänkålsfrön, det har vi i salsiccan vi stoppar i butiken också, den säljer bra :)

  SvaraRadera
 2. Gött! Jag har en bit mozarella i kylen, kanske ska göra en minivariant av din pizza till lunch eller middag. Älskar fläskfärs och fänkål ihop!

  SvaraRadera
 3. Gott med pizza. Har inte testat att göra pizzadeg med surdeg, men jag har ju sett många andra göra det så det kanske är dags. :-)

  SvaraRadera
 4. Har du sten i ugnen? Det ger väl en bättre gräddad pizzabotten. Jag har inte sten (ännu), men jag läste på någon blogg att man kan förgrädda den utkavlade pizzadegen ett par minuter i ugnen. Det visade sig vara ett alldeles förträffligt tips när kidzen och jag gjorde hemmapizza för ett par veckor sedan. Ett av de bättre kökstipsen jag någonsin fått och som konsekvent kommer att tillämpas framöver. Konsistensen blev mycket bättre.

  Skall testa din "korvsmet". Min favorit - som jag är ensam om i mitt hus - är annars sardeller som topping.

  SvaraRadera
 5. Koolt! Finns risk att jag provar receptet.

  SvaraRadera
 6. Men gud så gott det där lät! Ska testas!

  SvaraRadera
 7. Anna B: Ja, när jag väl kommit på det, kände jag mig nästan dum som inte kommit på det tidigare! Tycker det absolut ska vara fänkål i salsiccia...

  Erka Perka: Kul att jag väckte aptiten! Hoppas det blev gott.

  Erika: Det ska du absolut pröva! Jag tycker att rågsur i poizza-vetedegen blir en grym kombo; fin färg, krisp och smak.

  Stefan: Vi har faktiskt en pizzasten till vår Weber. Har prövat att använda den som baksten, och det gick utmärkt. Har dock inte prövat den på grillen ännu. Mycket prisvärd, betydligt billigare än vanliga bakstenar.

  Bendel: Oh, tack! Det kändes lite som en uppenbarelse för mig, i all enkelhet ;).

  Anders Ö: Det var grymt gott. Nästa gång ska jag våga göra lite större färs-kluttar, den feta färsen klarar sig fint utan att bli torr, trots den höga ugnstemperatuern.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...