lördagen den 12:e november 2011

Ragu på långlagad oxlägg med pappardelle
(en återbloggning, inför fars dag)

Kära läsare!
Jag publicerade en hel del riktigt bra recept under min tid på alltommat.se. Den bloggen är nu nedstängd, men inläggen förtjänar att finnas kvar och jag vet att många av er dessutom (av olika skäl) aldrig läste dem.

Jag kommer med jämna mellanrum återpublicera inlägg. Så är nu fallet med denna fantastiska, långlagade ragu på oxlägg, som vi njöt av tidigt i somras. Den passar precis lika bra, om inte bättre, nu i höstmörkret. Kanske passar den särskilt bra att bjuda på imorgon,för att fira alla Fäder runtom i landet? Håll tillgodo.

Inlägget publicerades ursprungligen 20110607.

I tisdags fick slow cookern arbeta igen. Min man hade köpt oxlägg, och vi var helt eniga om att det var en ragu den skulle användas till. Det blir så fantastiskt gott att laga till ragu på långlagat kött, och oxläggen med sitt ben och sin märg ger en alldeles särskilt djup smak till ragun.

Jag bottnade grytan med en soffritto. Ända sedan jag såg på Jamie Olivers 30 minute meals hur han snabbt mixade ihop sin soffritto i mixern, har jag varit en härmapa och gjort likadant. Ovanpå soffritton placerades ett stort lagerblad, och en snörad bukett av restörter; salvia och timjan, som fanns kvar från tidigare övningar i köket. Till detta lades rödvin, krossade tomater, salt, svartpeppar och en gnutta rörsocker. Därefter var det bara att lägga på locket, slå på slow cookerns timer, och låta tilagningen ha sin gång.

När köttet var klart, plockade jag upp det ur grytan. Detta var en utmaning i sig; som vanligt när det kommer till riktigt långlagat kött. Läggen var så mjuk och mör att den hade kollapsat i gryta, om jag inte använt oss av hålslev. Jag repade isär köttet med två gafflar, lade tillbaka det i grytan, tillsatte trippelkoncentrerad tomatpure och lät alltsamman koka ihop, medan pastan blev klar. Därefter monterade vi alltsamman, hällde upp det på ett stort fat, och beskådade mycket nöjda den fantastiska måltid jag med ytterst liten ansträngning skapat.

Detta är en rätt som inte skäms för sig i något endaste sammanhang. Man skulle utan tvekan kunna kalla det tisdagslyx. Vi serverade vår ragu och pappardelle med svartpeppar, parmesanost och ett glas av vardagsfavoriten
Villa Puccini (nr 32417) .

Edit 111116: För den som inte har en Crock Pot, rekommenderar jag att ställa in oxläggen och övriga ingredienser i en stekgryta med lokk på, i kall ugn. Sätt ugnstemperaturen på cirka 80 grader, och låt oxläggen långlaga i 8 timmar. Följ därefter samma instruktioner som när köttet tillagats klart i Crock Poten.

Långlagad ragu på oxlägg med pappardelle
1,2 kilo oxlägg
salt och svartpeppar
olivolja
1 gul lök
1 morot
1 stor selleristjälk
4 vitlöksklyftor
1 stort lagerblad
en bukett av timjan och salvia, ihopsnörd
1 dl rödvin
1 burk Mutti krossade tomater
2 tsk råsocker

2 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré

1. Krydda läggen på ömse sidor med salt och svartpeppar.
2. Mixa soffritton; gul lök, morot, selleri och vitlök, till ett fint hack i en matberedare.
3. Ringla olivolja i botten av grytan, lägg i soffritton i botten, tillsätt lagerbladet, örtbuketten och köttet.
4. Häll i tomatkross och rödvin, och strö över råsockret,
5. Lägg på locket, och ställ in Crock Poten på 6 timmar på lägsta effekt.
6. Plocka upp köttet då tiden är ute.
7. Rensa bort ben och fett, och dra isär köttet i småbitar med hjälp av två gafflar.
8. Lägg tillbaka köttet i såsen i grytan, tillsätt tomatpurén och blanda väl.
9. Låt ragun småkoka medan pappardellen blir färdig.
10. Låt pastan rinna av ordentligt, och blanda den sedan genast med ragun.
10. Häll upp alltsamman på ett rymligt fat. Servera med svartpeppar, och rikligt med parmesanost.

5 kommentarer:

  1. Underbart! Det här receptet ska testas imorgon med älglägg ;).

    Elisabeth

    SvaraRadera
  2. Hur gör man utan croc pot?

    Ewa

    SvaraRadera
  3. Oh, we like! Vi har just fått vår egen "lilla" pot så nu hugger vi alla recept vi tycker låter goda. Detta huggs!

    SvaraRadera
  4. Elisabeth: Jättekul att du vill pröva! Älglägg låter fantastiskt gott.

    Ewa: En mycket berättigad fråga! Jag ska komplettera receptet under dagen.

    Mårtenssons kök: Men, så passande! Lilla "Crocken" har väl ingen inbyggd timer, vill jag minnas? Men, i övrigt lär det ju fungera precis lika bra.

    Kanel och vanilj: Tack!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...