torsdag 3 november 2011

En vinbärssylt


Som jag skrev i måndags (publiceringen av detta inlägg blev inte riktigt som planerad), så ville jag göra något annat än en variant på cumberlandsås som tillbehör till patén. Detta öppnar upp för en smula kuriosa. Att jag över huvud taget började experimentera med egna varianter på sagda sås, det tog sin början när jag läste om Anna Billings havtornscumberlandsås; ett gästspel på Taffel, innan hon började blogga på Skånska Skafferiet. Man kan faktiskt säga att det var katalysatorn, som fick mig att börja laga egen paté (här har du förresten en paté utan lever, Fröken Dill!).

Sedan tidigare hade jag vinbär i frysen, som jag köpt för något för länge sedan glömt ändamål. Det är en ren välsignelse för alla oss som saknar tillgång till bärbuskar, att det numera finns trädgårdsbär att tillgå i frysdiskarna.

Röda vinbär, citronsaft, Eau-de-Vie och ljust muscovadosocker. Inte svårare än så. En otroligt god, syrlig sylt blev resultatet av detta hopkok; en sylt som fick ha kvar hela bären. Jag motstod framgångsrikt min förhärskande svaghet för att göra coulis, och det var helt rätt beslut. Sylten har smak och struktur, och förhöjde patéupplevelsen avsevärt.

En rolig detalj är också att den till sin mängd är så väl avpassad just för ändamålet. När patén tog slut, var också syltburken renskrapad.

Kan man använda den här sylten till något annat?, undrar ni kanske. Självklart kan man det. Den lär garanterat vara riktigt fin tillsammans med hemlagad vaniljglass, för att ta ett exempel. Servera då gärna sylten ljummen. En lyxefterrätt, om något.

Vinbärssylt till både glass och paté
225 gram röda vinbär
0,5 dl nypressad citronsaft
0,5 dl Eau-de-Vie
1 dl ljust muscovadosocker

1. Blanda samman ingredienserna i en kastrull.
2. Låt sylten puttra på medelvärme rör om emellanåt.
3. Tag kastrullen från plattan när sylten reducerat och börjar ge ett segare intryck.
4. Häll genast sylten i en väl rengjort glasburk, och förslut. Förvara i kylskåp.

2 kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...