Jag publicerade en hel del riktigt bra recept under min tid på alltommat.se. Den bloggen är nu nedstängd, men inläggen förtjänar att finnas kvar och jag vet att många av er dessutom (av olika skäl) aldrig läste dem.Jag kommer med jämna mellanrum återpublicera inlägg. Så är nu fallet med denna fantastiska, långlagade ragu på oxlägg, som vi njöt av tidigt i somras. Den passar precis lika bra, om inte bättre, nu i höstmörkret. Kanske passar den särskilt bra att bjuda på imorgon,för att fira alla Fäder runtom i landet? Håll tillgodo. Inlägget publicerades ursprungligen 20110607.
 Villa Puccini (nr 32417) .Edit 111116: För den som inte har en Crock Pot, rekommenderar jag att ställa in oxläggen och övriga ingredienser i en stekgryta med lokk på, i kall ugn. Sätt ugnstemperaturen på cirka 80 grader, och låt oxläggen långlaga i 8 timmar. Följ därefter samma instruktioner som när köttet tillagats klart i Crock Poten.
 Villa Puccini (nr 32417) .Edit 111116: För den som inte har en Crock Pot, rekommenderar jag att ställa in oxläggen och övriga ingredienser i en stekgryta med lokk på, i kall ugn. Sätt ugnstemperaturen på cirka 80 grader, och låt oxläggen långlaga i 8 timmar. Följ därefter samma instruktioner som när köttet tillagats klart i Crock Poten.1,2 kilo oxlägg
salt och svartpeppar
olivolja
1 gul lök
1 morot
1 stor selleristjälk
4 vitlöksklyftor
1 stort lagerblad
en bukett av timjan och salvia, ihopsnörd
1 dl rödvin
1 burk Mutti krossade tomater
2 tsk råsocker2 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré1. Krydda läggen på ömse sidor med salt och svartpeppar.
2. Mixa soffritton; gul lök, morot, selleri och vitlök, till ett fint hack i en matberedare.
3. Ringla olivolja i botten av grytan, lägg i soffritton i botten, tillsätt lagerbladet, örtbuketten och köttet.
4. Häll i tomatkross och rödvin, och strö över råsockret,
5. Lägg på locket, och ställ in Crock Poten på 6 timmar på lägsta effekt.
6. Plocka upp köttet då tiden är ute.
7. Rensa bort ben och fett, och dra isär köttet i småbitar med hjälp av två gafflar.
8. Lägg tillbaka köttet i såsen i grytan, tillsätt tomatpurén och blanda väl.
9. Låt ragun småkoka medan pappardellen blir färdig.
10. Låt pastan rinna av ordentligt, och blanda den sedan genast med ragun.
10. Häll upp alltsamman på ett rymligt fat. Servera med svartpeppar, och rikligt med parmesanost.
 

Underbart! Det här receptet ska testas imorgon med älglägg ;).
SvaraRaderaElisabeth
Hur gör man utan croc pot?
SvaraRaderaEwa
Oh, we like! Vi har just fått vår egen "lilla" pot så nu hugger vi alla recept vi tycker låter goda. Detta huggs!
SvaraRaderaSer mycket gott ut!
SvaraRaderaElisabeth: Jättekul att du vill pröva! Älglägg låter fantastiskt gott.
SvaraRaderaEwa: En mycket berättigad fråga! Jag ska komplettera receptet under dagen.
Mårtenssons kök: Men, så passande! Lilla "Crocken" har väl ingen inbyggd timer, vill jag minnas? Men, i övrigt lär det ju fungera precis lika bra.
Kanel och vanilj: Tack!